HomeΓύρω από ένα βιβλίοΚριτικές-ΣχολιασμοίΤζων Κόττινγαμ – “Πως να πιστέψουμε” – Εκδόσεις Άρμός.

Τζων Κόττινγαμ – “Πως να πιστέψουμε” – Εκδόσεις Άρμός.

Τζων Κόττινγαμ – “Πως να πιστέψουμε” – Εκδόσεις Άρμός.

“Πως να πιστέψουμε” – Τζων Κόττινγαμ

 

Από την αρχή της ανθρώπινης ιστορίας, μας ακολουθούν πλήθος από θεωρίες. Μια από αυτές, η οποία αφορά τη θέση μας στον κόσμο και τη σχέση με το υπερφυσικό, υποστηρίζει πως ο άνθρωπος είναι ολομόναχος απέναντι στη φύση. Στην πορεία, διατυπώθηκαν επίσης θεωρίες, οι οποίες εξέφραζαν διαφορετική γνώμη.

 

Φτάνοντας στο σήμερα και ζώντας πλέον σε μια μεταθρησκευτική εποχή, με οδηγό την οικουμενικότητα και αναζητώντας ρόλους και σταθερές, βρισκόμαστε χαμένοι ολοκληρωτικά στη ροή της καθημερινότητας που όλο και περισσότερο βυθίζει τον άνθρωπο στην ύλη, κάνοντας τον υποχείριο της και αποπροσανατολίζοντας τον, από τον αρχικό του σκοπό.

 

Γινόμαστε καθημερινά δέκτες νέων ιδεών αλλά και φωνών από το παρελθόν, με κάποιες από αυτές να είναι ντυμένες το μανδύα της αλήθειας, οι οποίες μας αποπροσανατολίζουν, ακόμη περισσότερο. Μέσα σε αυτή τη βουή, κάποιοι ίσως χάσουν το δρόμο και το σκοπό τους, κάποιοι άλλοι ίσως προσπαθήσουν να κρατηθούν από οπού είναι δυνατό και κάποιοι, ίσως ψάξουν μέσα στο ομιχλώδες τοπίο να βρουν την αλήθεια που έχασαν.

 

Πολλοί ισχυρίζονται ότι ο Θεός πέθανε τον 19ο αιώνα και ακόμη περισσότεροι με τους οποίους έχει  τύχει να συζητήσουμε το θέμα της πίστης και της Θρησκείας, δηλώνουν ότι έχουν όλη τη διάθεση και επιδιώκουν μάλιστα, να έρθουν κοντά στο Θείο, να βιώσουν την πνευματικότητα, αλλά για πολλούς και διάφορους λόγους, δε μπορούν να το πράξουν, δε μπορούν να πιστέψουν.

 

Το βιβλίο «Πως να πιστέψουμε» του Τζων Κόττινγαμ, το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός, είναι ένα βιβλίο συνάντησης με το αληθινό, επιχειρεί να φωτίσει όλο αυτό το ομιχλώδες τοπίο και να απαντήσει σε πλήθος επίκαιρων και επίμονων ερωτημάτων.

 

Για ποιους λόγους συμβαίνει αυτό;

Για ποιους λόγους αναζητούμε απτές επιστημονικές αποδείξεις;

Είναι αυτό το κλειδί της απάντησης;

Αν κάτι δεν είναι απτό, δεν είναι και αληθινό;

Υπάρχει Plan B;

Τι χρειάζεται μια θεωρία για να μπορεί να υποστηριχθεί από το μέσο πιστό; Τι παραμέτρους θα πρέπει να υπολογίζει;

Μπορεί η φαντασία και το συναίσθημα, να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση δίχως να θεωρηθεί η βοήθεια τους, ως μοχλός απομάκρυνσης από τον ορθολογισμό;

 

Ο συγγραφέας, μας δείχνει τον τρόπο και ζητά κάτι πολύ απλό. Μας ζητά να στρέψουμε τη ματιά και το νου αλλού, επισημαίνοντας πως όλες οι απαντήσεις μας έχουν δοθεί, είναι εδώ, περιμένοντας, να τις ανακαλύψουμε. Πως όλα έχουν να κάνουν με τη θέση και επιλογή του θέματος θέασης, μια απόφαση της οποίας -όπως σαφώς και όλες που λαμβάνονται κάτω από οποιασδήποτε συνθήκες στη ζωή μας- την αποκλειστική ευθύνη, φέρουμε εμείς.

