HomeΓύρω από ένα βιβλίοΚριτικές-ΣχολιασμοίΑνάσταση στα Μπαλκόνια και άλλα διηγήματα – Σχολιάζει η Δήμητρα Σαμλίδου.

Ανάσταση στα Μπαλκόνια και άλλα διηγήματα – Σχολιάζει η Δήμητρα Σαμλίδου.

Ανάσταση στα Μπαλκόνια και άλλα διηγήματα – Σχολιάζει η Δήμητρα Σαμλίδου.

 

Ανάσταση στα Μπαλκόνια και άλλα διηγήματα

(Σαμλίδου Δήμητρα – Εκδόσεις Αρμός)

Αποτελούμενο από 15 σύντομα διηγήματα, ο συγγραφέας, Χρήστος Σακελλάρης, μάς παραθέτει μικρές καθημερινές, ανθρώπινες ιστορίες.

Ο Χρήστος Σακελλάρης γεννήθηκε το 1990 στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει. Έχει αποφοιτήσει από το Τμήμα Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και οι μεταπτυχιακές του σπουδές αφορούν τη “Θεολογία και Πολιτισμός” του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Εργάζεται ως καθηγητής Πληροφορικής στο Κολέγιο “ΔΕΛΑΣΑΛ”, ενώ παράλληλα ασχολείται με την εκπαιδευτική ρομποτική, τη συγγραφή, τη χριστιανική εικονογραφία και τη ζωγραφική. Στις εκδόσεις Αρμός κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο του “Οσιότης Ιστορουμένη. Από τα Συναξάρια στις Εικόνες” (2020).

Στο παρόν έργο, του οποίου οι ιστορίες διαδραματίζονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, πρωταγωνιστές είναι απλοί, καθημερινοί άνθρωποι, οι οποίοι είναι τοποθετημένοι σε συνηθισμένες καταστάσεις της ζωής, όπως μια συγκεκριμένη διαδρομή μετά τη μελέτη στην κεντρική βιβλιοθήκη της πόλης, ή οι ετοιμασίες για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι μιας τετραμελούς οικογένειας. Φυσικά, δεν λείπουν αφηγήσεις που λαμβάνουν στο χώρα στη νέα πραγματικότητα που μας υπέβαλαν, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Έτσι, είμαστε σε θέση να δούμε την Ανάσταση στα Μπαλκόνια, εκείνης της περιόδου μέσα από τη ζωή του Μάρκου, ενός ζωγράφου που τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας ολοκληρώνει το έργο του Εσταυρωμένου Χριστού.

 

 

Το κείμενο είναι γραμμένο σε γλώσσα απλή, καθημερινή, γραπτή. Η αφήγηση γίνεται σε γ’ πρόσωπο και μας αναλύει με γλαφυρό, παραστατικό και λογοτεχνικό τρόπο τις καταστάσεις, το σκηνικό και τον εσωτερικό κόσμο των πρωταγωνιστών. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που ο αφηγητής επιλέγει έναν τόνο αλληγορικό για να μας εξηγήσει το νόημα που θέλει να αποδώσει. Έτσι, οι άνθρωποι που τοποθετούνται στο κάδρο, καλούνται να λύσουν ηθικά διλήμματα, προβληματισμούς, άμεσα συνυφασμένα με το μέλλον και τη ζωή τους, αλλά που αφορούν και τον εσωτερικό τους κόσμο.

Δέκα πέντε εξιστορήσεις ταπεινές, πλεγμένες με τέτοιο τρόπο, ώστε ο αναγνώστης να ταυτιστεί με τον ήρωα και να νιώσει ο ίδιος πως πρωταγωνιστεί στο αφήγημα. Είναι ένα έργο που απευθύνεται σε όλους και είναι γραμμένο για όλους.

 

 

 

 

Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά  την αγορά, να επισκέπτεται  οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.

 

                         

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.