HomeΓύρω από ένα βιβλίοΑνακοινώσειςΠαρουσίαση βιβλίου – Η Ματαιοδοξία του Καθήκοντος – Πέμπτη 15 Μαΐου.

Παρουσίαση βιβλίου – Η Ματαιοδοξία του Καθήκοντος – Πέμπτη 15 Μαΐου.

Παρουσίαση βιβλίου – Η Ματαιοδοξία του Καθήκοντος – Πέμπτη 15 Μαΐου.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟ    Βιβλιοπωλείο ΕΠΙ ΛΕΞΕΙ

(Ακαδημίας 32, Αθήνα)

 

 

Οι εκδόσεις Επίκεντρο σας προσκαλούν   την Πέμπτη 15 Μαΐου, στις 7:00 μ.μ.,

στην παρουσίαση του βιβλίου του Πασχάλη Γ. Πεχλιβάνη

 

Για τo βιβλίo θα μιλήσουν οι:

 

 

♦Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας Τμ. Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ, γενικός γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία

 

♦ Σωτήρης Ριζάς, Διευθυντής Ερευνών, Κέντρο Ερεύνης Ιστορίας Νεώτερου Ελληνισμού, Ακαδημία Αθηνών

 

♦ Μανόλης Κούμας, επίκουρος καθηγητής Ιστορίας Διεθνών Σχέσεων, Τμ. Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ

 

και ο συγγραφέας του βιβλίου

 

 

♦ Πασχάλης Γ. Πεχλιβάνης, Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας των Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης και διευθυντής του Cold War Research Network (CWRN) στις Κάτω Χώρες.

 

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.

 

Ο Πασχάλης Γ. Πεχλιβάνης είναι Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας των Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης και διευθυντής του Cold War Research Network (CWRN) στις Κάτω Χώρες. Σπούδασε Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Διεθνείς Σχέσεις (MScEcon, Distinction) στο Aberystwyth University και εκπόνησε τη  διδακτορική του διατριβή (PhD in History) στο European University Institute (EUI) στη Φλωρεντία. Στο παρελθόν έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής στο Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών, Research Fellow στο Research Institute of the University of Bucharest (ICUB) και επισκέπτης ερευνητής στο New York University (NYU).

 

Η μονογραφία του America and Romania in the Cold War: A Differentiated Détente, 1969-80 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Routledge (2019, Cold War History series) και έχει μεταφραστεί και στα ρουμανικά (Editura Litera, 2022). Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά όπως Diplomacy & Statecraft, The International History Review και Cold War History.

 

Δήλωσαν για το βιβλίο

«Η Ματαιοδοξία του Καθήκοντος του Πασχάλη Πεχλιβάνη δεν είναι μόνο ένα εξαιρετικό και αυθεντικά πρωτότυπο επιστημονικό έργο, είναι επίσης ένα βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί από όλους όσοι ενδιαφέρονται για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Αναζητά απαντήσεις σε αμφιλεγόμενα ερωτήματα, όπως τον τρόπο με το οποίο οι διπλωμάτες βλέπουν τη σχέση τους όχι μόνο με το κράτος που υπηρετούν αλλά και με τις κυβερνήσεις του, νόμιμες ή/και παράνομες. Ο Πεχλιβάνης έχει επιλέξει ένα δύσκολο θέμα μέσω του οποίου εισχωρεί επιτυχώς και με επιδεξιότητα σε ένα μεθοδολογικό ναρκοπέδιο. Το αποτέλεσμα είναι μια λαμπρή, στιβαρή και εξαιρετικά ευανάγνωστη ανάλυση που βασίζεται σε επίπονη πολυαρχειακή έρευνα και μια εντυπωσιακή σειρά από δευτερεύουσες πηγές». – Έφη Πενταλιού, Visiting Fellow LSE IDEAS και Senior Research Fellow, DPE, King’s College London

 

«Με το βιβλίο αυτό ο Πασχάλης Πεχλιβάνης ανασύρει από τη λήθη ένα πρόσωπο που συμπύκνωνε τις αρετές αλλά και τις αδυναμίες της ελληνικής Διπλωματικής Υπηρεσίας σε μια περίοδο έντονης ρευστότητας, τόσο στο διεθνές περιβάλλον όσο και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας. Μέσα από τη βιογραφία του Χρήστου Ξανθόπουλου-Παλαμά, ο αναγνώστης παρακολουθεί τη διαδρομή ενός ανθρώπου με ευρεία γενική παιδεία, savoir faire και φιλοδοξίες για ανέλιξη και αναγνώριση, όχι μόνο στο διπλωματικό στάδιο άλλα και στους κύκλους της διανόησης. (Άλλωστε, με την προσθήκη δεύτερου επωνύμου, ο ίδιος φρόντιζε να υπενθυμίζει τη συγγένειά του με τον Κωστή Παλαμά). Πέρα από τη συνεισφορά του στην άσκηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ο συγγραφέας ανιχνεύει τα σύνθετα κίνητρα που ώθησαν τον βιογραφούμενο να αναλάβει τα ηνία στο Υπουργείο Εξωτερικών συνεργαζόμενος με τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο». – Ιωάννης Δ. Στεφανίδης, Καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

 

Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά  την αγορά, να επισκέπτεται  οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.