Στις συμπληγάδες πετρες της ψυχικής υγείας των ανδρών.
Σουζάνα Παπαφάγου , Κλινική – Αναπτυξιακή Ψυχολόγος, Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια
Στις συμπληγάδες πετρες της ψυχικής υγείας των ανδρών.
«Συμπληγάδες Πέτρες στην ελληνική μυθολογία ονομάζονταν δύο πολύ μεγάλοι βράχοι προ θαλάσσιου στενού (διαύλου), που ενώνονταν και αποχωρίζονταν συνεχώς, έτσι ώστε να ήταν αδύνατο το ασφαλές πέρασμα ενός πλοίου. Το πρώτο πλοίο που κατάφερε τελικά τον ασφαλή διάπλου ήταν το πλοίο «Αργώ» με τους Αργοναύτες, με τη βοήθεια της θεάς Ήρας, πιθανότατα αφού έχασε την πρύμνη του (κατ’ άλλους την πλώρη του). Συγκεκριμένα, ο Φινέας συμβούλευσε να αφήσουν πρώτα ένα περιστέρι να περάσει ανάμεσα, όπως και έγινε. Οι βράχοι έκλεισαν πίσω από το περιστέρι, που έχασε μόνο κάποια φτερά της ουράς του, και όταν ξανάνοιξαν, η «Αργώ» πέρασε με τους Αργοναύτες να κωπηλατούν με όλη τους τη δύναμη. Από τότε, οι δύο βράχοι ακινητοποιήθηκαν.»
https://el.wikipedia.org/wiki/Συμπληγάδες_Πέτρες
Ο Α έσφιξε την γροθιά του, κατάπιε τον λυγμό του και έκλεισε με δύναμη τα μάτια του να μην τολμήσει να βγει ούτε μια σταγόνα. «Οι άντρες δεν κλαίνε, οι άντρες σκυλοπνίγονται μέσα τους αλλά απ έξω τους ΔΕΝ ΚΛΑΙΝΕ!»
Έτσι του είχε πει με γουρλωμένα μάτια ο παππούς του, ο πατέρας του πατέρα του… και του είχε κουνήσει το χέρι μπροστά στο πρόσωπο, μια κίνηση εκφοβισμού προκειμένου να πάψει ο τότε 5 χρονών Α να … φοβάται και να δακρύζει.
Ο Α μεγάλωσε, μπορεί να σκυλοπνίγεται μέσα του και να θρυμματίζεται ξανά και ξανά το σκαρί του στις Συμπληγάδες της ανδρικής ταυτότητας που κουβαλά μέσα του από πάππου προς πάππου… αλλά όλα και όλα! ΔΕΝ ΚΛΑΙΕΙ!
Ήρθε να με βρει ένα απόγευμα, είχε μείνει για πολύ στον πάτο, οι συμπληγάδες είχαν θρυμματίσει όλα τα κουπιά του.
«Και τώρα; πως θα ανέβω στην επιφάνεια;», τα χείλια του έτρεμαν, ήταν έτοιμος να δακρύσει, διαισθάνθηκα την δυσκολία του να αφεθεί… «Τα δάκρυα είναι αλμυρά, ίσως βοηθήσουν να γίνει πιο αλμυρός ο υγρός τόπος στον οποίο έχετε εγκλωβιστεί… τα δάκρυα προκαλούν φυσική άνωση, κάνοντας έτσι εύκολο το να επιπλέουν ακόμη και όσοι δεν ξέρουν κολύμπι…» αυτά του είχα πει… και εκείνος χαμογέλασε με παράπονο μικρού παιδιού.
Ο Α είναι ένας 32χρονος επαγγελματίας που για τους γύρω του να έχει τα πάντα… όλα όμως αυτά τα «πάντα» είναι στην επιφάνεια. Εκείνος είπαμε, είναι εγκλωβισμένος στον βυθό.Έχει μια επιτυχημένη καριέρα, σύντροφο και έναν κύκλο φίλων. Ωστόσο, κάτω από την πρόσοψη, ο Άλεξ αντιμετώπιζε αισθήματα άγχους, επίμονης θλίψης και μια αίσθηση συναισθηματικού μουδιάσματος.
