“Το παράθυρο της μετα – νόησης” – Γράφει η Έλένη Περινού.
Η Ελένη Περινού ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Στυλίδα.
“Το παράθυρο της μετα – νόησης”.
Όταν ο άνθρωπος συμπεριφέρεται εγωκεντρικά, σαν να περιστρέφεται όλος ο κόσμος γύρω από τον εαυτό του, γίνεται χειριστικός, εγωπαθής, τυφλώνεται και λειτουργεί ως υπνωτισμένος. Ναρκωμένος. Ο νάρκισσος δεν γνωρίζει να σχετίζεται με άλλους αφού είναι εγκλωβισμένος στην παθολογική σχέση με τον εαυτό του και δεν ξέρει τι σημαίνει αληθινή αγάπη. Η ζωή του είναι περιχαρακωμένη σε τείχη απροσπέλαστα, βιώνει τις σχέσεις του μέσα από το λαβείν. Το δούναι, είναι για τους αδύναμους, τους συνηθισμένους, τα θύματα της ζωής, όχι γι αυτόν τον «εκλεκτό». Αν αναγκαστεί να δώσει, θα είναι μόνο προς επιβεβαίωση της ξεχωριστότητας του. Εξιδανικεύει κάποιον και αμέσως ο νους του συμπεραίνει ότι αυτός ο άλλος τον αγαπάει. Τον θαυμάζει απεριόριστα και επειδή ακούει τα καλά του λόγια ή τις κολακείες του, τα καταπίνει αμάσητα. Πιστεύει ότι είναι ξεχωριστός – εκλεκτός που συνάντησε αυτόν το τέλειο άνθρωπο. Μόλις όμως συμβεί κάτι και το ίνδαλμά του τού βάλει όρια, αμέσως θα τον υποτιμήσει. Εκμεταλλεύεται, χειρίζεται, σκέφτεται πονηρά, αν και πείθει τον εαυτό του ότι είναι έξυπνος. Μιλώντας για τα προβλήματά του, αναφέρεται σ’ αυτά ως γεγονότα που συμβαίνουν κι όχι ως πράξεις που ο ίδιος έκανε. Αποποιείται την ευθύνη του όπως ένα μικρό παιδί που κλαίγεται, ανίκανο να δεχτεί ότι οι επιλογές του έχουν συνέπειες. Βρίσκει απίστευτες δικαιολογίες για τις κακοποιητικές πράξεις του. Αποφεύγει με κάθε τρόπο να δει τι έκανε. Στην ουσία αρνείται να μεγαλώσει. Το να έρθει σε επαφή με την πράξη του, να δει και να καταλάβει τι έκανε, θα ήταν το μόνο σωτήριο βήμα στην λύτρωσή του. Το μόνο. Να πάρει την ευθύνη γι’ αυτό που έκανε. Να σηκώσει όλο το βάρος και να περπατήσει με αυτό. Αλλά η μετά-νοια, είναι γενναία πράξη. Και δεν την συναντάς συχνά. Δεν αρκεί μια συγνώμη. Είναι αναγκαία και η αληθινή αλλαγή συμπεριφοράς – μετουσίωση που περνάει μέσα από την εσωτερική συντριβή. Μετα – νοώ. Νοώ εκ των υστέρων. Αντιλαμβάνομαι, κατανοώ βαθιά τι έκανα και στέκομαι συντετριμμένος απέναντι στις πράξεις μου, αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη.
Δεν υπάρχει αλάθητος άνθρωπος. Ο ζωντανός άνθρωπος κάνει λάθη. Πολλά. Ο υπνωτισμένος δεν τα καταλαβαίνει, ούτε παίρνει κάποιο μάθημα. Συνεχίζει να ζει στην κόλαση που ο ίδιος επέλεξε κι ας πετάει την ευθύνη των πράξεών του, στους άλλους, στη ζωή, στην μοίρα, στον Θεό. Ο ώριμος άνθρωπος, αυτός που έχει έστω ένα ψήγμα ειλικρινούς πρόθεσης να δει τι συμβαίνει μέσα του, ψάχνει να βρει πού είναι η δική του ευθύνη. Αφυπνίζεται στα δύσκολα, στα παράξενα της ζωής, αρπάζει την ευκαιρία μέσα από το λάθος του να μάθει. Παίρνει ολάκερη την ευθύνη, “εγώ το έκανα. Δεν ξέρω πώς. Δεν έχει σημασία αν ήμουν εν βρασμώ. Σημασία έχει πως εγώ το έκανα”. Μόνο μέσα από την ανάληψη ευθύνης ανοίγει ο δρόμος της μετάνοιας, της συγχώρεσης, της λύτρωσης. Δεν υπάρχει καμία άλλη οδός. Ο Ιούδας πρόδωσε τον Χριστό και δεν ανέλαβε ποτέ την ευθύνη της πράξης του. Τυφλωμένος από τον άκρατο εγωισμό του, τιμώρησε ο ίδιος