HomeΑρθρογραφίαΥγείαΨυχολογία-Ψυχανάλυση“Οι άνθρωποι είμαστε αδύναμα πλάσματα” – Γράφει η Έλένη Περινού.

“Οι άνθρωποι είμαστε αδύναμα πλάσματα” – Γράφει η Έλένη Περινού.

“Οι άνθρωποι είμαστε αδύναμα πλάσματα” – Γράφει η Έλένη Περινού.

Η Ελένη Περινού ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Στυλίδα.
Οι άνθρωποι είμαστε αδύναμα πλάσματα. Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα πάθη μας. Και προχωράμε στη ζωή πληγώνοντας τους άλλους και τον εαυτό μας. Είμαστε όμως και θαυματοποιοί. Όταν συνειδητοποιήσουμε το λάθος μας, έχουμε μέσα μας αυτή την μαγική δύναμη. Να αναλάβουμε την ευθύνη μας και να παραδεχτούμε την αδυναμία μας ζητώντας και πράττοντας με βαθιά και αληθινή ταπείνωση, την συγχώρεση. Δεν μπορούμε να απαιτήσουμε την συγχώρεση. Αυτό είναι ευθύνη του άλλου. Αν μας συγχωρήσει είναι θείο δώρο, αν όχι, δεν μπορούμε παρά να προχωρήσουμε με αυτό το βάρος στην πλάτη μας: Το άδικο και το κακό που προκαλέσαμε.
Ρωτάει ο Απόστολος Πέτρος τον Χριστό: «Κύριε, πόσες φορές θα σφάλει σ’ εμένα ο αδερφός μου και θα τον συγχωρήσω; Ως εφτά φορές;» Του λέει τότε ο Ιησούς: «Δε σου λέω ως εφτά, αλλά ως εβδομήντα φορές εφτά».
Είμαστε ένα τίποτα, μια σκόνη μέσα στον άνεμο και ταυτόχρονα μια αχτίδα φωτός μέσα στο σκοτάδι. Μα τούτο το φως ανάβει μόνο όταν βρεθούμε μέσα στο σκοτάδι της κόλασης, μέσα στο άδυτο της ανημπόριας και της μικρότητάς μας και όταν καταφέρουμε να το συνειδητοποιήσουμε. Ο Θεός αποκαλύπτεται μέσα στην βαθιά και αληθινή ταπείνωση. Αλλά συνήθως βλέπουμε μόνο τα λάθη των άλλων. Σπάνια στρέφουμε το βλέμμα μέσα μας να δούμε τα δικά μας. Πονάμε από τα λάθη των άλλων, νιώθουμε προδομένοι, νιώθουμε πώς δεν μας άξιζε τέτοια συμπεριφορά. Ξεσηκώνουμε τον κόσμο από τις φωνές και τα ουρλιαχτά μας, κάνουμε τον θυμό μόνιμο σύντροφό μας και περπατάμε στη ζωή θαρρώντας πως είμαστε κάτι το ξεχωριστό και ιδιαίτερο. Εμείς δεν είμαστε σαν τους άλλους. Και συνεχίζουμε να ζούμε σε αυτή την πλάνη μέχρι να αφυπνιστούμε και να βρούμε την αληθινή αγάπη. Ο πόνος είναι γιατρικό κι όχι τιμωρία. Έρχεται για να μας ξυπνήσει, να μας φωτίσει να βρούμε την αλήθεια μέσα μας, αυτή που θα μας ελευθερώσει.
Πονάμε επειδή νομίζουμε ότι είμαστε οι καλοί. Ο στόχος δεν είναι να ξεχωρίσουμε τους ανθρώπους σε καλούς και κακούς, αλλά να κοιτάξουμε μέσα μας. Ποιοί είμαστε; Τι κάνουμε; Ήρθαμε σε αυτή τη ζωή για να ξεδιπλώσουμε τα χαρίσματά μας και να μοιραστούμε με τους άλλους ανθρώπους την αγάπη της καρδιάς. Περνάμε από αυτή την ζωή και κάποτε κλείνει η αυλαία. Αυτό δεν αλλάζει. Αλλάζει όμως το πώς επιλέγουμε να ζούμε. Η αγάπη και η αλήθεια είναι μέσα μας και περιμένουν χρόνια ολόκληρα να εκφραστούν εκεί έξω, περιμένουν καρτερικά να τους ανοίξουμε μια χαραμάδα, ένα παράθυρο, να ξεχυθούν έξω στον κόσμο.
Ειρήνη υμίν
Ειρήνη στον κόσμο και μέσα μας
Καλή κι ευλογημένη χρονιά!

Πηγή:Αυτογνωσία-Σεμινάρια-Ψυχοθεραπεία-Ομάδες

https://www.facebook.com/profile.php?id=100064058856520

Ελένη Περινού

eperinou@hotmail.com

http://www.maridatis.gr/main_gr.php

 

Η Ελένη Περινού ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια, γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Στυλίδα. Οι πρώτες της σπουδές στα ΤΕΙ Αθηνών την ώθησαν να ασχοληθεί αρχικά με την παιδαγωγική ως νηπιαγωγός, ενώ αργότερα τελειώνοντας το τμήμα ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου το ενδιαφέρον της στράφηκε στον τομέα της ψυχοθεραπείας. Το 2004 εγκαταλείπει την Αθήνα και επιλέγει να ζήσει μόνιμα στην ανατολική Κρήτη όπου και εργάζεται ως ψυχολόγος. Ξεκίνησε τη βασική της εκπαίδευση στο χώρο της ψυχανάλυσης, αλλά σύντομα άλλαξε κατεύθυνση ακολουθώντας άλλες ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις. Καθοριστική στάθηκε η θεραπεία Gestalt, που σημάδεψε την πορεία της και παραμένει ως τώρα κύριος άξονας δουλειάς μέσα στη θεραπευτική σχέση. Εκτός από την ατομική ψυχοθεραπεία, τη θεραπεία ζεύγους και την οικογενειακή συμβουλευτική, έχει οργανώσει ψυχοεκπαιδευτικά σεμινάρια, ομάδες αυτογνωσίας, μουσικοθεραπείας, ψυχολογικής στήριξης ατόμων με ανίατες νόσους και ομάδες γονέων. Παράλληλα είναι μουσικός, στιχουργός και τραγουδοποιός. Μέσα από την μακρά μουσική συμπόρευση με τον συνθέτη Χρίστο Τσιαμούλη, ο οποίος μελοποίησε στίχους της, τα τραγούδια της ερμηνεύτηκαν από γνωστούς καλλιτέχνες όπως η Λιζέτα Καλημέρη, ο Μανόλης Λιδάκης, ο Δημήτρης Μπάσης, η Σοφία Παπάζογλου, η Κατερίνα Παπαδοπούλου κ.ά. Η πρώτη της συγγραφική εμφάνιση έγινε το 2001 με το Best Seller: Σαν να σε ξέρω χρόνια από τις εκδόσεις Διόπτρα. Ακολούθησε το δεύτερο μυθιστόρημα από τις ίδιες εκδόσεις: Είμαι κι εγώ σαν κι εσένα.

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.