 

Το «Πως να πιστέψουμε» είναι ένα βιβλίο που εξετάζει άλλες όψεις του κρίσιμου αυτού ζητήματος, με φόντο τον καθαρά φιλοσοφικό χαρακτήρα. Δεν προσπαθεί να πείσει κάποιον να πιστέψει, δεν έχει σκοπό να προσηλυτίσει κανένα, ο μοναδικός του σκοπός είναι μέσα από τη φιλοσοφία και την παράθεση θεωριών, σκέψεων, απόψεων και παραδειγμάτων, μέσα από τη ματιά φιλοσόφων, ποιητών, καλλιτεχνών, αλλά και με βάση την έρευνα, τη γνώση και την πολύτιμη εμπειρία του συγγραφέα, να παρουσιάσει τρόπους, για την ορθή θέαση των πραγμάτων, την πραγματική κατεύθυνση που θα πρέπει -εάν το επιθυμούμε- να επιλέξουμε.

 

Η πίστη άλλωστε, δεν έχει να κάνει μόνο με τη θρησκεία, έχει μια μεγαλύτερη δυναμική και ένα ευρύτερο πλαίσιο δυνατοτήτων, άκρως συνδεδεμένο με όλες τις πτυχές του βίου μας. Ο συγγραφέας επίσης, κατανοεί και υπογραμμίζει τους λόγους για τους οποίους πολλοί άνθρωποι σήμερα απομακρύνονται όχι μόνο από το Θείο αυτό καθαυτό, αλλά ακόμη και από την προσπάθεια να ερευνήσουν και να έρθουν κοντύτερα του, μη αποδεχόμενοι τα πάντα, κρίνοντας και αποφασίζοντας βασιζόμενοι λανθασμένα σε γενικεύσεις.

 

Τι τους ωθεί όμως σε μια τέτοια απογοήτευση και πικρία αλλά και παραδοχή της ήττας πριν ακόμη ξεκινήσουν τον «πόλεμο» αναζήτησης της αλήθειας; Ο συγγραφέας αναγνωρίζει πως πολλοί άνθρωποι απομακρύνονται δικαιολογημένα και απορρίπτουν τη θρησκευτική πίστη. Αφενός διότι απωθούνται από τον δογματισμό, την ακαμψία και την αξίωση της αποκλειστικότητας της αλήθειας και αφετέρου από  την κοντόφθαλμη και αντί επιστημονική στάση των λειτουργών της εκκλησίας, οι οποίοι, πολλές φορές εκφράζονται με πύρινους λόγους, μεταφέροντας ηθελημένα ή άθελα τους, ρατσιστικά ή ομοφοβικά σχόλια, ακόμη και μέσω του δημοσίου διαλόγου.

 

Αφετέρου, διότι είναι ορατό πλέον πως πολλές φορές στην Ιστορία, ακόμη και στη νεότερη, η Θρησκεία χρησιμοποιήθηκε για τη συγκάλυψη περιστατικών διαφθοράς ή ακόμη και βίας και σε αρκετά από αυτά, βρέθηκαν να πρωταγωνιστούν λειτουργοί της.

 

Αναμενόμενο είναι λοιπόν, το βιβλίο να απαντά σε πλήθος επίκαιρων ερωτημάτων.

