Prorex – Μια σύντομη ιστορία της ελληνικής πολιτικής.
Prorex είναι ο αντιβασιλέας, ο αναπληρωτής του άνακτα, ο «αντ’αυτού».
Μερικές φορές αθέατος από τους πολλούς αλλά πολύ επιδραστικός στις πολιτικές εξελίξεις. Πολλά κρίνονται από το χαρακτήρα του, τις γνώσεις του, τις ιδέες του και τις ικανότητές του.
Στο Prorex, το τρίτο μέρος της τριλογίας για τη Μεταπολίτευση του Δημ. Κατσαντώνη, μετά την έκρηξη προσδοκιών του 1974 και του ριζοσπαστισμού του 1979, αναδεικνύονται οι παθογένειες που αρχίζουν και αποξενώνουν τους πολίτες από τους πολιτικούς θεσμούς, στα τέλη του 20ού αιώνα και στις αρχές του 21ου.
Μέσα από μια πραγματική ιστορία της ελληνικής πολιτικής ζωής, που έχει τυλιχτεί σε μια φόρμα μυθοπλασίας και προσμιχθεί με πρόσωπα όχι υπαρκτά, προκειμένου να διευκολυνθεί η καταγραφή της ιστορικής «στιγμής», αποκαλύπτονται μηχανισμοί και φιλοδοξίες πολιτικών και οικονομικών παραγόντων, σε έναν ανηλεή ανταγωνισμό για επικράτηση.
Το «Prorex» δεν είναι η αποκάλυψη μιας συνωμοσίας. Είναι η ιχνηλάτηση των μη ορατών δυνάμεων που επιδρούν στην πολιτική και άρα στις ζωές των ανθρώπων. Δυνάμεων που ορισμένες φορές οφείλονται μόνο στο χαρακτήρα των ανθρώπων.
Ο Δημήτρης Κατσαντώνης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα αλλά ζει στη Θεσσαλονίκη πάνω από τέσσερις δεκαετίες. Σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, δεν έμεινε αμέτοχος στους καιρούς του, ιδιαίτερα στα νεανικά του χρόνια. Είναι οπαδός του «ένδον σκάπτε». 14 χρόνια ασχολήθηκε με τη διδασκαλία της Φυσικής ενώ παράλληλα δημοσιογραφούσε, 3 χρόνια ήταν Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ3, από το 2004 ασχολείται με τον τομέα των ερευνών και της επικοινωνίας.
Έχει γράψει τέσσερα θεατρικά έργα («Μίλαν – Κούντερα, 1-0», «Η γρίπη της Μονρόε» κ.ά.) που ανέβηκαν σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα και το μυθιστόρημα «Το καλοκαίρι που όλα άλλαξαν» (εκδόσεις Επίκεντρο). Η Μεταπολίτευση, η ατμόσφαιρα και η δυναμική της, με τα θετικά και αρνητικά αποτυπώματά της στην Ιστορία του τόπου αποτελούν το σταθερό πλαίσιο αναφοράς στα γραπτά του.
Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά την αγορά, να επισκέπτεται οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.