HomeΑρθρογραφίαΥγείαΨυχολογία-ΨυχανάλυσηΕίναι στο χέρι μας; – Γράφει η Έλένη Περινού.

Είναι στο χέρι μας; – Γράφει η Έλένη Περινού.

Είναι στο χέρι μας; – Γράφει η Έλένη Περινού.

 

“Είναι στο χέρι μας;”

Η Ελένη Περινού ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Στυλίδα.   

 

Είναι το «εγώ» σου που θυμώνει, που φοβάται, που ζηλεύει, που θλίβεται και πονάει. Αυτό το “εγώ” που χτίζεται στα πρώτα χρόνια της ζωής και που σε καταδυναστεύει καθ’ όλη τη διάρκειά της, μέχρι να καταφέρεις να του δώσεις την θέση που του αξίζει μέσα σου κι όχι να το αφήνεις να σε εξουσιάζει ως άλλος δικτάτορας και δυνάστης. Να ξαναγίνεις πάλι παιδί, όπου δίνεσαι σε κάθε στιγμή και συναισθάνεσαι, συμπονάς, αναζητάς, μαθαίνεις, δημιουργείς, μοιράζεσαι και αγαπάς με την καθαρότητα και την απλότητα της καρδιάς σου. Χωρίς να κατακρίνεις τα συναισθήματά σου, χωρίς να αυτοακυρώνεσαι, χωρίς να προσβάλλεις ή να μειώνεις τον άλλον, αλλά να μπορείς να εκφράζεις ολάκερο τον εαυτό σου.

Ταυτιζόμαστε με το «εγώ» μας, με την εικόνα μας, κολλάμε εκεί πάνω και χάνουμε το δρόμο μας και χάνουμε τον εαυτό μας.

 

 

Δοκίμασε ξανά και ξανά, μην κιοτεύεις, μη λες «εγώ δεν κάνω γι’ αυτή τη δουλειά». Μέτρησες πόσες φορές έχεις πέσει μέχρι να μάθεις να περπατάς; Μέχρι να μάθεις ποδήλατο; Κι όμως δεν το ‘βαλες κάτω. Κι αν το ‘βαλες; Ε, και; Ποτέ δεν είναι αργά. Ποτέ. Στήριξε, επιβράβευσε, αγκάλιασε τον εαυτό σου, σαν να ήταν εκείνο το μικρό παιδί που ήσουν κάποτε. Κι όσα δεν πήρες τότε, δώστα απλόχερα σ’ εκείνο τώρα. Ξεκίνα με πίστη και δύναμη ψυχής να γιατρέψεις τις πληγές του παρελθόντος, τους φόβους, το θυμό και τη θλίψη σου, να διορθώσεις όσα στραβά σου έλαχε να μάθεις μέσα στον τροχό της ζωής που βρέθηκες εκείνη τη δεδομένη στιγμή, κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες.

Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα γεγονότα που συνέβησαν στο παρελθόν. Μπορούμε όμως να αλλάξουμε τη δική μας στάση ζωής, κι ό,τι μας πόνεσε κάποτε, να μην μας πονάει πια. Δεν είναι στο χέρι μας να ελέγξουμε τα γεγονότα. Είναι όμως στο χέρι μας να αλλάξουμε τον τρόπο που τα βλέπουμε, τα αντιλαμβανόμαστε και τα βιώνουμε. Να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιδρούμε σε αυτά.

Έλένη Περινού.

 

Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά  την αγορά, να επισκέπτεται  οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.

 

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.