Μεγαλώνοντας, ο Α διδάχτηκε να καταπιέζει τα συναισθήματά του ώστε να «είναι αληθινός άντρας». Η έκφραση ευαλωτότητας θεωρήθηκε ως ένδειξη αδυναμίας, η οποία οδήγησε τον Α να εσωτερικεύσει τα συναισθήματά του και να φορέσει ένα προσωπείο, εκείνο του γενναίου.
Για χρόνια, ενώ το είχε ανάγκη, δεν ζητούσε βοήθεια. Πίστευε ότι η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας, για την ψυχική του υγεία, θα υπονόμευε την ταυτότητά του ως ισχυρού και ικανού ατόμου.
Καθώς περνούσαν τα χρόνια, η ψυχική υγεία του Α άρχισε να επιδεινώνεται. Αντιμετώπισε διαταραχές ύπνου, δυσκολευόταν να συγκεντρωθεί στη δουλειά και απομακρύνθηκε από κοινωνικές δραστηριότητες που κάποτε τον ευχαριστούσαν. Παρά το γεγονός ότι αναγνώριζε πως κάτι δεν πήγαινε καλά, δίστασε να μοιραστεί τα συναισθήματά του με οποιονδήποτε.
Μετά από μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο όπου η ψυχική του υγεία επιδεινώθηκε περαιτέρω, ο Α συγκέντρωσε θάρρος ώστε να μοιραστεί τα συναισθήματά του με έναν στενό φίλο. Προς έκπληξή του, ο φίλος του ήταν υποστηρικτικός και τον ενθάρρυνε να αναζητήσει επαγγελματική βοήθεια. Ωστόσο, ο Α ένιωσε ένα μείγμα ανακούφισης και αβεβαιότητας σχετικά με το να κάνει αυτό το βήμα.
Κατά τη διάρκεια των θεραπευτικών συνεδριών, άρχισε να μαζεύει τα κομμάτια από τα σπασμένα κουπιά του…διερευνώντας τον αντίκτυπο των κοινωνικών προσδοκιών στην αυτοεκτίμηση και τη συναισθηματική του ευημερία. Έμαθε υγιείς μηχανισμούς αντιμετώπισης και στρατηγικές.
Ενώ η θεραπεία παρείχε στον Α εργαλεία για να διαχειριστεί την ψυχική του υγεία, συνάντησε προκλήσεις. Αντιμετώπισε επίσης στιγμές αμφιβολίας, αμφισβητώντας αν η αναζήτηση βοήθειας ήταν πραγματικά συμβατή με την ταυτότητά του ως αληθινού άνδρα.
Με την πάροδο του χρόνου, καθώς ο Α συνέχιζε τη θεραπεία και συμμετείχε σε ανοιχτές συζητήσεις και με τη σύντροφό του, άρχισε να βιώνει θετικές αλλαγές. Συνειδητοποίησε ότι η αναγνώριση και η αντιμετώπιση της ψυχικής του υγείας δεν μείωσε την αρρενωπότητά του. Αντίθετα, ήταν δείγμα δύναμης και ανθεκτικότητας. Επικεντρώθηκε στο να αγκαλιάσει το συναισθηματικό άνοιγμα, τόσο για τη δική του ευημερία όσο και ως πρότυπο για τους άλλους.
Η θεραπευτική οδύσσεια του Α είναι μια από τις πολλές, ανδρών που σιωπηλά παλεύουν με την ψυχική τους υγεία λόγω των κοινωνικών πιέσεων. Είναι σημαντικό να αξιολογήσουμε τη σημασία της κατάρριψης των έμφυλων φραγμών που εμποδίζουν τους άνδρες να αναζητήσουν βοήθεια και να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.
Προωθώντας ανοιχτές συζητήσεις για την ψυχική υγεία των ανδρών και επαναπροσδιορίζοντας την αρρενωπότητα ώστε να συμπεριλάβει τη συναισθηματική ευαλωτότητα, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον όπου άτομα όπως ο Α θα αισθάνονται ελεύθερα να δώσουν προτεραιότητα στην ψυχική τους ευημερία χωρίς φόβο κρίσης.
