HomeΓύρω από ένα βιβλίοΚριτικές-ΣχολιασμοίΟιμωγή – Σχολιάζει η Δήμητρα Σαμλίδου.

Οιμωγή – Σχολιάζει η Δήμητρα Σαμλίδου.

Οιμωγή – Σχολιάζει η Δήμητρα Σαμλίδου.

   

 

Οιμωγή

 

«Οιμωγή σημαίνει κραυγή[…]. Είναι, όμως, φορές που οι κραυγές γίνονται συνώνυμο της σιωπής.»* Αυτή η εσωτερική – θα έλεγε κανείς – κραυγή που φυλάσσουν οι ήρωες μέσα τους συνθέτει το νήμα της ιστορίας αυτού του ψυχολογικού θρίλερ. Τα γεγονότα διαδραματίζονται στη Θεσσαλονίκη του τώρα, με τους πρωταγωνιστές αστυνονικούς να προσπαθούν να διαλευκάνουν την υπόθεση φόνου ενός εξάχρονου αγοριού.

 

Στο δεύτερό του βιβλίο, ο Στέφανος Αλεξιάδης μάς μιλάει για την ιστορία μιας γυναίκας στο φάσμα του αυτισμού. Όπως στο πρώτο του βιβλίο, Τα φτερωτά σανδάλια (2021), το οποίο απέσπασε το βραβείο Ελληνικής Εφηβικής Λογοτεχνίας 2022 του Public, θίγει το ζήτημα της “διαφορετικότητας”, ανθρώπων που δεν συμπεριφέρονται και σκέφτονται με τον τρόπο που η κοινωνία έχει συνηθίσει. Ο ίδιος γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1993 στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει. Οι πρπτυχιακές σπουδές του ολοκληρώθηκαν στο Τμήμα Φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και οι μεταπτυχιακές στην Ειδική Αγωγή και στα Προβλήματα Προφορικού και Γραπτού Λόγου στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το 2022 υπήρξε κεντρικός ομιλητής του 9ου συνεδρίου TEDx που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και η ομιλία του αφορούσε την αποδοχή του διαφορετικού.

 

Σε αυτό το έργο, οι ήρωες περιστρέφονται γύρω από ένα φόνο. Παράλληλα με την αναζήτηση του ενόχου, έρχονται στην επιφάνεια μυστικά του παρελθόντος, το βάρος των οποίων, οι πρωταγωνιστές κουβαλούσαν για χρόνια μέσα τους, αλλά δεν μιλούσαν σε κανέναν. Μία μητέρα, η Πετρία, διαγνωσμένη με το σύνδρομο Άσπεργκερ, κατηγορείται πως σκότωσε τον γιο της. Η ίδια, έπειτα από το συμβάν, δεν μιλάει σε κανέναν, ούτε στην αστυνομία, ούτε στους γιατρούς. Και ενώ όλα δείχνουν πως είναι ένοχη, η αστυνόμος Θεοδοσίου υποστηρίζει το αντίθετο. Θα την κάνει να μιλήσει, ώστε να αποδειχθεί η αθωότητά της;

 

 

Παράλληλα, στις σελίδες του βιβλίου διαβάζουμε στο τετράδιο του άντρα της Πετρίας τις σημειώσεις που ο ίδιος άφηνε, όταν την είχε γνωρίσει στο Νεραϊδοχώρι Τρικάλων. Το μεγάλο μυστικό της Πετρίας αποκαλύπτεται στις γραμμές του. Θα αντέξει την αλήθεια; Τι θα συμβεί στη συνέχεια;

 

Πρόκειται για ένα βιβλίο γραμμένο στο τρίτο πρόσωπο. Ο παντογνώστης αφηγητής μάς γνωστοποιεί τις σκέψεις και τον εσωτερικό συναισθηματικό κόσμο των ηρώων, την οπτική τους. Είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ που σε κρατάει σε αγωνία μέχρι την τελευταία σειρά. Η γλώσσα του είναι καθημερινή, απλή, πλούσια σε περιγραφές και σκέψεις του αφηγητή. Μιλάει με ευαισθησία για τα κοινωνικά προβλήματα που είναι παρόντα στις μέρες μας και προσαρμόζει τους χαρακτήρες σε αυτό το πλαίσιο.

 

Εάν η ζωή σού συμπεριφερόταν με σκληρότητα, θα ζούσες με τις πληγές που άφησε στο μυαλό και την καρδιά σου; Θα κραύγαζες; Ή θα σιωπούσες;

 

Ο Στέφανος Αλεξιάδης γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου 1993 στη Θεσσαλονίκη, όπου και ζει. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στην Ειδική Αγωγή και στα Προβλήματα Προφορικού και Γραπτού Λόγου στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Παράλληλα ολοκλήρωσε το τμήμα των Παιδαγωγικών στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος και έχει εκπαιδευτεί στο σύστημα γραφής και ανάγνωσης τυφλών Braille.

Το 2022 υπήρξε κεντρικός ομιλητής του 9ου συνεδρίου TEDx που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Το TEDx talk του αφορούσε την αποδοχή του διαφορετικού.

Το πρώτο του βιβλίο, Τα φτερωτά σανδάλια, κυκλοφόρησε το 2021 και έναν χρόνο μετά απέσπασε το Βραβείο Ελληνικής Εφηβικής Λογοτεχνίας 2022 από τα Public.

 

 

 

 

Η Δήμητρα Σαμλίδου, γεννήθηκε το 1996 και μένει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στο ΠΜΣ “Επιστήμες Αγωγής” Κατεύθυνση “Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμός” ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τίτλο  Διπλωματικής Εργασίας: “Η Γλώσσα του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού στη Σύγχρονη Εκπαίδευση”. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα από τον Αύγουστο του 2019.

Η πρώτη της συγγραφική απόπειρα έγινε με τη συγγραφή του οδοιπορικού  “Ανθρακίτης Το χωριό που αναγεννήθηκε μέσα από τις στάχτες”.

Είναι επίσης, κειμενογράφος της ιστοσελίδας του Ξενώνα “Ανθρακίτης” (https://anthrakitis.gr/)

Έχει στο ενεργητικό της συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα σχολείων, καταγραφή κεραμικής, καταγραφή/ταξινόμηση/αρχειοθέτηση βιβλίων Βιβλιοθήκης Μουσείου, μετάφραση επιστημονικών άρθρων από την Ελληνική στην Ισπανική γλώσσα.

Μιλά αγγλικά και ισπανικά και έχει συμμετοχή σε πλήθος σεμιναρίων που αφορούν θέματα Αρχαιολογίας, Ιστορίας, Τέχνης, Φιλοσοφίας, Δημιουργικής γραφής.

Έχει συμμετοχή και διακρίσεις σε διαγωνισμούς διηγήματος – Σύλλογο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας- επαίνους και διακρίσεις σε λογοτεχνικούς διαγωνισμους-6ο Διαγωνισμό Παραμυθιού της ‘Ονειρούπολης 2012-2013’, 4ο πανελλήνιο σχολικό λογοτεχνικό διαγωνισμό του Μορφωτικού Ομίλου Πετρούπολης.

Έχει λάβει το 1ο Βραβείο Διηγήματος στον 4ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Μορφωτικού Ομίλου Πετρούπολης, 22 Απριλίου 2012.

Την ενδιαφέρει ….ή αγαπά το διάβασμα.

 

                                                                                                        

 

Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά  την αγορά, να επισκέπτεται  οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.

 

 

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.