Οφιολατρία – Χρήστος Ντικμπασάνης – Εκδόσεις Δαιδάλεος.
Οφιολατρία – Χρήστος Ντικμπασάνης – Εκδόσεις Δαιδάλεος
Σε ολόκληρη την ιστορία των θρησκειών, δεν υπάρχει παράδοση που με κάποιο τρόπο να μην έχει θεοποιήσει ή δαιμονοποιήσει το ερπετό.
Στη μορφή του φιδιού αποδίδεται συνήθως η πρώτη ουσία της ζωής, ο πρώτος Λόγος που «έρπει» ανάμεσα στην ανθρωπότητα.
Η οφιολατρία είναι μια από τις πιο παράξενες και μυστηριώδεις χθόνιες λατρείες που εμφανίστηκαν στον πλανήτη μας. Η καταγωγή της χάνεται στα βάθη της προϊστορίας και φθάνει σε εμάς ως ένας μακρινός απόηχος της εποχής που τα ερπετά κυριαρχούσαν στη Γη.
Το μοναδικό αυτό βιβλίο –στη νέα, επαυξημένη του έκδοση- μας τα- ξιδεύει στον παράδοξο κόσμο της λατρείας του ερπετού, αναζητά τη μυστηριώδη προέλευσή της, τη σχέση της με την πυρολατρία του Ζωροά- στρη, με την περίεργη γνωστικιστική αίρεση των οφιτών, τον ουροβόρο όφι, την Καμπαλά και τον ερπετόμορφο θεό Νάγκα της αφρικανικής ζούγκλας.
Ο Τυφωέας, ο Πύθωνας, η Λερναία Ύδρα, ο Ουράνιος Δράκος, ο Αριμάν, ο θεός των Αζτέκων Κουετζαλκοάτλ, ο σατανικός Όφις της Βίβλου, τα φίδια της Παναγίας, ο δρακοκτόνος άγιος Γεώργιος, καθώς και τα εξωτικά είδη ερπετών που αναζητούν οι κρυπτοζωολόγοι, παρελαύνουν μέσα στις σελίδες του.
Η οφιολατρία αποτελεί μια συναρπαστική περιήγηση τόσο μέσα στις υγρές και σκοτεινές ζούγκλες, όσο και στους μύθους, τους θρύλους και τις κοσμογονίες λαών και πολιτισμών, αναζητώντας πάντα τα ίχνη του Μεγάλου Φιδιού που μέχρι σήμερα στοιχειώνει τον κόσμο μας.
Ο Χρήστος Ντικμπασάνης είναι καθηγητής, ποιητής, συγγραφέας και μελετητής των θρησκειών. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1961, όπου και τελείωσε τη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (MTh) στη Θρησκειο- λογία και υποψήφιος διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Δυτικής Μακεδονίας. Από το 1989 αρθρογραφεί τακτικά στον ειδικό, κυρίως, τύπο και έχει διατελέσει υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Θεσσαλονίκης. Έχει συνεργαστεί με τα περιοδικά: Γεύση, Επιστήμη & Τεχνολογία, Βιβλίο & Media, Information, Τουριστική Αγορά, Γαιόραμα, Εδώ Ελλάδα (περιοδικό για την ομογένεια, όπου διετέλεσε και αρχισυντάκτης), Τρίτο Μάτι, Ανιχνεύσεις, Άβατον, Strange, Μυστική Ελλάδα, Ζενίθ κ.ά.
Ποιήματα και δοκίμιά του έχουν παρουσιαστεί σε πολλά λογοτεχνικά περιοδικά έντυπα (ΝΟΥΜΑΣ, ΒΟ- ΡΕΊΟΕΛΛΑΔΊΚΑ, ΑΊΟΛΊΚΑ ΓΡΑΜ- ΜΑΤΑ, ΤΡΊΓΩΝΊΟ, ΘΕΥΘ κ.ά.) και ηλεκτρονικά (LITERATURE, TEXNES ON LINE, FRACTAL, KOUKIDAKI, I TRAVEL POETRY, D. GOGA, GLAROLYKOI, VAKXIKON, ΕΝΝΕΠΕ ΜΟΥΣΑ), ενώ πολλά ποιήματά του έχουν δραματοποιηθεί από τους θεατρικούς θιάσους «ΔΊΘΥΡΑΜΒΟΣ ΕΞ ΑΜΑΞΗΣ» και «ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ ΤΗΣ ΣΚΗΝΗΣ».
Έργα του ίδιου: «Ο Υπομνήμων» (ποιήματα) 1984, «Απόδραση στην Πολιτεία του Ανθρώπου» (μελέτη), 1986, «Θρύψαλα Από Πράσινο Γαλαξία» (ποιήματα), 1991, «Συναυλία στην Άκρη της Νύχτας» (ποιήματα), 1994, «Οφιολατρία» (δοκίμιο), 2002, «Η Αναρρίχηση του Τείχους» (ποιήματα), 2002, Ηθοκυβερνητική: «Ο Δρόμος προς τον Μετάνθρωπο» (δοκίμιο), 2003, «Απόκρυφος Αδάμ» (δοκίμιο), 2003, «Τέρατα και Δράκοι» (δοκίμιο), 2011, «Η Αποστροφή και το Προσκύνημα» (ποιήματα), 2011, «Ζώα-θεοί, Ζώα Ιερά» (δοκίμιο), 2012, «Νόγκα» (μυθιστόρημα), 2017, «Φυγή στο Ανέφικτο» (ποιήματα), 2020, «Ο Θεριστής της Άνοιξης» (ποιήματα), 2021. Έχει συμμετάσχει με κείμενά του στα συλλογικά έργα: «Ιστορία του Μέλλοντος», «Ο Μαγικός Κόσμος των Ονείρων», «Τα Μυστήρια του Χρόνου, Παράδεισος και Κόλαση», «Μυστικά της Διατροφής», «Ο Άγνωστος Μέγας Αλέξανδρος», «Μυστική Τεχνολογία» κ.ά. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, και της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης.
Επιπροσθέτως, έχει τιμηθεί με σημαντικά πανελλήνια και παγκόσμια βραβεία για την προσφορά του στα ελληνικά γράμματα.
Η ζωή και το έργο του εμπνέονται πάντα από τη μεγάλη αγάπη του προς τον άνθρωπο, τη φύση, την ανθρωπολογία, τη μυθολογία και ιδιαίτερα την έρευνα της ιστορίας των θρησκειών και των άλλων κλάδων της θρησκειολογίας.
Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά την αγορά, να επισκέπτεται οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.