Ο τομέας της ψυχολογίας επιδιώκει να κατανοήσει τους παράγοντες που διαμορφώνουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις πράξεις μας. Όταν πρόκειται για τη διερεύνηση των διαφορών μεταξύ των φύλων, η ψυχολογία των ανδρών έχει συχνά αποτελέσει αντικείμενο έντονου ενδιαφέροντος. Οι παραδοσιακές έννοιες της αρρενωπότητας έχουν ριζώσει βαθιά σε πολλές κοινωνίες, αλλά καθώς η κατανόησή μας για τους ρόλους και τις ταυτότητες των φύλων εξελίσσεται, το ίδιο συμβαίνει και με την κατανόησή μας για την ψυχολογία των ανδρών.
Ιστορικά, η κοινωνία έχει διαδώσει ορισμένα στερεότυπα για τους άνδρες, παρουσιάζοντάς τους ως δυνατά, στωικά και συναισθηματικά απόμακρα άτομα. Αυτά τα στερεότυπα συχνά συνοδεύονται από προσδοκίες καταστολής της ευαλωτότητας και επίδειξης κυριαρχίας σε διάφορες καταστάσεις. Ωστόσο, η σύγχρονη ψυχολογία αναγνωρίζει ότι αυτά τα στερεότυπα μπορεί να είναι περιοριστικά και επιβλαβή, οδηγώντας σε ζητήματα όπως αγώνες ψυχικής υγείας και τεταμένες διαπροσωπικές σχέσεις.
Οι άνδρες, όπως και οι γυναίκες, βιώνουν ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων, αλλά οι πιέσεις της κοινωνίας μπορεί να τους αποτρέψουν από το να εκφράσουν αυτά τα συναισθήματα ανοιχτά. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματική καταστολή και σε αυξημένο κίνδυνο προβλημάτων ψυχικής υγείας, καθώς οι άνδρες μπορεί να μην αναζητήσουν βοήθεια όταν χρειάζεται λόγω του φόβου ότι θα γίνουν αντιληπτοί ως αδύναμοι. Η ψυχολογία των ανδρών τονίζει τη σημασία της κατάρριψης αυτών των φραγμών, της ενθάρρυνσης της συναισθηματικής έκφρασης και της αναζήτησης υποστήριξης όταν είναι απαραίτητο.
Η αρρενωπότητα δεν είναι μια μονολιθική έννοια αλλά μάλλον ένα ποικίλο φάσμα. Οι άνδρες μπορούν να ενσωματώσουν μια ποικιλία χαρακτηριστικών, ενδιαφερόντων και συναισθημάτων χωρίς να διακυβεύουν την αίσθηση του εαυτού τους ή την αρρενωπότητά τους. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι το να ενστερνιστεί κάποιος την ταυτότητά του περιλαμβάνει την αναγνώριση ολόκληρου του φάσματος των ανθρώπινων εμπειριών.
Η κατανόηση της ψυχολογίας των ανδρών είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων. Οι άνδρες μπορεί να επικοινωνούν διαφορετικά από τις γυναίκες λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως η κοινωνικοποίηση, η ανατροφή και οι πολιτισμικές επιρροές. Ωστόσο, η αποτελεσματική επικοινωνία είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση και τη διατήρηση ισχυρών σχέσεων.
Αναγνωρίζοντας και αντιμετωπίζοντας τα διαφορετικά στυλ επικοινωνίας και τις συναισθηματικές ανάγκες των ανδρών, μπορούμε να καλλιεργήσουμε πιο υγιείς συνδέσεις. Η ενθάρρυνση του ανοιχτού διαλόγου και της ενεργητικής ακρόασης μπορεί να συμβάλει στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των διαφορετικών στυλ επικοινωνίας, επιτρέποντας σε άτομα όλων των φύλων να συνδεθούν σε ένα βαθύτερο επίπεδο.
