Ψυχή από πέτρα – Λεύκη Σαραντινού – Εκδόσεις Βακχικόν.
Η «Ψυχή από πέτρα» είναι το δέκατο πέμπτο βιβλίο μου που εκδίδεται. Αποτελεί την πρώτη συλλογή διηγημάτων μου που απευθύνεται σε ενήλικες αναγνώστες-είχε προηγηθεί το «Μία εικόνα μια ιστορία», ένα βιβλίο που περιλάμβανε έντεκα διηγήματα για μεγάλα παιδιά βασισμένα πάνω σε εικόνες.
Το παρόν πόνημα αποτελείται από δεκαοκτώ διηγήματα. Πρόκειται για διηγήματα που έγραψα από το 2020 και μετά, άλλα για να συμπεριληφθούν σε κάποια συλλογικά έργα, και άλλα με εντελώς δική μου πρωτοβουλία. Έντεκα από αυτά δημοσιεύονται για πρώτη φορά.
Αποτέλεσμα είναι ένα βιβλίο του οποίου η συγγραφή έγινε πάνω σε δύο βασικούς άξονες: τις προσωπικές μου εμπειρίες και την Ιστορία. Οι προσωπικές μου εμπειρίες περιλαμβάνουν διηγήματα που αφορούν τα παιδικά μου χρόνια στο Ρέθυμνο και παρουσιάζουν τη ματιά μου στην ιστορική αυτή πόλη. Αποτυπώνουν, δηλαδή, την επιρροή που ασκεί μία πόλη στη διαμόρφωση της προσωπικότητας και του χαρακτήρα ενός ανθρώπου. Την ίδια επιρροή απηχούν και τα διηγήματα της συλλογής που αφορούν τα φοιτητικά μου χρόνια στην Κομοτηνή, μια πόλη η οποία ήταν ένας εντελώς διαφορετικός κόσμος για μένα σε σχέση με την Κρήτη, και η οποία έγινε τελικά η δεύτερη πατρίδα μου. Η συλλογή αυτή, επομένως, φέρνει σε μία ιδιότυπη σύζευξη τα δύο άκρα της Ελλάδος, τις δύο ιδιαίτερες πατρίδες μου.
Έπειτα, όσον αφορά την Ιστορία, η αλήθεια είναι ότι η ενασχόλησή μου με αυτήν πάντοτε επηρέαζε τα βιβλία μου. Επομένως, η Ιστορία ήταν εκείνη που μου έδωσε την έμπνευση για να γράψω τα ιστορικά διηγήματα του τόμου, όπως, π.χ. για την απόβαση του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη το 1921, για την Ελληνική Επανάσταση του 1821, για την απελευθέρωση της Θράκης το 1920, για την Αθήνα της εποχής του Εθνικού Διχασμού και άλλα πολλά.
Τέλος, σχετικά με την επιλογή του τίτλου της συλλογής και της εικόνας του εξωφύλλου με τα περίφημα Μοάι όπως τα αποκαλούν, να πω εδώ ότι είναι και τα δύο εμπνευσμένα από ένα διήγημα που είχα γράψει το 2021 σχετικά με την απόβαση του Βρετανού εξερευνητή Τζέιμς Κουκ στη Νήσο του Πάσχα το 1774. Το διήγημα αυτό βραβεύτηκε σε διαγωνισμό του βιβλιοπωλείου Ιανός με θέμα «Ταξίδια» και είχε συμπεριληφθεί σε μία ειδική έκδοση του βιβλιοπωλείου.
Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά την αγορά, να επισκέπτεται οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.