Μαρία Ν. Καμπάνταη – “Μαμά…” – Εκδόσεις Άρμός – Γράφει η Δήμητρα Σαμλίδου.
Μαρία Ν. Καμπάνταη “Μαμά…”
Πρόκειται για ένα βιβλίο εμπνευσμένο από είκοσι αληθινές ιστορίες αυτής της ιδιαίτερης σχέσης της μητέρας με το παιδί, ή του παιδιού με τη μητέρα. Η συγγραφέας, Μαρία Ν. Καμπάνταη, όπως και στο πρώτο της βιβλίο Ανελκυστήρας, φέρνει στην επιφάνεια δυνάμεις που μας οδηγούν στο μονοπάτι της αναζήτησης του εαυτού μας, αλλά και των ποικίλων ρόλων μας στην κοινωνία και τις σχέσεις μας.
Η Μαρία Καμπάνταη, γεννημένη στη Δράμα και αριστούχα του τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ειδικεύεται στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας, την οποία ειδίκευση ασκεί στο Γενικό Νοσοκομείο της Δράμας. Πέρα από εργαζόμενη, είναι παράλληλα και σύζυγος και μητέρα δύο παιδιών. Εκτός από τα επιστημονικά άρθρα, δημοσιεύει ιστορίες στο προσωπικό της blog psychografima.com, όπου παντρεύει την ψυχολογία με την λογοτεχνία. Το πρώτο της δημοσιευμένο έργο ήταν το διήγημα “Δράμα, ιστορίες του τόπου μας”, στο συλλογικό έργο των εκδόσεων iwrite το 2018, ενώ το πρώτο της βιβλίο – ο Ανελκυστήρας – από τις εκδόσεις “Αρμός” ψηφίστηκε στα δέκα καλύτερα βιβλία της κατηγορίας του, στο διαγωνισμό κοινού Public 2022. Πηγή έμπνευσης των βιβλίων της είναι εκείνο το μικρό παιδί που κρύβεται μέσα μας, ενώ παράλληλα ακούει και γράφει ιστορίες από άλλους, πράγμα που αποδίδει στα καλοκαιρινά παραμύθια της μαμάς της. Σύμφωνα με την ίδια “η ζωή είναι γλυκιά και σερβίρεται με καφέ σκέτο”.
Στο βιβλίο “Μαμά…” η γραφή είναι πρωτοπρόσωπη και οι αφηγητές της εκάστοτε ιστορίας οι πρωταγωνιστές. Μέσα από εικόνες, μυρωδιές, αγγίγματα και κυρίως συνταγές βλέπουμε τους ρόλους της μητέρας, μαμάς, μάνας, πώς αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους και αντίστοιχα την οπτική των παιδιών, εφήβων, ενηλίκων απέναντι στις μαμάδες τους. Οι ομιλητές σκοντάφτουν στο παρόν και πέφτουν προς το παρελθόν, ανακαλώντας παιδικές μνήμες και στιγμιότυπα από το πατρικό τους σπίτι, όπως το εθιμοτυπικό σβήσιμο του φωτός το δευτερόλεπτο πριν αλλάξει ο χρόνος. Αλλά και πώς βοηθάει η μαμά τον τυφλό γιο της να βρει ένα σπίτι στην πόλη όπου σπουδάζει, ή πώς ξαγρυπνά όταν το παιδί έχει αρρωστήσει. Είναι φυσιολογική η αντίδρασή της, ή μήπως είναι υπερπροστατευτική; Οι ιστορίες είναι βγαλμένες από την καθημερινότητα και διαδραματίζονται μέσα στα δωμάτια του σπιτιού, στους δρόμους της πόλης ή στα “κύματα του Δούναβη”. Πόσα συναισθήματα και προβληματισμοί γεννιούνται μέσα από τα βιώματα. Τα νοήματα που η συγγραφέας θέλει να περάσει, διαδίδονται εύκολα μέσα από απλές λέξεις και προτάσεις, αλλά ακόμα και από το μεταφορικό – έως αλληγορικό – ύφος του κειμένου, μέσα από τις συνταγές και τη διαδικασία προετοιμασίας γλυκισμάτων και φαγητών.
Μέσα από αυτές μικρές ιστορίες που συγκινούν και διεγείρουν ερωτήματα, μπαίνουμε στον κόσμο των σκέψεων της μητέρας. Οι μητέρες του βιβλίου προβληματίζονται και αναρωτιούνται αν τα έχουν πάει καλά στη ζωή τους, αν έχουν πετύχει, αν είναι οι ίδιες ευτυχισμένες. Σε βάζει σε σκέψεις, ταυτίζεσαι με τους πρωταγωνιστές και οικειοποιείσαι τους προβληματισμούς τους. Ακόμη κι αν έχεις το ρόλο του παιδιού, συναισθάνεσαι τις μητέρες, αγωνιάς για αυτές και αυτόματα σκέφτεσαι τη δική σου μαμά, ποιος είναι ο δικός της ρόλος και πώς νιώθει και φέρεται απέναντί σου. Από κάθε άποψη, είναι ένα βιβλίο στοχασμού, που μας υπενθυμίζει πως τίποτα στη ζωή δεν είναι δεδομένο και μέσα από τις σελίδες καταλαβαίνεις πως κρατάς εσύ τη μία μεριά αυτής της αόρατης κλωστής που σε συνδέει με τη μαμά σου.
Η Δήμητρα Σαμλίδου, γεννήθηκε το 1996 και μένει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στο ΠΜΣ “Επιστήμες Αγωγής” Κατεύθυνση “Ελληνική Γλώσσα και Πολιτισμός” ΠΤΔΕ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τίτλο Διπλωματικής Εργασίας: “Η Γλώσσα του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού στη Σύγχρονη Εκπαίδευση”. Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα από τον Αύγουστο του 2019.
Η πρώτη της συγγραφική απόπειρα έγινε με τη συγγραφή του οδοιπορικού “Ανθρακίτης Το χωριό που αναγεννήθηκε μέσα από τις στάχτες”.
Είναι επίσης, κειμενογράφος της ιστοσελίδας του Ξενώνα “Ανθρακίτης” (https://anthrakitis.gr/)
Έχει στο ενεργητικό της συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα σχολείων, καταγραφή κεραμικής, καταγραφή/ταξινόμηση/αρχειοθέτηση βιβλίων Βιβλιοθήκης Μουσείου, μετάφραση επιστημονικών άρθρων από την Ελληνική στην Ισπανική γλώσσα.
Μιλά αγγλικά και ισπανικά και έχει συμμετοχή σε πλήθος σεμιναρίων που αφορούν θέματα Αρχαιολογίας, Ιστορίας, Τέχνης, Φιλοσοφίας, Δημιουργικής γραφής.
Έχει συμμετοχή και διακρίσεις σε διαγωνισμούς διηγήματος – Σύλλογο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας- επαίνους και διακρίσεις σε λογοτεχνικούς διαγωνισμους-6ο Διαγωνισμό Παραμυθιού της ‘Ονειρούπολης 2012-2013’, 4ο πανελλήνιο σχολικό λογοτεχνικό διαγωνισμό του Μορφωτικού Ομίλου Πετρούπολης.
Έχει λάβει το 1ο Βραβείο Διηγήματος στον 4ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Μορφωτικού Ομίλου Πετρούπολης, 22 Απριλίου 2012.
Την ενδιαφέρει ….ή αγαπά το διάβασμα.
Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά την αγορά, να επισκέπτεται οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.