Καθώς συνεχίζουμε να εξελισσόμαστε προς μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς και με δικαιοσύνη, οι άνδρες θα γίνονται όλο και περισσότερο σύμμαχοι των γυναικών στον αγώνα για την ισότητα των φύλων, αναγνωρίζοντας ότι η εξάρθρωση επιβλαβών στερεοτύπων ωφελεί όλους. Η ψυχολογία των ανδρών παίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη, καθώς βοηθά τους άνδρες να περιηγηθούν στους ρόλους τους ως σύντροφοι, γονείς, φίλοι και συνάδελφοι.
Αναγνωρίζοντας την πολυπλοκότητα της συναισθηματικής ζωής των ανδρών, υποστηρίζοντας την ανοιχτή επικοινωνία και αγκαλιάζοντας διαφορετικές εκφράσεις ανδρισμού, μπορούμε να καλλιεργήσουμε υγιέστερα άτομα, σχέσεις και κοινότητες.
Σουζάνα Παπαφάγου , Κλινική – Αναπτυξιακή Ψυχολόγος, Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια.
Σπούδασα στην Ιταλία στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Ψυχολογίας της Πάρμα, στο πενταετές πρόγραμμα ‘Αναπτυξιακή Κλινική Ερευνητική Ψυχολογία’.Επέστρεψα στην Ελλάδα αφού ολοκλήρωσα μεταπτυχιακό πρόγραμμα με τίτλο «οικογενειακή θεραπεία και σεξουαλική διαφορετικότητα » και ξεκίνησα αμέσως πενταετή εκπαίδευση στην Ελληνική Εταιρία Αναλυτικής Ομαδικής και Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας, όπου πια είμαι τακτικό μέλος.
Το 2011 ξεκίνησα να παρακολουθώ εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Ινστιτούτο Ψυχοδράματος Αθηνών για 4 χρόνια.Έχω παρακολουθήσει και ολοκληρώσει εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Ελληνική Ψυχοσωματική Εταιρία και συνεχίζω να καταπιάνομαι με εκπαιδεύσεις και εποπτικές συνεδρίες.Τα τελευταία 10 χρόνια έχω υπάρξει επιστημονικός συνεργάτης στο Αιγινήτειο νοσοκομείο ως ομαδική αναλύτρια στο Τμήμα Διαταραχής Προσωπικότητας.
Το 2008 ξεκίνησα να εργάζομαι ιδιωτικά στο γραφείο μου με οικογένειες, ζευγάρια, ομάδες και ατομικά (ενήλικες, εφήβους και παιδιά,).Το 2018 ονειρεύτηκα να δημιουργήσω έναν χώρο θεραπείας και τέχνης, όπου θα συνεχίσω να δουλεύω ατομικά και ομαδικά μέσω της αναλυτικής ψυχοθεραπείας αλλά θα πραγματοποιούνται παράλληλα, ομάδες ζωγραφικής και Πύλου κυρίως (σε συνεργασία με καλλιτέχνες), ομάδες δημιουργικής γραφής, ομάδες συμβουλευτικής γονέων και δραστηριότητες για όλη την οικογένεια.
Το όνειρό μου ξεκινά να ζωντανεύει σε μια δύσκολη περίοδο, της πανδημίας, μιας και «αναγκάστηκα» να αλλάξω χώρο λόγο τετραγωνικών (έπρεπε να μεταφερθώ, μετά τα 13 χρόνια, σε μεγαλύτερο χώρο).Από το 2013 γράφω στο περιοδικό Τaλκ (περιοδικό για γονείς), αναπτύσσοντας κυρίως ψυχολογικά θέματα, και μιλώ για την ευεργετική ιδιότητα των βιβλίων μέσα από τη στήλη μου «Μια ψυχολόγος διαβάζει βιβλία ».
θα με βρείτε στο https: www.humansoulroots.com
ΣΟΥΖΑΝΑ ΤΖ. ΠΑΠΑΦΑΓΟΥ
ΚΛΙΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΠΑΡΜΑΣ
ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ
Επιστημονικός συνεργάτης στο τμήμα Διαταραχών προσωπικότητας Α’ ψυχιατρικής κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πηγή: https://www.storytellinghumans.com -Σουζάνα Παπαφάγου.
Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά την αγορά, να επισκέπτεται οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.