Παραμ…Ιθάκη μιας έφηβης (Η τριλογία μιας έφηβης, βιβλίο 3) – Σχολιάζει ο Δημήτρης Μπουζάρας.
Έχουμε ακούσει πολλές φορές φράσεις όπως «Πως θα καταφέρω το παιδί μου που βρίσκεται στην εφηβεία να διαβάσει, τι να του προτείνω και να του αρέσει;»
Πότε λέμε με ευκολία, «Αυτό το βιβλίο μου αρέσει!» Όταν φυσικά ταυτιστούμε, με τον ήρωα, με κάποια χαρακτηριστικά του, με κάποιες καταστάσεις που μας φαίνονται οικίες.
Το «Παραμ…Ιθάκη μιας έφηβης» είναι ένα από αυτά! Ένα έξυπνο αφήγημα, ευρηματικό και πρωτότυπο, που αφενός, παρουσιάζει με απόλυτα ρεαλιστικό τρόπο την καθημερινότητα μιας έφηβης στο σήμερα και αφετέρου συνδυάζει, «παντρεύει», συνδέει, τη δική της ζωή με τις περιπέτειες του Οδυσσέα.
Η Δάφνη είναι 18+, κι αν τη ρωτήσεις, θα σου πει πως η ζωή της θα μπορούσε να είναι ΚΟΥΛ. Έχει αγόρι, κολλητή και δυο γονείς που εξακολουθούν να είναι ερωτευμένοι. Ωστόσο, η διαμονή της στην Ουμέα της Σουηδίας είναι η αιτία που η ζωή της είναι ΦΛΟΠ.
Από την πρώτη στιγμή που πατάει το πόδι της σε αυτή την πόλη, περιμένει τη μέρα που θα τελειώσει επιτέλους το σχολείο της. Όμως, διαπιστώνει πως είναι τρομακτικό όταν έρχεται η μέρα αυτή, που ονειρεύεται σε όλη την εφηβεία της. Κι ακόμα πιο τρομακτικό φαντάζει το μέλλον της, γιατί, με μια μάνα φιλόλογο και έναν πατέρα γιατρό, δεν επιτρέπεται να μην έχει βρει τον προορισμό της. Οι επιλογές είναι πολλές, αλλά η απόφαση είναι μία, και αυτή θα καθορίσει την υπόλοιπη ζωή της.
Η αίσθηση του «ΦΛΟΠ» που νιώθει στην αρχή, καθώς και η πίεση να βρει τον «προορισμό» της, αντικαθίστανται σταδιακά από μια διαδικασία αυτογνωσίας και αποδοχής. Η αναζήτηση της «Ιθάκης» της γίνεται μια μεταφορά για την προσωπική της εξέλιξη και την αναγνώριση των δικών της επιθυμιών και στόχων.
Άραγε η Δάφνη θα καταφέρει να βρει την Ιθάκη της και να ολοκληρώσει το δικό της Παραμ…Ιθάκη;
Όλα τα παραπάνω, σε μια πολύ έξυπνη παρουσίαση με το κάθε κεφάλαιο του βιβλίου να ονοματίζεται, συνδυάζεται, συνδέεται με κάθε μια περιπέτεια του Οδυσσέα, στο ταξίδι για την εύρεση, της δικής του Ιθάκης.
Με αφηγήσεις που θα παρασύρουν τον έφηβο αναγνώστη, με περιγραφές καταστάσεων που θα κρατήσουν έντονο το ενδιαφέρον του έως το τέλος και διαλόγους που θα στολίσουν ευχάριστα την ανάγνωση και θα παρουσιάσουν το δικό του πραγματικό κόσμο, το βιβλίο φιλοδοξεί και καταφέρνει να κρατήσει τον αναγνώστη.
Ένα βιβλίο -μια τριλογία – που παρουσιάζει την εφηβεία και ότι δημιουργεί στην ψυχοσύνθεση του εφήβου, τονίζει τόσο την αναγκαιότητα, τη διαχρονικότητα και τη σοβαρότητα αυτού του ταξιδιού, το οποίο σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης και σε όλους τους πολιτισμούς αποτελεί ένα δυσκολονόητο και δυσεπίλυτο πρόβλημα για τις οικογένειές και τις κοινότητές .
