HomeΓύρω από ένα βιβλίοΚριτικές-ΣχολιασμοίΔιατροφή και Συναισθήματα – Γιάννης Διαμαντόγλου

Διατροφή και Συναισθήματα – Γιάννης Διαμαντόγλου

Διατροφή και Συναισθήματα – Γιάννης Διαμαντόγλου

“Ακόμη και με τα χέρια δεμένα μπορεί κανείς να κάνει το καλό, αν το θέλει”

 

Αρνητικά και θετικά συναισθήματα μας σπρώχνουν πολλές φορές στο…ψυγείο.  Έχουμε την εντύπωση πως με αυτό τον τρόπο θα εκτονώσουμε το άγχος, θα ηρεμίσουμε το θυμό, θα μετριάσουμε τη θλίψη, θα δώσουμε περισσότερη λάμψη στη χαρά.  Είναι όμως όντως έτσι; Είναι η πράξη αυτή η αιτία ή  το αποτέλεσμα, ή μήπως η σχέση αυτή είναι ακόμη πιο περίπλοκη;  Πως θα μπορέσουμε να εντοπίσουμε την πηγή αυτής της συμπεριφοράς ώστε να την κατανοήσουμε;

Το «Διατροφή και συναισθήματα» το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός,  είναι ένα διαφορετικό, εξαιρετικά  αποκαλυπτικό και  εντυπωσιακό ως προς τη λεπτομέρεια που προσεγγίζει το  θέμα, βιβλίο. Ένα βιβλίο, που εξετάζει τη συνολική σχέση της τροφής με τον άνθρωπο, την ενστικτώδη σχέση που αφορά ποια τρόφιμα είναι «επιβλαβή» και ποια όχι και η οποία είχε αρχίσει να εξασθενεί.

Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε για το τι πρέπει να τρώμε και τι όχι, τι είναι υγιεινό και τι επιβλαβές. Ζητήματα όμως που αφορούν την ψυχική μας υγεία, τη σύνδεση της τροφής  με το συναίσθημα, παράμειναν στο σκοτάδι και άρα, ανεπίλυτα. Το κενό αυτό φιλοδοξεί και καταφέρνει να καλύψει το παρόν βιβλίο. Αποτέλεσμα μεγάλης έρευνας και μόχθου για  τη σχέση της τροφής με τον ψυχισμό και κατ’ επέκταση με το συναισθηματικό μας «αποτύπωμα».

Ο Γιάννης Διαμαντόγλου γεννήθηκε στον Πειραιά και είναι πτυχιούχος του Τμήματος Χημείας από το Πανεπιστήμιο Αθηνών ενώ τα αμέσως επόμενα χρόνια ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών με τίτλο Εφαρμοσμένη Διαιτολογία και Διατροφή με εξειδίκευση στις αλληλεπιδράσεις της διατροφής σε μοριακό επίπεδο. Κατέχει επίσης μεταπτυχιακό τίτλο από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο στη Διαχείριση Αποβλήτων. Έχει δημιουργήσει το blog θεμάτων διατροφής με τον τίτλο diatrofoskopio, ενώ ανά διαστήματα αρθρογραφεί ως συνεργάτης για διατροφολογικά θέματα σε διάφορα περιοδικά.

Ο συγγραφέας στο παρόν βιβλίο, παραθέτει εμπεριστατωμένες απόψεις  και εξετάζει όλες τις δυνατές σχέσεις αλλά και τα αποτελέσματα τους. Ο συγγραφέας ανοίγει την πόρτα στον κόσμο της γνώσης, εστιάζει στην πηγή. Εισέρχεται  με λεπτομέρεια, ιχνηλατώντας τα πιο σκοτεινά μονοπάτια με ευθύνη και τεκμηριωμένες απαντήσεις στα πιο καυτά ερωτήματα που θέσαμε ή δεν έχουμε καν σκεφτεί να θέσουμε για το θέμα.  Κάνει τις συστάσεις και από την αρχή αποκαλύπτει, επεξηγεί με απλό και κατανοητό τρόπο έννοιες ίσως δύσκολες, αν επιχειρούσαμε να τις κατακτήσουμε από οπουδήποτε αλλού.

Τι είναι η συναισθηματική διατροφή; Για ποιους λογούς δεν μπορούμε να της αντισταθούμε;

Για ποιους  λόγους το στρες αυξάνει την κατανάλωση τροφής;

Ποιοι είναι οι διατροφικοί τύποι διαταραχών; Ποιες οι αιτίες τους;

Παιδική ηλικία και διατροφή τι πρέπει να προσέξουμε;

Το πως αισθανόμαστε και συμπεριφερόμαστε έχει σχέση με την τροφή;

Τι είναι η αντιφλεγμονώδες δίαιτα; Μπορεί να βοηθήσει στην κατάθλιψη;

Γιατί το stress αυξάνει την κατανάλωση του φαγητού;

Από που επηρεάζονται οι σχέσεις που τα παιδιά αναπτύσσουν με το φαγητό;

Τι είδους μηνύματα θα πρέπει να λαμβάνει το παιδί από μικρή ηλικία;

Πεινάει ο εγκέφαλος; Αν ναι, ποια πρέπει να είναι η τροφή του;  Πως επηρεάζεται από την τροφή και ποια τα αποτελέσματα; Ποιες είναι οι ιδανικές τροφές για τον εγκέφαλο;

Τα παραπάνω, είναι μερικά από τα ερωτήματα που απαντώνται στο βιβλίο.

