Ιστορία της Μέσης Ανατολής.

Ιστορία της Μέσης Ανατολής.

 

Ιστορία της Μέσης Ανατολής  Σχολιάζει  η Δήμητρα Σαμλίδου

 

Μια εισαγωγή στην ιστορία της Μέσης Ανατολής προσπάθησαν να κάνουν οι συγγραφείς του βιβλίου “Ιστορία της Μέσης Ανατολής”, Arthur Goldschmidt Jr και Aomar Boum, το οποίο πέτυχαν με τεράστια επιτυχία, καθώς πρόκειται για ένα επιστημονικό εγχειρίδιο.

 

Ο  Arthur Goldschmidt Jr είναι ομότιμος καθηγητής της Ιστορίας της Μέσης Ανατολής στο Penn State University. Έχει συγγράψει, επίσης, το βιβλίο Modern Egypt: The Formation of a Nation-State και βραβεύτηκε το 2000 από τη MESA (Εταιρεία Σπουδών Μέσης Ανατολής) με το βραβείο Καλύτερης Διδασκαλίας. Ο Aomar Boum είναι επίκουρος καθηγητής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας και διδάσκων στο Διεθνές Πανεπιστήμιο του Ραμπάτ. Έγραψε το βιβλίο Memories of Absence: How Muslims Remember Jews in Marocco.

 

Οι δυο τους, λοιπόν, ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δώσουν, όχι μόνο στην επιστημονική κοινότητα, αλλά και σε όποιον θέλει να μελετήσει την Ιστορία της Μέσης Ανατολής, της οποίας η αφήγηση ξεκινάει πριν τα χρόνια του Μωάμεθ, όσο ήταν οι περιοχές βρίσκονταν υπό Περσική και Ρωμαϊκή κατοχή, φτάνει στην ίδρυση του Ισλάμ και από εκεί και έπειτα αναλύει τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην περιοχή, τις σχέσεις μεταξύ των χωρών, τις πολεμικές συρράξεις, αλλά την αλληλεπίδραση με τα ευρωπαϊκά κράτη, τη Σοβιετική Ένωση και τις ΗΠΑ.

 

 

Το βιβλίο εικεντρώνεται στην πολιτική και τα πρόσωπα που διαδραμάτισαν σημαίνοντα ρόλο στην ιστορική εξέλιξη της Μέσης Ανατολής έως σήμερα. Όταν στη Δύση αναπτυσσόταν ο Διαφωτισμός και οι δύο επαναστάσεις που καθόρισαν την ανθρωπότητα (Βιομηχανική και Γαλλική), στη Μέση Ανατολή γίνονταν προσπάθειες εκδυτικοποίησής της, ωστόσο αναπτύχθηκε ο εθνικισμός. Από τότε πραγματοποιείται μία σειρά συγκρούσεων για την επικράτηση και παρότι ο ΟΗΕ δημιούργησε μεταρρυθμίσεις για την καλύτερη συμβίωση μεταξύ των χωρών, σήμερα βλέπουμε ότι οι χώρες της Μέσης Ανατολής συνεχίζουν να γράφουν ιστορία.

 

Χωρίζεται σε κεφάλαια με υποενότητες, αναλύοντας το εκάστοτε θέμα. Ανάμεσα στα κείμενα παρατίθενται βιογραφικές σημειώσεις των ηγετών και των ανθρώπων που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στα γεγονότα, αλλά και αντίστοιχους χάρτες. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν το χρονολόγιο, το γλωσσάριο, παραρτήματα, αλλά και η βιβλιογραφία.

 

Είναι ένα επιστημονικό εγχειρίδιο που προορίζεται για χρήση της επιστημονικής κοινότητας ως βιβλιογραφικό υλικό σε εργασίες και διατριβές. Παρέχει λεπτομερείς περιγραφές, αλλά περιεκτικές, ώστε να μην χάνεται και μπερδεύεται ο αναγνώστης. Είναι γραμμένο με τέτοιο τρόπο που μπορεί ο οποιοσδήποτε να αξιοποιήσει για να εμβαθύνει τις γνώσεις του πάνω στην ιστορία της Μέσης Ανατολής. Υπάρχουν άνθρωποι που ενδεχομένως να έχουν συγκεχυμένες πληροφορίες για τις χώρες της Μέσης Ανατολής, ειδικά με τις ορολογίες με τις οποίες δεν είναι εξοικειωμένοι. Παρόλα αυτά, η Ιστορία της Μέσης Ανατολής λύνει τον κόμπο και ξεκαθαρίζει το τοπίο.

 

 

Ο Aomar Boum είναι επί­κου­ρος κα­θη­γη­τής αν­θρω­πο­λο­γί­ας στο Πα­νε­πι­στή­μιο της Κα­λι­φόρ­νι­ας (Los Angeles) και δι­δά­σκων στο Δι­ε­θνές Πα­νε­πι­στή­μιο του Ρα­μπάτ (Μα­ρό­κο). Είναι επί­σης συγ­γρα­φέ­ας του βι­βλίου Memories of Absence: How Muslims Remember Jews in Marocco.

Ο Arthur Goldschmidt Jr. είναι ομό­τι­μος κα­θη­γη­τής της Ιστο­ρί­ας της Μέ­σης Ανα­το­λής στο Penn State University. Είναι επί­σης συγ­γρα­φέ­ας του βι­βλίου Modern Egypt: The Formation of a Nation-State και βρα­βεύ­τη­κε το 2000 από τη MESA (Εται­ρεία Σπου­δών Μέ­σης Ανα­το­λής) με το Βρα­βείο Κα­λύ­τε­ρης Δι­δα­σκα­λί­ας.

Ο Δη­μή­τρης Στα­μα­τό­που­λος είναι κα­θη­γη­τής Βαλ­κα­νι­κής και Ύστε­ρης Οθω­μα­νι­κής Ιστο­ρί­ας στο Τμή­μα Βαλ­κα­νι­κών, Σλα­βι­κών και Ανα­το­λι­κών Σπου­δών του Πα­νε­πι­στη­μίου Μα­κε­δο­νί­ας. Υπήρ­ξε μέ­λος της Σχο­λής Ιστο­ρι­κών Σπου­δών του Institute for Advanced Study του Πρίν­στον (2010-11) και του Institute for Advanced Studies του Πα­νε­πι­στη­μίου του Φρά­ι­μπουργκ (2017-18) και επι­σκέ­πτης κα­θη­γη­τής στα Πα­νε­πι­στή­μια του Πρίν­στον, του Mainz, της Σό­φι­ας, της Κύ­πρου και στην Εcole des hautes etudes en sciences sociales. Είναι συγ­γρα­φέ­ας πολ­λών άρ­θρων και βι­βλί­ων με επί­κε­ντρο τα Οθω­μα­νι­κά Βαλ­κά­νια.

 

 

 

Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά  την αγορά, να επισκέπτεται  οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.

 

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.