Επίσης, ξεκαθαρίζει στους εφήβους αναγνώστες πως σε αυτό το ταξίδι δεν είναι οι μοναδικοί «μαραθωνοδρόμοι», πως το νιώσανε και άλλοι, πως είναι ένα ταξίδι εξίσου ατομικό όσο και συλλογικό, μια περίοδος που κάνεις δε γνωρίζει με ακρίβεια πότε αρχίζει, αλλά εκείνη ψηλώνει, μεγαλώνει, σχηματίζεται και ομορφαίνει δίχως να σταματά να τους κατευθύνει προς τον τελικό τους προορισμό.
Η σύνδεση με τον Οδυσσέα και το δικό του ταξίδι, είναι μια καλή ευκαιρία να έρθουν οι έφηβοι κοντά στη γνώση -αβίαστα – και να του δοθεί το έναυσμα για περεταίρω έρευνα μιας και είναι εμφανής η σύνδεση και ομοιότητες του δικού τους δύσκολου ομολογουμένως ταξιδιού, με εκείνο του Οδυσσέα.
Παρακολουθούμε λοιπόν, το ταξίδι της Δάφνης και την πάλη της με τους δικούς της Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες τις δικές της μάγισσες και τις δικές σειρήνες , ώστε να φτάσει, στον τελικό της προορισμό.
Ένα προορισμό όμως, στον οποίο συνήθως, ο μεγαλύτερος εχθρός ή κίνδυνος δεν είναι ορατός, και αυτό, διότι είναι ο ίδιος μας ο εαυτός.
Σε όλη αυτή τη φουσκοθαλασσιά συναισθημάτων, εμποδίων και επιλογών, η Δάφνη, όπως και κάθε έφηβος, προσπαθεί να ανακαλύψει τη δική της ταυτότητα, το που θέλει να ανήκει, τα δικά της πατήματα και εν τέλη, το δικό της «θησαυρό» -όχι δίχως κόπο- από αυτό το ταξίδι.
Από την άλλη πλευρά, οι γονείς, οι οποίοι συνήθως, ξεχνούν τη δική τους εφηβεία ή την έχουν εξωραΐσει σε μεγάλο βαθμό και από εκεί, ξεκινούν τα μπλεξίματα, οι προστριβές, οι περίεργες και τραγελαφικές καταστάσεις.
Εξαιρετικά δομημένοι, συναρπαστικοί και άκρως ενδιαφέροντες χαρακτήρες. Ακόμη, μοναδικές ατάκες σε ένα εφηβικό και όχι μόνο μυθιστόρημα, στο οποίο, η συγγραφέας, με γλαφυρό και άμεσο λόγο και ρέουσα αφήγηση χρησιμοποιεί με επιτυχία το πηγαίο συγγραφικό της ταλέντο και καταφέρνει να αποτυπώσει τις σκέψεις και τα συναισθήματα της Δάφνης, με ρεαλισμό και ευαισθησία.
Το ύφος απλό, αφήγηση με έντονα στοιχεία έξυπνου χιούμορ, ιδανική χρησιμοποίηση συγγραφικών τρυκ, αλλά και βάθος, δημιουργούν ένα ζωντανό κείμενο, το οποίο αγγίζει ζητήματα όπως οι οικογενειακές σχέσεις, η φιλία, η ταυτότητα και η αποδοχή του εαυτού.
Οι διάλογοι είναι φυσικοί και αντιπροσωπευτικοί της γλώσσας των εφήβων, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο, άμεση σύνδεση με το κείμενο -σε αυτό σαφώς βοηθά και η χρήση του ά προσώπου – την πλοκή , με τη ίδια τη Δάφνη, τη ζωή και την καθημερινότητα της.
Από την άλλη δεν είναι ένα βιβλίο που αποκλειστικά ανήκει στους εφήβους. Μπορεί κάλλιστα να διαβαστεί από ενηλίκους ή «ανήλικους» όλων των ηλικιών και να τους τους θυμίσει τη δική τους εφηβεία, να τους μεταφέρει στον κόσμο των σημερινών εφήβων και να τους παρουσιάσει εκ των έσω όλη την πραγματική αλήθεια -εκείνη που προφανώς χάθηκε στη λήθη του χρόνου.
