HomeΑρθρογραφίαΔιάφορα ΆρθραΤο παιδί μου δίνει Πανελλήνιες!

Το παιδί μου δίνει Πανελλήνιες!

Το παιδί μου δίνει Πανελλήνιες!

 

Οι Πανελλήνιες εξετάσεις αποτελούν μια από τις πιο απαιτητικές δοκιμασίες για τους εφήβους στην Ελλάδα — και, κατ’ επέκταση, και για τους γονείς τους. Όμως το άγχος, οι εντάσεις και η πίεση δεν πρέπει να είναι το μοναδικό κλίμα που κυριαρχεί στο σπίτι. Το ζητούμενο δεν είναι η τελειότητα, αλλά η ισορροπία. Και εδώ, ο ρόλος του γονέα είναι κρίσιμος.

 

Ακούστε περισσότερο – Μιλήστε λιγότερο

Πολλοί γονείς νομίζουν ότι πρέπει να δίνουν συνεχώς οδηγίες ή να κάνουν παρατηρήσεις (“διάβασε περισσότερο”, “μην πας για καφέ”). Όμως αυτό μπορεί να ενισχύσει το άγχος. Αντί γι’ αυτό, ρωτήστε απλά:

«Πώς νιώθεις σήμερα; Θες να μου πεις κάτι;»

Δείξτε διαθεσιμότητα χωρίς να πιέζετε.

Μην κάνετε το σπίτι… φροντιστήριο

Δεν χρειάζεται να είστε επιτηρητές ή υποκατάστατοι καθηγητές. Το παιδί ξέρει τι έχει να κάνει. Εσείς, αντί να υπενθυμίζετε διαρκώς, δημιουργήστε ένα ήρεμο, σταθερό περιβάλλον όπου μπορεί να συγκεντρωθεί.

Μικρές πράξεις, όπως ένα ρόφημα στο διάλειμμα,ενα όχι “βαρύ” σνακ,μια αγκαλιά, λένε περισσότερα από 100 λέξεις.

 

Διαχειριστείτε το δικό σας άγχος

Τα παιδιά «ρουφούν» την ένταση του σπιτιού. Αν εσείς αγχώνεστε ή δείχνετε απογοητευμένοι, το παιδί το εισπράττει σαν αποτυχία.

Δώστε τον δικό σας αγώνα… για ηρεμία. Βρείτε χρόνο για εσάς, διατηρήστε ψυχραιμία και θυμηθείτε: δεν δίνετε εσείς εξετάσεις.

Δείξτε εμπιστοσύνη — όχι έλεγχο

Τα παιδιά χρειάζονται στήριξη, όχι έλεγχο. Μην ρωτάτε καθημερινά “Πόσες ώρες διάβασες;” αλλά ενθαρρύνετε την προσπάθειά τους.

Πείτε: «Βλέπω πόσο προσπαθείς, είμαι περήφανος/η για σένα», αντί για: «Δεν φτάνει αυτό που κάνεις».

 

Θυμίστε τους ότι η ζωή δεν τελειώνει στις Πανελλήνιες

Είναι σημαντικό το παιδί να καταλάβει πως η επιτυχία ή αποτυχία στις εξετάσεις δεν καθορίζει την αξία του. Υπάρχουν πολλές διαδρομές και ευκαιρίες στη ζωή. Το πανεπιστήμιο είναι ένα μέσο, όχι ο μοναδικός προορισμός.

 

Οι Πανελλήνιες είναι, για τα παιδιά, ένα μεγάλο βήμα προς την ενηλικίωση — και για τους γονείς, ένα βήμα πίσω από τον έλεγχο, προς την εμπιστοσύνη. Κρατήστε το χέρι τους, χωρίς να τους το σφίγγετε.

 

Ο ρόλος του γονιού δεν είναι να δώσει εξετάσεις, αλλά να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για ένα παιδί που θα τολμά να δοκιμάσει, να αποτύχει και τελικά… να προχωρήσει μπροστά.

 

 

Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά  την αγορά, να επισκέπτεται  οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.