HomeΓύρω από ένα βιβλίοΚριτικές-ΣχολιασμοίΆμμος και λίγα βότσαλα-Σχολιάζει η Δήμητρα Σαμλίδου.

Άμμος και λίγα βότσαλα-Σχολιάζει η Δήμητρα Σαμλίδου.

Άμμος και λίγα βότσαλα-Σχολιάζει η Δήμητρα Σαμλίδου.

Άμμος και λίγα βότσαλα

 

 

Στη νέα της ποιητική συλλογή, Άμμος και λίγα βότσαλα, η Παυλίνα Παμπούδη χαρίζει στους αναγνώστες νέες εικόνες και αρώματα.

Η Παυλίνα Παμπούδη είναι ιδρυτικό μέλος του Κύκλου των Ποιητών και της Εταιρείας Συγγραφέων,ενώ υπήρξε και Γενική Γραμματέας για πέντε χρόνια. Σπούδασε στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας και παρακολούθησε μαθήματα μαθηματικών στη Φυσικομαθηματική Σχολή και ζωγραφική στο ΑΣΚΤ Αθηνών και στο Byam Shaw School of Art του Λονδίνου.

Έχει γράψει 18 βιβλία ποίησης, έξι πεζογραφίας και πάνω από σαράντα βιβλία δήθεν για παιδιά. Έχει μεταφράσει 22 λογοτεχνικά έργα, μεταξύ των οποίων του Τ.Σ. Έλιοτ, Κ. Ντίκενς, Λ. Κάρρολλ κ.ά. Έχει τρεις ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, έγραψε στίχους για τραγούδια και σενάρια για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.

 

 

Σήμερα είναι αρχισυντάκτρια του ηλεκτρονικού περιοδικού Περί ου (www.periou.gr) Τα 66 ποίηματα του παρόντος βιβλίου είναι σε μικρή φόρμα, ολιγόστιχα, ενώ το leitmotiv “εγώ, ο άνθρωπος” θυμίζει τον τίτλο μιας από τις πρώτες συλλογές της ίδιας (Αυτός εγώ, 1977). Χωρίζεται σε τρεις ενότητες: α)τι έλεγε ο άνθρωπος μέσα στο ποίημα, β) τι έλεγε το παιδί μέσα στον άνθρωπο και γ)τι έλεγε ο άνεμος. Σχεδόν όλα τα ποιήματα φέρουν στον τίτλο τους ένα ρήμα, προσδίδοντας αμεσότητα στο
νόημα.

 

Τα ποιήματα συνδυάζουν το ατομικό με το οντολογικό πανανθρώπινο στοιχείο, επιπλέον, εστιάζει στο εσωτερικό μας παιδί, τον πρώτο ποιητή του κόσμου, αλλά και το άπιαστο στοιχείο της φύσης, τον άνεμο. Από το ύφος και την απλότητα των λέξεων βλέπουμε την προσωπική γραφή της συγγραφέως, ενώ ο αναγνώστης (συμ-)βιώνει, αναρωτιέται, προβληματίζεται και τέλος συναισθάνεται.

 

 

Παυλίνα Παμπούδη

 

 

 

 

Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά  την αγορά, να επισκέπτεται  οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.