HomeΓύρω από ένα βιβλίοΚριτικές-ΣχολιασμοίΜιχάλης Σπέγγος – “Χώρα από χαλκό” – Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα – Γράφει ο Μπουζάρας Δημήτρης.

Μιχάλης Σπέγγος – “Χώρα από χαλκό” – Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα – Γράφει ο Μπουζάρας Δημήτρης.

Μιχάλης Σπέγγος – “Χώρα από χαλκό” – Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα – Γράφει ο Μπουζάρας Δημήτρης.

 

Το βιβλίο του Μιχάλη Σπέγγου “Χώρα από χαλκό”,κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνικά γράμματα.Ο Μιχάλης Σπέγγος έχει καθιερωθεί πλέον ως ένας από τους μεγαλύτερους δεξιοτέχνες της Ελληνικής  λογοτεχνίας. Στο μυθιστόρημα, μας μεταφέρει στην ανατολική ρωμαϊκή αυτοκρατορία. Μας διηγείται την ιστορία τριών  αδερφών, που προτείνουν ο καθένας μια διαφορετική σανίδα σωτηρίας για τη χώρα. Τρεις άνδρες τοποθετημένοι από τη μοίρα στην ίδια θέση,  με τον ίδιο στόχο, με εκ των πραγμάτων υποβόσκουσα έκρηξη, μια έκρηξη τόσο δυνατή που θα φέρει ως αποτέλεσμα το χαμό των αντιπάλων. Η χώρα, σε παρακμή και οι εχθροί προ των πυλών,έτοιμοι, να την κατασπαράξουν. Εμφανώς παρών, ο έρωτας, ο σαγηνευτικός,με μάτια ορθάνοιχτα και ποτέ αποκοιμισμένος.

Ένα αγωνιώδες θρίλερ από αυτά που δημιουργούν το υλικό για να σκεφτείς πόσο κοντά είναι η πραγματικότητα με το μυθιστόρημα, πόσο μπλεγμένα και ασαφή είναι τα όρια μεταξύ τους. Πόσο μεγάλη είναι η δύναμη του εγωισμού και  πόσο απελπισμένη είναι η δίψα για εξουσία. Ποιο είναι  το  μέγεθος της δύναμης που έχουν τα πάθη, αν  υπάρχουν ομοιότητες στην ηθική και στη πολίτικη , πόσο βαθιά είναι χωμένη η ματαιοδοξία και ο ατομισμός στις τσέπες των ανθρώπων. Αν έχει ομοιότητα  το παρελθόν,με  το παρόν και φυσικά με   το μέλλον.

Συνδυάζοντας με μοναδική ευφυΐα τη φιλοσοφία, τη λογοτεχνία και την  επιστήμη -όσον αφορά τη δομή του μυθιστορήματος-πλέκει τον ιστό της ιστορίας, μιας ιστορίας που ακροβατεί ανάμεσά στον μύθο και την πραγματικότητα το παρελθόν και το μέλλον. Δεν έχει ανάγκη από ιστορικά στολίδια,δεν της προσδίδουν λάμψη, η λάμψη αναδύεται από την πλοκή την δομή και την αριστοτεχνική ύφανση του συγγραφέα. Αλώστε πουθενά στο βιβλίο δεν αναφέρεται ιστορικό όνομα, κάποια σχετική χρονολογία ή ένα σχετικό τοπωνύμιο.

Ο συγγραφέας εμπλέκει “πονηρά” τον αναγνώστη,  τον μεταμορφώνει σε  συνένοχο,  συμμέτοχο, του υφαρπάζει τη συναίνεση,τη συμφωνία και ο αναγνώστης βρίσκεται  πλάι του  στη γραφή και στη ροή της ιστορίας προτού προλάβει να το συνειδητοποιήσει.

Πολλαπλά μηνύματα, εντέχνως κριμένα περιμένουν την προσεκτική μάτια του αναγνώστη για να αποκαλυφθούν. Η μεστή γραφή και άψογος χειρισμός της γλώσσας,προσφέρουν τη γνώση μέσα από το μύθο και την αυτογνωσία μέσα από την ανάγνωση.

Εξαιρετικά δομημένοι και σαφείς χαρακτήρες  δεν αφήνουν περιθώρια λάθους κατά την ανάγνωση του βιβλίου των 670 σελίδων που παρά το μέγεθός του δεν κουράζει. Γεγονός το οποίο οφείλεται στην εξαιρετική πλοκή, στους “δυνατούς” χαρακτήρες, στη συνεχή ένταση και στις συνεχόμενες κλιμακώσεις της δράσης,τα οποία προσδίδουν μια ταχύτητα σταθερή που κρατά τον αναγνώστη δέσμιο των λέξεων.

Το βιβλίο προσφέρει μια πολυεπίπεδη ανάγνωση,μέσα από την οποία ο αναγνώστης θα αναγνωρίσει τα δομικά στοιχεία και υλικά αυτού του τόπου. Θα αναρωτηθεί,θα αφουγκραστεί,θα ξαναζήσει,θα φοβηθεί  τον εαυτό και θα βρει το θάρρος να τον αντιμετωπίσει, θα απελπιστεί,θα ξαναβρεί την ελπίδα.

“Η εξουσία χαρίζει τα αγαθά της μόνο σε όσους επιθυμούν να την υπηρετήσουν”

“Η εξουσία μεταλλάσσει όποιον την αγκαλιάζει. Είναι νόμος αυτός.”

“Τα αγρίμια παραμόνευαν,οι καθημερινοί άνθρωποι που βλέπουν το παράπτωμα κατά την κρίση τους και τα ειωθότα της εποχής. Αυτά είναι τα αγρίμια. Και τα αγρίμια ,είναι στη φύση τους να κατασπαράζουν.”

Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά  την αγορά, να επισκέπτεται  οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.