Το «Παραμ…Ιθάκη μιας έφηβης» φιλοδοξεί επίσης να φρεσκάρει τη μνήμη των παλαιότερων, οι οποίοι επιθυμούν να αναλογιστούν τις δικές τους εμπειρίες από την περίοδο της εφηβείας και της ενηλικίωσης, όπως και τις δικές τους επιλογές και αποφάσεις και εν κατακλείδι, να φορέσουν ξανά τα εφηβικά τους παπούτσια, έστω και για λίγο, για ένα σύντομο, συναρπαστικό αλλά και πολύ ουσιώδες και γόνιμο, ταξίδι στο χρόνο!
Να βρεθούν και πάλι, σαν θεατές πλέον, κάπου ψηλά και με ασφάλεια τώρα, να παρατηρήσουν αντικειμενικά , ψύχραιμα, δίχως εγωισμό και με πολλές δόσεις εν συναίσθησης, πως πραγματικά νοιώθει ένας έφηβος και πόσο δύσκολο τελικά είναι, να βρίσκεται σε αυτό το σταυροδρόμι, μετέωρος για το επόμενο βήμα, με όλα εκείνα που σε απασχολούν και σου βαραίνουν την ψυχή και ενώ σε εμάς τώρα, φαίνονται ευκολά και απλά, ωστόσο, στα μάτια ενός εφήβου, του κάθε εφήβου -συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μας- μεταμορφώνονται σε δύσκολα και πολύπλοκα.
Το βιβλίο -όπως και τα προηγούμενα- δεν έχει δυσνόητα σημεία, η εικονογράφηση του εξωφύλλου από τη Μαρία Θύμη προσφέρει μια οπτική συνέχεια στην τριλογία, διατηρώντας τον παιχνιδιάρικο και νεανικό χαρακτήρα των προηγούμενων βιβλίων, ενώ ταυτόχρονα προσδίδει μια αίσθηση ολοκλήρωσης και κλεισίματος της ιστορίας.
Η Θεοδωρίδου καταφέρνει να συνδυάσει την ψυχαγωγία με τη διδαχή, προσφέροντας μια ιστορία που ενθαρρύνει την αυτογνωσία, την αποδοχή και την αναζήτηση του προσωπικού «προορισμού».
Έτσι λοιπόν, η τριλογία ολοκληρώνεται με επιτυχία, αφήνοντας στους αναγνώστες την αίσθηση ότι η Δάφνη έχει βρει την «Ιθάκη» της, όχι ως έναν τελικό προορισμό, αλλά ως μια συνεχιζόμενη διαδικασία ανακάλυψης και εξέλιξης.
Η Ευαγγελία Θεοδωρίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πτολεμαΐδα. Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ενώ αργότερα συνέχισε τις σπουδές της στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Τμήμα της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Για δεκαπέντε χρόνια εργάστηκε στο ιδιωτικό και δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας, από όπου και παραιτήθηκε το 2013, λόγω μετοίκησης στο εξωτερικό. Από τότε διαμένει μόνιμα με τον σύζυγό της και τις δυο κόρες τους στην πόλη Ουμέα στη βόρεια Σουηδία, όπου και εργάζεται ως εκπαιδευτικός σε σουηδόφωνο σχολείο. Μιλάει αγγλικά και σουηδικά.
Ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής στο εργαστήριο Tabula Rasa, το οποίο ξεκίνησε να παρακολουθεί εξ αποστάσεως, αποτέλεσε την αιτία για να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη συγγραφή. Διηγήματα και παραμύθια της έχουν βραβευτεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς.
Συνεργάζεται με διάφορα μπλογκ, όπου αρθρογραφεί για θέματα που αφορούν το παιδί και την εκπαίδευση, καθώς και τη ζωή των Ελλήνων στο εξωτερικό.
Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά την αγορά, να επισκέπτεται οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.