τον εαυτό του ανεπανόρθωτα. Ο Πέτρος έκανε κάτι παρόμοιο, Τον Αρνήθηκε, όμως κατάφερε να πάρει την ευθύνη του, κλαίγοντας μερόνυχτα, αναλογιζόμενος τι έκανε. Σήκωσε όλο το βάρος της πράξης του. Άντεξε την άβυσσο της κόλασης που ο ίδιος επέλεξε εκείνες τις στιγμές που Τον πρόδιδε, παραδεχόμενος την μικρότητά του. Κατάλαβε εκ των υστέρων πως ο εγωικός του νους ήταν που τον χρησιμοποίησε, τρόμαξε την καρδιά του και τον έκανε να το βάλει στα πόδια. Να κρυφτεί, να σώσει τον εαυτό του, αρνούμενος το Φως της ζωής. Μετά την απαρηγόρητη θλίψη του και συνειδητοποιώντας πως δεν μπορούσε να γυρίσει τον χρόνο πίσω ώστε να αλλάξει την πράξη του, αντί να επιτρέψει στον εγωικό του νου να τον οδηγήσει στην αυτοτιμωρία σαν τον Ιούδα, θυμήθηκε μετα- νοημένος τον Χριστό και βαθιά συντετριμμένος ζήτησε συγχώρεση. Είδε καθαρά πώς η μόνη επιλογή του πια, ήταν η αληθινή ταπείνωση μέσα από την πλήρη ανάληψη ευθύνης. “Εγώ το έκανα. Εγώ σε αρνήθηκα Κύριε. Ναι, εγώ ο μαθητής Σου. Ένας από τους εκλεκτούς Σου. Εγώ το έκανα. Από εμένα ήρθε η προδοσία, από εμένα που δεν θα το περίμενε ποτέ και κανείς”. Τότε άνοιξε μια χαραμάδα για να μπει το φως στην ψυχή του. Ο Χριστός ήρθε ξανά στην καρδιά του και την φώτισε. Συγχώρηση. Αποδοχή. Αγάπη. Συνήλθε. Αξιώθηκε να βρει ξανά τον Χριστό. Δεν γίνεται αλλιώς. Δεν υπάρχει κανένας άλλος δρόμος προς την λύτρωση. Η αληθινή μετά- νοια έρχεται μόνο αφού προηγηθεί η ανάληψη ευθύνης. Ποτέ αντίστροφα.
Η Ελένη Περινού ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Στυλίδα. Οι πρώτες της σπουδές στα ΤΕΙ Αθηνών την ώθησαν να ασχοληθεί αρχικά με την παιδαγωγική ως νηπιαγωγός, ενώ αργότερα τελειώνοντας το τμήμα ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου το ενδιαφέρον της στράφηκε στον τομέα της ψυχοθεραπείας. Το 2004 εγκαταλείπει την Αθήνα και επιλέγει να ζήσει μόνιμα στην ανατολική Κρήτη όπου και εργάζεται ως ψυχολόγος. Ξεκίνησε τη βασική της εκπαίδευση στο χώρο της ψυχανάλυσης, αλλά σύντομα άλλαξε κατεύθυνση ακολουθώντας άλλες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις. Καθοριστική στάθηκε η θεραπεία Gestalt, που σημάδεψε την πορεία της και παραμένει ως τώρα κύριος άξονας δουλειάς μέσα στη θεραπευτική σχέση. Εκτός από την ατομική ψυχοθεραπεία, τη θεραπεία ζεύγους και την οικογενειακή συμβουλευτική, έχει οργανώσει ψυχοεκπαιδευτικά σεμινάρια, ομάδες αυτογνωσίας, μουσικοθεραπείας, ψυχολογικής στήριξης ατόμων με ανίατες νόσους και ομάδες γονέων. Παράλληλα είναι μουσικός, στιχουργός και τραγουδοποιός. Μέσα από την μακρά μουσική συμπόρευση με τον συνθέτη Χρίστο Τσιαμούλη, ο οποίος μελοποίησε στίχους της, τα τραγούδια της ερμηνεύτηκαν από γνωστούς καλλιτέχνες όπως η Λιζέτα Καλημέρη, ο Μανόλης Λιδάκης, ο Δημήτρης Μπάσης, η Σοφία Παπάζογλου, η Κατερίνα Παπαδοπούλου κ.ά. Η πρώτη της συγγραφική εμφάνιση έγινε το 2001 με το Best Seller: Σαν να σε ξέρω χρόνια από τις εκδόσεις Διόπτρα. Ακολούθησε το δεύτερο μυθιστόρημα από τις ίδιες εκδόσεις: Είμαι κι εγώ σαν κι εσένα.
Πηγή:Αυτογνωσία-Σεμινάρια-Ψυχοθεραπεία-Ομάδες
https://www.facebook.com/profile.php?id=100064058856520
Ελένη Περινού
eperinou@hotmail.com
http://www.maridatis.gr/main_gr.php