HomeΓύρω από ένα βιβλίοΚριτικές-ΣχολιασμοίΜιχάλης Σταυρόπουλος – Υπόσχεση – Έκδόσεις Άρμός – Γράφει η Δήμητρα Σαμλίδου.

Μιχάλης Σταυρόπουλος – Υπόσχεση – Έκδόσεις Άρμός – Γράφει η Δήμητρα Σαμλίδου.

Μιχάλης Σταυρόπουλος – Υπόσχεση – Έκδόσεις Άρμός – Γράφει η Δήμητρα Σαμλίδου.

ΥΠΟΣΧΕΣΗ

 

Ένα βιβλίο τοποθετημένο χρονολογικά στις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα και στις αρχές του 21ου αιώνα, η “Υπόσχεση” είναι ένα μυθιστόρημα που μας ταξιδεύει από την Αρκαδία της Πελοποννήσου, μέχρι το Βελβεντό της Κοζάνης και πίσω στην Αθήνα.

 

Ο συγγραφέας του βιβλίου, Μιχάλης Σταυρόπουλος γεννημένος και μεγαλωμένος στην Αθήνα, σπούδασε Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων με εξειδίκευση στο Marketing και Management. Σπούδασε, επίσης, Ευρωπαϊκό Πολιτισμό στη Σχολή Ανρθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών. Δημοσιεύει επιστημονικά δοκίμια και άρθρα σε ελληνικά και διεθνή ακαδημαϊκά forum με θέματα που αφορούν τη φιλοσοφία και τη λογοτεχνία, ενώ κάποια έχουν ιστορικοκοινωνικό χαρακτήρα. Η πρώτη του συγγραφική απόπειρα είναι το βιβλίο “Αέναος Κύκλος”, που αφορά ένα φιλοσοφικό ταξίδι από τον Όμηρο με ενδιάμεσους σταθμούς, καταλήγοντας στον Αριστοτέλη.

Το δεύτερό του συγγραφικό έργο με τίτλο “Υπόσχεση” έρχεται για να συγκινήσει τον αναγνώστη και να τον ταξιδέψει στις περιοχές που αναφέρθηκαν ανωτέρω μιας προηγούμενης εποχής. Από τη ματιά του Σταύρου, ενός αρχικά έφηβου και στη συνέχεια ενήλικα επαρχιώτη που μέσα στο οικογενειακό του περιβάλλον βλέπει και καταλαβαίνει την αγωνία της ατομικής και συλλογικής επιβίωσης στην κοινωνία, μας εξιστορεί την πορεία που ακολούθησε ο θείος του Λάκης, ώστε να ανέβει κοινωνικά και να αποκτήσει τα πλούτη και τη δόξα, για τα οποία μοχθεί. Μέσα από εικόνες και περιγραφές, ο αφηγητής μας ταξιδεύει σε τόπους και μέρη της φύσης, αλλά και της καθημερινότητας που βίωσε σαν παιδί. Παράλληλα, παραθέτει προβληματισμούς και ανησυχίες που αφορούν την ανθρωπότητα σε ολόκληρο σχεδόν το φάσμα της.

 

Το χτίσιμο των χαρακτήρων κλιμακώνεται μέσα από τα λόγια και τη δράση τους. Ο πρωταγωνιστής που δε νοιάζεται για τους υπόλοιπους και πατάει επί πτωμάτων προκειμένου να πετύχει αυτό που θέλει. Ο αφηγητής, ο οποίος δεν συμμερίζεται τον τρόπο ζωής του θείου του και μεγαλωμένος με ηθική και αξίες, συχνά προβληματίζεται και φιλοσοφεί για τη ζωή, το θάνατο, την αγάπη, την ανθρωπότητα εν γένει, έχοντας σαν πρότυπο τον πατέρα του, ο οποίος κόπιασε και ταξίδεψε μέχρι τη Νιγηρία, ούτως ώστε η οικογένειά του να μην στερηθεί τα βασικά.

 

Με βάση το οικογενειακό τους υπόβαθρο, οι δύο κύριοι χαρακτήρες, έρχονται σε πλήρη αντιδιαστολή όσον αφορά την εξέλιξή τους, άσχετα από το ότι ανατράφηκαν από τους ίδιους ανθρώπους με τις ίδιες αξίες. Μέσα σε αυτό το λογοτεχνικό ταξίδι, ο αναγνώστης βλέπει τις δύο όψεις του νομίσματος της ζωής. Ποια πλευρά θα επιλέξει να ακολουθήσει; Την εγωπαθή, εύκολη και ανήθικη, ή την πλευρά της, κατά τα άλλα δύσκολης, ηθικής και καλοσύνης;

 

 

Δήμητρα Σαμλίδου – Εκδόσεις Αρμός

 

 

 

Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά  την αγορά, να επισκέπτεται  οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.

 

 

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.