HomeΓύρω από ένα βιβλίοΠαραμύθιΗ κότα η Κοκό και ο Αστακός και ο εργασιομανής τζίτζικας – Σχολιάζει η Λεύκη Σαραντινού.

Η κότα η Κοκό και ο Αστακός και ο εργασιομανής τζίτζικας – Σχολιάζει η Λεύκη Σαραντινού.

Η κότα η Κοκό και ο Αστακός και ο εργασιομανής τζίτζικας – Σχολιάζει η Λεύκη Σαραντινού.

Η κότα η Κοκό και ο Αστακός και ο εργασιομανής τζίτζικας,

Απόστολος Παπαγεωργίου,εκδ. Πηγή

 

Ο Απόστολος Παπαγεωργίου είναι επαγγελματίας εκφωνητής, κειμενογράφος διαφημιστικών και παραγωγός ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σποτ. Ωστόσο, πάντοτε δήλωνε εραστής των τεχνών, οπότε, από τότε που έγινε πατέρας αποφάσισε να συνδυάσει δύο του ταλέντα σε ένα: να γράψει το κείμενο και να εικονογραφήσει δύο παιδικά βιβλία για παιδιά που βρίσκονται στην προσχολική ηλικία ή στις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Τα δύο πονήματα που του ανήκουν εξολοκλήρου σε ό,τι αφορά, επομένως, το κείμενο και την εικόνα, ακούν στους τίτλους «Η κότα η Κοκό και ο αστακός» και «Ο εργασιομανής τζίτζικας». Οπωσδήποτε δεν είναι σύνηθες κάποιος να μπορεί να είναι συγχρόνως ο συγγραφέας, όσο και ο εικονογράφος ενός βιβλίου. Ο Παπαγεωργίου, όμως, καταφέρνει και συνδυάζει θαυμαστά και τις δύο
ιδιότητες.

 

Στο πρώτο βιβλίο ήρωες είναι δύο αρκετά ετερόκλητα μεταξύ τους ζώα: ένας αστακός και μία κότα. Φυσικά, στην αληθινή ζωή δεν θα υπήρχε ποτέ περίπτωση να συναντηθούν δύο τέτοια ζώα και αυτό ακριβώς το γεγονός κάνει πιο ενδιαφέρον το παραμύθι. Η κότα είναι λαίμαργη και δεν διστάζει να φτάσει μέχρι και στην απάτη προκειμένου να γεμίσει την κοιλιά της. Ο αστακός, όμως, βρίσκεται εκεί ως η φωνή στην ηθική και έχει σκοπό να τη νουθετήσει.

Το δεύτερο παραμύθι έχει μία ακόμη πιο ενδιαφέρουσα αφετηρία: αποτελεί μία πολύ έξυπνη αντιστροφή του γνωστού μύθου του Αισώπου με τον τζίτζικα και τον μέρμηγκα. Όλοι γνωρίζουμε τον τζίτζικα ως τον τεμπέλη που τραγουδά όλη μέρα τα καλοκαίρια και τον χειμώνα μένει δίχως φαγητό, αφού δεν μεριμνούσε όταν έπρεπε αλλά διασκέδαζε, και, επομένως, πεθαίνει με τα πρώτα κρύα. Τι συμβαίνει, άραγε, όμως, όταν ένας τζίτζικας θα αποδειχθεί υπερβολικά εργασιομανής και φιλότιμος,
φτάνοντας, μάλιστα, στο άλλο άκρο; Σε αυτό το σημείο, επομένως, έρχεται ένας φίλος του, το σκαθάρι, για να του θυμίσει το μέτρο και το ότι οι υπερβολές καλό είναι να αποφεύγονται.

Και τα δύο βιβλία είναι πλούσια εικονογραφημένα και ευκολοδιάβαστα, αφού ο συγγραφέας επιλέγει την έμμετρη μορφή για τα κείμενά του, παίζοντας χαριτωμένα με τις λέξεις και αποφεύγοντας περιττές λεπτομέρειες στις περιγραφές. Δημιουργεί έτσι ένα κείμενο λυρικό, μα απλό, κατάλληλο για μικρά παιδιά που επικεντρώνονται περισσότερο στις εικόνες σε ένα βιβλίο και λιγότερο στο κείμενο. Εν κατακλείδι, πρόκειται για δύο διδακτικά παραμύθια που τα μεγαλύτερα παιδιά θα διαβάσουν μόνα τους κα τα μικρότερα θα ακούσουν με χαρά τους γονείς τους να τους το αναγιγνώσκουν , καθώς αυτά θα κοιτούν τις πολύχρωμες εικόνες.

ΌΑπόστολος Παπαγεωργίου είναι επαγγελματίας εκφωνητής, κειμενογράφος διαφημιστικών και παραγωγός ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σποτ. Πάντα, όμως, ήταν και παραμυθάς. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, το καλοκαίρι του 1976. Ως παιδί, τον συνέπαιρναν οι τέχνες. Του άρεσε το τραγούδι, η ζωγραφική, τα κόμικς και το δημιουργικό παιχνίδι. Με τη φαντασία του σκάρωνε ιστορίες με ήρωες από κόσμους μακρινούς. Ίππότες, αστροναύτες, βασιλιάδες, αρχαίους ημίθεους και πειρατές. Πάντα του άρεσε η γραφή, μεγαλώνοντας όμως τον κέρδισε ο προφορικός λόγος. Το ραδιόφωνο και οι επαγγελματικές εκφωνήσεις ήταν και αυτά μεγάλες του αγάπες. Τα τελευταία χρόνια, το μικρόβιο της συγγραφής ήρθε ξανά στο προσκήνιο και τον τσίγκλισε να πιάσει πάλι μολύβι – στην εποχή μας, πληκτρολόγιο. Ως πατέρας πλέον, θυμήθηκε πάλι πώς να δημιουργεί ιστορίες και, τώρα, σας τις παρουσιάζει με ένα πλατύ χαμόγελο.

 

 

 

Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά  την αγορά, να επισκέπτεται  οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.