Το Ολοκαύτωμα στα Βαλκάνια – Έκδόσεις Έπίκεντρο.
ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Στο βιβλίο αυτό περιέχονται μελέτες για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων στις βαλκανικές χώρες και στην Ελλάδα. Συγγραφείς από πολλές βαλκανικές χώρες ερευνούν το Ολοκαύτωμα στην Κροατία, την Σερβία, τη Βουλγαρία, την Υπερδνειστερία και την Ελλάδα.
Παράλληλα εξετάζονται η μνήμη του Ολοκαυτώματος στη σημερινή εποχή και τα προβλήματα ένταξης της γενοκτονίας στη συλλογική εθνική μνήμη των βαλκανικών χωρών.
Ανάμεσα στους κοινούς στόχους των μελετών συγκαταλέγονται, εκτός από τη γενοκτονία ως μαζικό έγκλημα, η ανάδειξη του ρόλου των ντόπιων συνεργατών, της υλικής διάστασης της γενοκτονίας με την επικέντρωση στο ζήτημα των περιουσιών, του ισχυρού – και πάντα επίκαιρου- συμβολισμού της μέσω της ανάδειξης της κληρονομιάς και της μνήμης της στις σύγχρονες κοινωνίες, αλλά και του νομικού πλαισίου που αναπτύχθηκε μετά το τέλος του πολέμου.
Η επικέντρωση στο βαλκανικό χώρο επιδιώκει να καλύψει ένα βιβλιογραφικό κενό, με σαφή την πρόθεση να αναδείξει την δυναμική της τοπικότητας ως αποφασιστικού παράγοντα για τη βαθύτερη κατανόηση όχι μόνο της μοναδικότητας του Ολοκαυτώματος στο σύνολό του αλλά και της εν γένει φυλετικής και ρατσιστικής βάσης του γερμανικού εθνικοσοσιαλιστικού κράτους.
Ο Γιώργος Αντωνίου είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ήταν διδάκτωρ Ιστορίας και Πολιτισμικών Σπουδών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας (2007). Είναι ακαδημαϊκός βοηθός στη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος και διδάσκει ευρωπαϊκή ιστορία στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Έχει διδάξει επίσης στα Πανεπιστήμια της Κύπρου και του Yale. Διετέλεσε επί διετία μεταδιδάκτορας του Foundation for the Memory of the Shoah στο Παρίσι. Ειδικεύεται σε θέματα μεταπολεμικής ιστορίας και της κληρονομιάς του παρελθόντος στο παρόν. Έχει επιμεληθεί και δημοσιεύσει μελέτες για το Ολοκαύτωμα στα Βαλκάνια («To Ολοκαύτωμα στα Βαλκάνια», «Επίκεντρο», 2011) και για την επιστημονική παραγωγή στην Ελλάδα του Ψυχρού Πολέμου («H εποχή της σύγχυσης: η δεκαετία του ’40 και η ιστοριογραφία», «Εστία», 2008). Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά, όπως τα «History and Theory», «Journal of Peace Research», «Memoria e Ricerca», «Επιστήμη και Κοινωνία», και έχει οργανώσει διεθνείς επιστημονικές συναντήσεις.
Ο Στράτος Δορδανάς είναι Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη των σχέσεων της Γερμανίας με τις βαλκανικές χώρες τον 19ο-20ο αιώνα, καθώς και σε ζητήματα σχετικά με την ιστορία του ελληνικού μακεδονικού χώρου. Ειδικεύεται στην πολιτική-διπλωματική και κοινωνική ιστορία, στη μελέτη των πολεμικών συρράξεων και των εμφύλιων συγκρούσεων, με σημεία αναφοράς τους δύο παγκοσμίους πολέμους.
O Νίκος Ζάικος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1966. Εργάζεται στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας από το 2001, στην αρχή ως Ειδικός Επιστήμονας του Ν. 407/1980, από το 2002 ως λέκτορας και από το 2007 ως επίκουρος καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Νομικής της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1989), όπου έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στο Διεθνές Δίκαιο (1991) και αναγορεύτηκε Διδάκτωρ Νομικής (1997). Έχει παρακολουθήσει μαθήματα ειδίκευσης στις διεθνείς σπουδές μεταξύ άλλων στην Ακαδημία Διεθνούς Δικαίου της Χάγης (1993) και στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο της Γάνδης (1990). Έχει διδάξει σε προπτυχιακό επίπεδο, εκτός από το Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών, μεταξύ άλλων, στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών, Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (2007, 2004, 2002), στην Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου (2004-) και στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης (2001-2003). Σε μεταπτυχιακό επίπεδο διδάσκει στο Τμήμα Βαλκανικών Σπουδών από το 2005 και διετέλεσε Αναπληρωματικό Μέλος της Υποεπιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Προαγωγή και Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Γενεύη, Ελβετία). Από το 2006, είναι Ακαδημαϊκός Συντονιστής (Academic Coordinator) του Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο Επιστημονικό Πρόγραμμα CLIOHnet (Network of Excellence, European Commission, 6th Framework Programme (A Programme of the Directorate General for Research). Έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις και έχει συμμετάσχει με ανακοίνωση σε δεκάδες συνέδρια και ερευνητικά προγράμματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το συγγραφικό έργο και τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του επικεντρώνονται σε ζητήματα που αφορούν τη θεωρία και την ιστορία του διεθνούς δικαίου, το δίκαιο των ενόπλων συγκρούσεων, τη διεθνή μετανάστευση και το διεθνές αθλητικό δίκαιο. Επίσης, έχει ασχοληθεί με την ιστορία του αθλητισμού. Έχει εκδώσει τρεις αυτοτελείς μονογραφίες, ένα βιβλίο με άλλο συνεργάτη και δώδεκα εκτενείς μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους, δύο από τις οποίες στην αγγλική γλώσσα. Έχουν καταγραφεί δεκάδες ετεροαναφορές στο έργο του από τους σημαντικότερους έλληνες διεθνολόγους, καθώς και σε διεθνείς δημοσιεύσεις.
Ο Νίκος Μαραντζίδης είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα και στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας. Βασικά του ερευνητικά ενδιαφέροντα αποτελούν ο κομμουνισμός (πολιτική ιδεολογία, κόμματα και καθεστώτα), η πολιτική και εκλογική συμπεριφορά και οι εμφύλιοι πόλεμοι με έμφαση στον ελληνικό Εμφύλιο Πόλεμο (1943 -1949).