Οι αθέατες όψεις του πολέμου στην Ουκρανία – Σταύρος Λυγερός.
Οι αθέατες όψεις του πολέμου στην Ουκρανία: Η γεωπολιτική – Οι μάχες – Η προπαγάνδα – Η γεωοικονομία – Η διπλωματία Τραμπ – Ο ρόλος της Ευρώπης – Κίνα και BRICS+
Το νέο βιβλίο του Σταύρου Λυγερού «Οι αθέατες όψεις του πολέμου στην Ουκρανία» εκδίδεται πριν τερματιστεί ο πόλεμος, αλλά μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων για μία συνθήκη ειρήνης. Η ζυγαριά στα πεδία των μαχών, άλλωστε, έχει γείρει. Το φινάλε λείπει, αλλά οι βασικές συνιστώσες του πολέμου αναλύονται διεξοδικά στο ανά χείρας βιβλίο. Ο τίτλος δεν είναι παραπλανητικός. Ακόμα και οι προσεκτικοί αναγνώστες της ειδησεογραφίας αγνοούν πολλά κρίσιμα –για την κατανόηση του πολέμου– γεγονότα που έμειναν στο σκοτάδι ή πέρασαν στα “ψιλά” και τα οποία αποκαλύπτονται στο βιβλίο.
Στόχος του έμπειρου πολιτικού αναλυτή και συγγραφέα είναι να δώσει μία σφαιρική εικόνα και ανάλυση ενός πολέμου που μπορούσε και έπρεπε να είχε αποφευχθεί. Η πολυαίμακτη σύρραξη είναι τοπική, αλλά ο –με την ευρύτερη έννοια– πόλεμος είναι παγκόσμιος. Το ίδιο και οι συνέπειές του. Εξού και ο ιδιότυπος υπότιτλος: Η γεωπολιτική – Οι μάχες – Η προπαγάνδα – Η γεωοικονομία – Η διπλωματία Τραμπ – Ο ρόλος της Ευρώπης – Κίνα και BRICS+.
Το βιβλίο είναι διαρθρωμένο σε πέντε ενότητες: Η πρώτη με τίτλο “Τα πριν της εισβολής”. Η δεύτερη με τίτλο “Πόλεμος και διπλωματία επί προεδρίας Μπάιντεν”. Η τρίτη με τίτλο “Η ιδεολογική πτυχή του πολέμου” εστιάζει στον πόλεμο της προπαγάνδας και στον διαφορετικό τρόπο που η Ρωσία βλέπει πλέον τον εαυτό της. Η τέταρτη με τίτλο “Η γεωοικονομία του πολέμου” ασχολείται με τον οικονομικό πόλεμο και ειδικά με την ενεργειακή πτυχή του. Τέλος, η πέμπτη με τίτλο “Πόλεμος και διπλωματία επί προεδρίας Τραμπ” εστιάζει στη στροφή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής και στη διπλωματική δυναμική που αυτή πυροδότησε για τον τερματισμό του πολέμου.
Ο Σταύρος Λυγερός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές διεθνών σχέσεων και διεθνών οικονομικών σχέσεων στη Σχολή Ανωτάτων Σπουδών (Ecole des Hautes Etudes) στο Παρίσι. Ήταν μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής στην εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973.
Είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ. Έχει εργασθεί για δεκαετίες ως πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης-σχολιαστής σε εφημερίδες (Ελευθεροτυπία, Πρώτη, Καθημερινή [1989-2012], Real News και Πρώτο Θέμα), σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς (Αντένα FM, Σκάι FM, Planet FM, Σκάι TV, STAR TV και OPEN TV). Τον Απρίλιο 2017 ίδρυσε και από τότε διευθύνει τον ενημερωτικό ιστότοπο SLpress.gr
Έχει δώσει διαλέξεις στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πειραιώς, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στη Σχολή Εθνικής Άμυνας. Επίσης, ήταν ομιλητής σε επιστημονικά και άλλα συνέδρια για θέματα εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής, καθώς και διεθνών σχέσεων.
Συγγραφέας των βιβλίων: Φοιτητικό κίνημα και ταξική πάλη στην Ελλάδα (1977, δύο τόμοι), ΠΑΣΟΚ: το σύνδρομο του μεγάλου ασθενούς (1990), Σκόπια: το αγκάθι της Βαλκανικής (1992), Άνεμοι πολέμου στα Βαλκάνια (1992), Κύπρος: στα όρια του αφανισμού (1993), Το παιχνίδι της εξουσίας (1996), Εν ονόματι της Μακεδονίας, ο διπλωματικός πόλεμος για το όνομα (2008), Σταυροφόροι χωρίς σταυρό (2010), Από την κλεπτοκρατία στη χρεοκοπία (2011), Μετά τον Ερντογάν τι; [με τον Κώστα Μελά] (2013), Κυπριακό: Η αιρετική λύση (2014), Η ισλαμική τρομοκρατία (2016), Η εισβολή των αμάχων (2016), Γιατί ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει τον κόσμο [με τον Σωτήρη Δημόπουλο] (2022) και Η εξέγερση του Πολυτεχνείου. Μία ξεχασμένη κατάθεση (2023). Έχει επίσης συμμετάσχει στη συγγραφή αρκετών συλλογικών τόμων και έχει γράψει δεκάδες μελέτες για τις διεθνείς σχέσεις, την ευρωπαϊκή ενοποίηση, καθώς και για θέματα ελληνικής εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής.
Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά την αγορά, να επισκέπτεται οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.