Τυροπιτάκια (Πέπης ).

Τυροπιτάκια (Πέπης ).

    Ο μέσος όρος ζωής θα αυξανόταν αλματωδώς, αν τα πράσινα λαχανικά μύριζαν εξίσου ωραία με το μπέικον.

Doug Larson

 

Τα τυροπιτάκια είναι δυο φίλοι καρδιακοί που δεν θέλουν να χωριστούν. Αυτό είναι για εμένα. Είναι ο φίλος μου το τυράκι και η φίλη μου η πίτα που θέλουν να μου κάνουν άλλες φορές γευστική παρέα  με ένα λευκό ποτήρι κρασί και άλλες φορές να μου δώσουν ενέργεια και δύναμη για να συνεχίσω την ημέρα μου. Είναι η μυρωδιά την ώρα που όλα τα υλικά αναμειγνύονται και αργότερα την ώρα που ψήνονται …είναι η γεύση την ώρα που έχουν βγει από τον φούρνο και αχνίζουν… είναι ο αέρας που  φρεσκάρεται μέσα στο σπίτι και θυμίζει λίγο γιορτή. Είναι αυτό το «κάτι» που για μένα δίνει μια ξεχωριστή νότα στην καθημερινότητα. Είναι απλό. Μα, αυτή την απλότητα την κρατάω στην καρδιά μου σαν τον πιο καλό μου φίλο!

 

 

 

 

 

 

Βασιλεία Ζαχάρη

Δρ.Παιδαγωγικής Δημοτικής Εκπαίδευσης Και Καθηγήτρια Γαλλικών.

 

Τα κατσίκια και τα πρόβατα ήτα τα πρώτα -9.000,10.000 π.Χ.- που εξημερώθηκαν από το ανθρώπινο είδος, δέχθηκαν δηλαδή τον ανθρώπινο έλεγχο και έμειναν μαζί μας. Από αυτά και από τη αρχή πήραμε το μαλλί, τα οστά το γάλα και το κρέας.

Υπολογίζεται πως το πρώτο τυρί φτιάχτηκε περίπου το 7.500 π.Χ. και από τότε αποτελεί ένα από τα πιο υγιεινά και νόστιμα εδέσματα στο τραπέζι μας.

Αν και τα γαλακτοκομικά προϊόντα βρίσκονται στο τραπέζι μας χιλιάδες χρόνια, ωστόσο, μια μερίδα από εμάς δε μπορεί να τα καταναλώσει. Αυτό είναι αποτέλεσμα της δυσανεξίας στη λακτόζη, η οποία, είναι μια κατάσταση που όταν κάποιος καταναλώσει γάλα ή γαλακτοκομικά παράγωγα, νιώθει φουσκώματα διάρροιες και δυσφορία.

Το ποσοστό των ανθρώπων που ταλαιπωρούνται από αυτό,στο σύνολο γενικά της ανθρωπότητας, είναι ελάχιστο.Το παραπάνω, μας υποστηρίζει η επιστήμη, αποτελεί όντως, μια  διαφορά μεταξύ δύο ανθρώπων. Κάποιος έχει δυσανεξία στη λακτόζη και κάποιος δεν έχει.

Αυτό που δεν αποτελεί διαφορά μεταξύ των ανθρώπων, είναι η διαφορά στις κοινωνικές τάξεις, η οικονομική διαφορά, η διαφορά στην καταγωγή, τη μόρφωση, η διαφορά χρώματος, του σχήματος  προσώπου ,του σχήματος του  σώματος, διότι κάτω από το δέρμα, όλοι ,μα όλοι, είμαστε ίδιοι, όσον αφορά το δέρμα έχει να κάνει με το περιβάλλον που ζει ο καθένας από εμάς.

Μπουζάρας Δημήτρης

Ιστορικός.

 

 

 

Σύντομο βιογραφικό του βασικού συστατικού της συνταγής

Το ούζο, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και αρωματικά  ποτά του ελληνικού καλοκαιριού παράγεται από την ανάμειξη σιτηρών με αρωματικά βότανα, όπως ο   αστεροειδής γλυκάνισος,κορίανδρος,μάραθος,κανέλα,μοσχοκάρυδο κ.ά. Αφού τοποθετηθούν όλα τα παραπάνω υλικά στους αποστακτήρες, δηλαδή σε καζάνια ή άμβυκες που είναι φτιαγμένοι από χαλκό προστίθεται το νερό προκειμένου να γίνει η απόσταξη. Όταν το υγρό μείγμα φτάσει τους 80° C ξεκινάει η απόσταξη που διαρκεί περίπου 12 ώρες. Όταν ολοκληρωθεί η παραπάνω διαδικασία, το ούζο είναι έτοιμο για να το απολαύσουμε.