Το «Διατροφή και συναισθήματα» αντιμετωπίζει το θέμα με ανοιχτό μυαλό, μέσα από νέα οπτική γωνία, ιδιαζόντως αναζωογονητική. Θέτει στόχους που εκ του αποτελέσματος επιτυγχάνονται,  ο αναγνώστης, ακόμη και εκείνος ο οποίος δεν έχει τις απαιτούμενες γνώσεις, κατανοεί, προβληματίζεται έντονα και παίρνει αποφάσεις που στο παρελθόν δεν διανοούνταν πως θα πάρει. Είναι πλέον σε θέση να δίνει απαντήσεις μόνος του, ως κάτοχος της γνώσης.

Ένα βιβλίο που σίγουρα θα σας κάνει να αναθεωρήσετε πολλά, τα οποία, έχουν σχέση με τη τροφή, τη λειτουργεία, την επίδραση της, αλλά και την κατανόηση του ιδίου σας του εαυτού. Διατυπώνει ερωτήσεις, δίνει τεκμηριωμένες απαντήσεις παραθέτοντας πολλά και εξαιρετικά  εύστοχα παραδείγματα, φωτίζοντας κάθε σκοτεινό σημείο του θέματος.

Τι είναι ενσυναίσθηση, ποιος ο ρόλος της και πως μπορεί αυτή να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης;

Τι προσπαθεί το μάρκετινγκ τροφίμων; Πως καταφέρνει να επιδρά στο συναίσθημα;

Με ποιο τρόπο οι διαφημιζόμενες τροφές δημιουργούν στον θεατή ταύτιση;

Πως δουλεύει η διαφήμιση των τροφίμων; Ποιες στρατηγικές χρησιμοποιεί; Πως θα προστατεύουμε;

Που στοχεύει; Για ποιους λόγους δεν μπορούμε να το αντιληφθούμε;

Πως λειτουργεί το σώμα ως δέκτης όλων αυτών; Πως μας μιλάει;

Τι είναι το “comfort food”;

Ποια χαρακτηριστικά τροφίμων είναι υπεύθυνα για συναισθηματικές αντιδράσεις;

Τι είναι το στρες και πως συνδέεται με τη διατροφική συμπεριφορά και ψυχική υγεία;

Ποιες οι βασικές γραμμές άμυνας του οργανισμού μας; Τα τρόφιμα που καταναλώνουμε έχουν σχέση με αυτό που αισθανόμαστε;

Ο λόγος ζωντανός, άμεσος, απλός και επιστημονικός συνάμα δημιουργεί ένα κλίμα δια ζώσης εκπαίδευσης ζωής. Παρουσιάζει με ευθύνη, παραθέτει με σεβασμό και ενημερώνει παράλληλα για τα αποτελέσματα νέων μεθόδων και ερευνών που αφορούν το θέμα.  Απευθύνεται με αντικειμενικότητα μέσα από ακριβόλογες εκφράσεις και φυσικό ύφος που ομοιάζει με φιλική κουβέντα, η οποία, πιάνει το νήμα από την αρχή έως το τέλος.

Πως τα μωρά μαθαίνουν να εκφράζουν τα συναισθήματα τους σε συνάρτηση με τη λήψη τροφής;

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του θηλασμού;  Ποια είναι η ορμόνη του «έχω» ;

Πως επιτυγχάνεται η συναισθηματική υγεία;

Ποια είναι η διατροφή της ευτυχίας;

Ποια η σχέση διατροφής και θυμού; Ποια η σχέση διατροφής και  αγάπης;

Τι είναι τελικά τα super foods;Ποιες ορμόνες λένε πάντα την αλήθεια;

Γήρανση και διατροφή. Τι είδους σχέση υπάρχει;

Το «Διατροφή και συναισθήματα» σε καμία περίπτωση δεν κατευθύνει στο τι πρέπει και τι δεν πρέπει. Παραθέτει επιστημονικά δεδομένα και αποτελέσματα ερευνών που αφορούν τη σχέση μας με την τροφή από τα πρώτα χρόνια έως το γήρας και αποδεικνύει ότι για μια καλύτερη ποιότητα ζωής δεν απαιτούνται περίπλοκες παρεμβάσεις.

Μέσα από μια ευχάριστη ανάγνωση και μια απολαυστική διαδρομή, ετοιμαστείτε να αλλάξετε τη ζωή σας προς το καλύτερο! Ένα χρήσιμο εργαλείο για τον καθένα που θέλει  να λάβει συμπυκνωμένη γνώση και απόσταγμα δεδομένων δεκαετιών, το οποίο, σίγουρα θα φέρει αποτελέσματα.

Ένα βιβλίο ικανό να  μετασχηματίσει τη ζωή σας. Ένας πρωτότυπος «διάλογος» τροφής και συναισθημάτων, ο οποίος θα προβληματίσει και θα αναθεωρήσει πολλές και βαθιά ριζωμένες πεποιθήσεις.

 

Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά  την αγορά, να επισκέπτεται  οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.