 

Αν εμείς είμαστε έτοιμοι, κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση, διαθέτουμε πλέον την δεκτικότητα, είμαστε προσαρμοσμένοι, αλλάξαμε τρόπο θέασης και οπτική γωνία, είναι ορατές οι αποδείξεις του Θεού; Αν όχι, για ποιους λόγους; Γιατί δε  κατανοήσουμε τα σημάδια;

Ποιος είναι ο ρόλος του συναισθήματος;

Ποια είναι η σωστή στάση που θα πρέπει να τηρηθεί;

Είναι ο κόσμος εγγενώς αδυσώπητος μηχανισμός, μεγαλειώδης και Θεοτόκος, ή μήπως κάτι διαφορετικό;

Ποιο είναι το μυστικό της μέγιστης ευτυχίας μας;

Υπάρχει κάποιος αλγόριθμος, ή τύπος για να μας οδηγήσει στη σωστή απόφαση ώστε να ανακαλύψουμε τον κόσμο;

Πώς θα αντιληφθούμε τον πλούσιο βίο, τον κόσμο πλήρη νοήματος και αξίας;

Τι σημαίνει πραγματικά η λέξη αλήθεια;

Είναι η επιστήμη η καλύτερη οδός για τη βελτίωση των ανθρώπων, της ζωής τους;

Σε ποιο θέμα αναφέρονται το σύνολο των κλασικών κειμένων των μεγάλων θρησκειών, σε ποιου είδους αδυναμία;

Πώς μπορούμε να βαδίσουμε προς την αποδοχή μιας εσχατολογικής θεώρησης;

Ποιο είναι το παράδοξο που αγγίζει τον πυρήνα του τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος;

Μπορεί να επισυμβεί στον καθένα, ανεξαρτήτως της θρησκευτικής του αφιέρωσης, η βίωση του υπερκόσμου;

Είναι ανάγκη να είναι κανείς πιστός;

 

Λόγος μεστός, σαφής και ακριβής, ο οποίος, σε συνδυασμό με τα πολλά και χαρακτηριστικά παραδείγματα, καθώς και το πλήθος των επεξηγήσεων, δεν αφήνει σκοτεινά ή δυσνόητα σημεία για τον αναγνώστη και καθιστά το βιβλίο προσιτό και κατανοητό από όλους.

 

Το «Πως να πιστέψουμε»,  δίνει μια νέα πνοή στην αναζήτηση της αλήθειας, στην αναζήτηση και θέαση ενός νέου κόσμου, ο οποίος, δεν ήταν ορατός έως σήμερα και επιτέλους ανοίγεται μπροστά μας σε όλο του το εύρος.

 

Ένα βιβλίο που συνομιλεί με τους σπουδαιότερους Δασκάλους του κόσμου και αποτελεί μια ακόμη αφορμή, να ανακαλύψουμε την πραγματική αξία γύρω μας, τόσο μέσω της απλής αλλά ουσιαστικής θέασης των πραγμάτων, όσο και μέσω μιας επιτακτικής πλέον, συζήτησης, πρωτίστως, με τον εαυτό μας.

 

Το «Πως να πιστέψουμε», είναι μοναδικό και για ένα άλλο λόγο. Διότι μας δείχνει, πως ένα ανάγνωσμα μπορεί να μας εκπλήσσει ευχάριστα, ενώ συγχρόνως μπορεί  να μας προβληματίσει έντονα και γόνιμα και ακόμη να  μας παρακινήσει  -σεβόμενο και λαμβάνοντας πάντα υπόψιν το δικαίωμα στην ελευθέρια έκφρασης και βούλησης του καθενός – να σκεφτούμε και να επανεξετάσουμε τον μέχρι τώρα τρόπο της ζωής μας.

 

Ένα βιβλίο για όλους εκείνους που χάθηκαν, για όλα έχασαν, καθώς και για όλους εκείνους που αναζητούν συναισθήματα και νοήματα, όπως επίσης και  για όλους εκείνους που επιστρέφουν από ένα άνισο αγώνα αναζήτησης, για να διεκδικήσουν εκ νέου, έχοντας πλέον τη γνώση, μια ζωή, άξια να τη ζουν.

 

Ένα βιβλίο που επιβεβαιώνει τη συγγραφική δύναμη και οξυδέρκεια του Τζων Κόττινγχαμ.

 

Μπουζάρας Δημήτρης

 

Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά  την αγορά, να επισκέπτεται  οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.