 


 

Τυροπιτάκια (Πέπης )

1 βιτάμ 200γρ

1 γιαούρτι

2 αυγά

1 κεσέ  γιαουρτιού τριμμένη φέτα & ρεγκάτο

Λίγο αλάτι

Λίγο μοσχοκάρυδο

Αλεύρι (όσο πάρει) που φουσκώνει μόνο του

 

Εκτέλεση

Πριν αναμείξουμε όλα τα υλικά, ανακατεύουμε καλά  σε ένα μικρό μπολ το ένα αυγό και τον κρόκο του δεύτερου αυγού . Το κρατάμε στην άκρη μέχρι να το προσθέσουμε στη μεγαλύτερη ζύμη.

Έπειτα, σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το γιαούρτι, το βιτάμ, το μείγμα του αυγού, τη φέτα, το ρεγκάτο, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στη συνέχεια, προσθέτουμε όσο αλεύρι (που φουσκώνει μόνο του)  χρειαστεί προκειμένου να μη κολλάει η ζύμη στα χέρια μας. Πλάθουμε τη ζύμη μας σε σχήμα μισοφέγγαρου και τα αλείφουμε με το ασπράδι του δεύτερου αυγού, αφού πρώτα το έχουμε χτυπήσει απαλά.

Τοποθετούμε το ταψί στη μέση του φούρνου  και ψήνουμε τα τυροπιτάκια στους 200ο βαθμούς  για περίπου 15-20’ λεπτά. Μόλις, ροδίσουν είναι έτοιμα.

 

Οφέλη για την Υγεία

 

Τα Τυροπιτάκια και η Φιλοσοφία της απόλαυσης

 

Τα τυροπιτάκια είναι η απόδειξη ότι η μαγειρική είναι αλχημεία γεύσης. Δεν είναι μόνο η συνταγή, αλλά μια διαδικασία που αποκαλύπτει το αχνό όριο ανάμεσα στη γευστική απόλαυση και την ανάγκη για δημιουργία. Όπως ο άνθρωπος έχει εξελιχθεί, προσπαθώντας να καταρρίψει τα όριά του, έτσι και αυτή η συνταγή υπερβαίνει το συνηθισμένο, προσφέροντας κάτι  περισσότερο από μια απλή λιχουδιά, ας πούμε προσφέρει δημιουργία.

Η μαργαρίνη, το γιαούρτι, τα αυγά και τα τυριά ενώνονται όπως οι σκέψεις μας, γίνονται ένα στο μείγμα, αναζητώντας ισορροπία. Όπως το σώμα μας προσαρμόζεται στις ανάγκες της εξέλιξης, έτσι και η ζύμη προσαρμόζεται στη θερμοκρασία του φούρνου, μεγαλώνοντας και παίρνοντας τη μορφή που της δίνει η φύση της.

Η μαγειρική διαδικασία είναι  μορφή τέχνης. Η αναμονή να φουσκώσουν τα τυροπιτάκια, να ροδίσουν, να απελευθερώσουν το άρωμά τους, είναι σαν τον αναπόφευκτο κύκλο της ζωής που μας οδηγεί από τη γέννηση στην ολοκλήρωση. Η πρώτη μπουκιά είναι η εκπλήρωση των προσδοκιών μας, σαν μια μικρή νίκη ενάντια στην καθημερινότητα.

Αλλά πέρα από την απόλαυση, υπάρχει και η ουσία. Κάθε 100 γραμμάρια από αυτά τα τυροπιτάκια προσφέρουν περίπου 344 θερμίδες, ενώ περιέχουν 22.5 γραμμάρια λιπαρά, 24.9 γραμμάρια υδατάνθρακα, και 9.3 γραμμάρια πρωτεΐνη. Είναι μια υπενθύμιση ότι ακόμα και οι μικρές γευστικές στιγμές μπορούν να είναι μέρος μιας ισορροπημένης ζωής.

Κάθε τυροπιτάκι είναι απόδειξη ότι η απόλαυση μπορεί να βρεθεί ακόμη και στις πιο απλές στιγμές, ενώ η μετάβαση μεταξύ καθημερινότητας και χαράς είναι πολύ πιο εύκολη από όσο νομίζουμε. Αρκεί να αφήσουμε τον εαυτό μας να απολαύσει ενσυνείδητα το τώρα, όπως απολαμβάνουμε τη γεύση που φέρνει ο ζεστός, τυρένιος πειρασμός της συνταγής μας.

 

 

 

 

 

 

 

 

Γιάννης Διαμαντόγλου συγγραφέας, χημικός και κάτοχος MSc στην εφαρμοσμένη Διαιτολογία και Διατροφή.

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά  την αγορά, να επισκέπτεται  οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.