Θερμοκήπια Κρίσεων – Κίμων Χατζημπίρος – Πέμπτη 25 Απριλίου 7:00 μ.μ, Αίθουσα «Γεώργιος Καράντζας» της ΕΣΗΕΑ .
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΣΗΕΑ
«Θερμοκήπια Κρίσεων» | Κίμων Χατζημπίρος
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ
Οι εκδόσεις Επίκεντρο διοργανώνουν την Πέμπτη 25 Απριλίου, στις 7:00 μ.μ, στην Αίθουσα «Γεώργιος Καράντζας» της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, Αθήνα, 1ος όροφος), εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Κίμωνα Χατζημπίρου «Θερμοκήπια Κρίσεων.
“Βαθύ” πανεπιστήμιο ή αριστεία;»
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
- Νίκος Αλιβιζάτος, Ομότιμος Καθηγητής Νομικής Πανεπιστημίου Αθηνών
- Γιάννης Αντωνίου, Πρώην Πρόεδρος Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής
- Αχιλλέας Γραβάνης, Καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Κρήτης
- Βάσω Κιντή, Καθηγήτρια Φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Αθηνών
- και ο συγγραφέας του βιβλίου Κίμων Χατζημπίρος, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Γιάννης Μεϊμάρογλου, Εκδότης ηλεκτρονικού περιοδικού metarithmisi.gr.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση ζωντανά μέσω:
https://youtube.com/live/-Z-am-C4SFY και https://www.facebook.com/epikentro.publishers/live/
Λίγα λόγια για το βιβλίο:
«Δεν φοβάμαι την κρίση όσο υπάρχουν Πανεπιστήμια». Ισχύει αυτή η αισιόδοξη θεώρηση στην Ελλάδα; Καταφέραμε να μην ισχύει! Επί αιώνες, η υψηλή προτεραιότητα στη μόρφωση ήταν το ισχυρό πλεονέκτημα του ελληνικού πληθυσμού, τις τελευταίες δεκαετίες όμως, η χαμηλή ποιότητα παιδείας έγινε το κύριο μειονέκτημα. Περισσότερο είναι υποβαθμισμένη η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αλλά ο κατήφορος ξεκινά από τα Πανεπιστήμια. Πώς θα διαμορφώσουν στιβαρά στελέχη για να πλαισιώνουν τα καρποφόρα ανθρώπινα έργα, όταν κυριαρχούνται από ακαλαισθησία, ατιμωρησία, ιδεοληψία; Συνιστώντας μέρος της παρακμής της χώρας, αδυνατούν, ως όφειλαν, να γίνουν μέρος της λύσης. Αντί να υποδεικνύουν στους νέους πύλες εξόδου από τις κρίσεις, γίνονται θερμοκήπια που τις συντηρούν. Τα 33 άρθρα του βιβλίου έχουν δημοσιευθεί, κυρίως τα τελευταία 10 χρόνια, στον ημερήσιο και περιοδικό τύπο, θέτοντας αιχμηρά ερωτήματα για τα Πανεπιστήμια.
Ο Κίμων Χατζημπίρος είναι Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ, διδάσκει Οικολογία, Διαχείριση και Πολιτική Περιβάλλοντος από το 1988. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πληροφορική, Οικολογία σε Πανεπιστήμια της Γαλλίας. Μέλος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών (1988-2016) και του Συμβουλίου Ιδρύματος (2014-2016) ΕΜΠ, ερευνητής σε γαλλικά ινστιτούτα (1974-1978), ειδικός επιστήμων (1979-1988) σε ελληνικά υπουργεία, μελετητής περιβάλλοντος (1979-2009), Πρόεδρος (άμισθος) του Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα (2003-2009), συνεργάτης 37 και υπεύθυνος 15 ερευνητικών προγραμμάτων. Έχει συγγράψει 5 βιβλία, 200 δημοσιεύσεις, ανακοινώσεις σε συνέδρια, ερευνητικές εκθέσεις, περιβαλλοντικές ή χωροταξικές μελέτες, πολλά κεφάλαια επιστημονικών βιβλίων και άρθρα εκλαΐκευσης. Έχει δώσει μεγάλο αριθμό μαθημάτων και διαλέξεων για περιβαλλοντικά ζητήματα. Έχει συμμετάσχει στις συντακτικές επιτροπές των περιβαλλοντικών περιοδικών Οικολογία και Περιβάλλον, Νέα Οικολογία και Δαίμων της Οικολογίας (1981-2004). Αρθρογραφεί στον τύπο και αναπτύσσει δραστηριότητες για ενημέρωση της κοινής γνώμης σε θέματα περιβάλλοντος και παιδείας