HomeΑρθρογραφίαΥγείαΗ διατροφολογία αλλιώςΤο ψωμί, το κρασί στην θεία κοινωνία-Μια μη διατροφολογική προσέγγιση – Γράφει ο Γιάννης Διαμαντόγλου.

Το ψωμί, το κρασί στην θεία κοινωνία-Μια μη διατροφολογική προσέγγιση – Γράφει ο Γιάννης Διαμαντόγλου.

Το ψωμί, το κρασί στην θεία κοινωνία-Μια μη διατροφολογική προσέγγιση – Γράφει ο Γιάννης Διαμαντόγλου.

 

 

H ταινία The Book of Eli διαδραματίζεται σε έναν μετα-αποκαλυπτικό κόσμο, τριάντα χρόνια έπειτα από πυρηνικό όλεθρο. Ο πρωταγωνιστής Eli ταξιδεύει πεζός προς τη Δύση, κουβαλώντας το τελευταίο αντίτυπο της Βίβλου. Ο αξεπέραστος Ντένζελ Ουάσινγκτον ως προστάτης της Αγίας γραφής, αντιπαλεύεται με τον «κακό» Κάρνεγκι που προφανώς δεν διεκδικεί τη Βίβλο για να εμπνεύσει, αλλά για να εξουσιάσει τον εκ νέου αναπτυσσόμενο κόσμο. Βλέπει τη θρησκεία ως εργαλείο εξουσίας, κάτι που έχει αναμφισβήτητο ιστορικό βάθος εις του αιώνες. Ωστόσο, κάνουμε λάθος όσοι νομίζουμε ότι το ευαγγέλιο αποτελεί ένα παρωχημένο εργαλείο καταπίεσης ή δεσποτικό απομεινάρι περασμένων εποχών. Η γλώσσα του ευαγγελίου, είναι πρωτίστως η γλώσσα της καρδιάς και οτιδήποτε διαβάζουμε από αυτό, διαφέρει πολύ από την απλοϊκή ανάγνωση.

 

  1. Pissarro, Η συγκομιδή.1882. Bridgestone Museum of Art. Tokyo

 

Όλες οι γραφές φέρουν ένα εξωτερικό και ένα εσωτερικό νόημα.   Για παράδειγμα, στα ευαγγέλια αναφέρονται πολλές παραβολές. Αν τις πάρουμε κατά γράμμα, θα μείνουμε απλά στην άμπελο, το λάδι, το νερό καθώς και σε αρκετά περιστατικά στα οποία περιπλέκονται με τα τελευταία. Ωστόσο οι γραφές έχουν ως στόχο να μεταφέρουν ένα υψηλότερο νόημα από αυτό που έχουν οι λέξεις. Ένα απλό παράδειγμα αποτελεί η εντολή, ου φονεύσεις. Η πρώτη ανάγνωση μας οδηγεί στην κυριολεξία της φράσης, η οποία αποσκοπεί στην νουθεσία μας απέναντι στον σεβασμό της ζωής του διπλανού μας. Πως θα σας φαινόταν ένα βαθύτερο νόημα όμως όπως για παράδειγμα το να μην φονεύεις μέσα σου εσωτερικά; Το ευαγγέλιο συνεπώς δεν εξαπατά, απλά παρέχει μια μέθοδο περιφρούρησης ανώτερων ιδεών· τις οποίες καλούμαστε να κατανοήσουμε όταν λάβουμε την κατάλληλη παιδεία. Μέσα στο συνονθύλευμα ερωτήσεων του μυαλού μας, η αγία γραφή είναι δυνατόν να καταστεί ένα αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα απαντήσεων, αρκεί να διαθέσουμε χρόνο και να κάνουμε πραγματική μελέτη. Τα κείμενα αυτά έχουν πολλά επίπεδα ανάγνωσης και είναι σημαντικό να ακολουθηθούν ευλαβικά τα κλιμακωτά βήματα  μελέτης, ώστε να αποκτήσουμε  αποκαλυπτική γνώση.

 

Ζαν Μπατίστ Σαρντέν – Η προμηθεύτρα 1779.

Οι περισσότεροι άνθρωποι τολμώ να πω πώς είμαστε περιστασιακοί χριστιανοί. Θες λίγο η τεμπελιά, η έλλειψη πίστης και η ένδυα καθοδήγησης μας μετατρέπουν σε αναιδείς εγωίσταρους που είτε βρίσκουν παρηγοριά στη θρησκεία στα πολύ δύσκολα, είτε νομίζουν ότι εξαγοράζουν προκαταβολικά σωτηρία όταν όλα  πάνε πρίμα.  Άλλωστε στην πομπώδη εποχή της εικόνας που ζούμε, δεν μπορεί εύκολα κάποιος να κατορθώσει την τακτική ενασχόληση με démodé αρετές που απαιτούν «θυσίες».

 

 

Georges Laugee 1853-1937

Όπως όλοι γνωρίζουμε, περίοπτη θέση μέσα στο χριστιανικό τυπικό έχει το μυστήριο της θείας ευχαριστίας.    Για να γίνει κανείς μέλος του πυρήνα της εκκλησίας ένα από τα βασικά μυστήρια που πρέπει να ακολουθεί, είναι η θεία ευχαριστία. Όμως ποιος είναι ο βαθύτερος συμβολισμός της θείας κοινωνίας μέσα στο οικοδόμημα του χριστιανισμού; Ιδανικά όπως ένας πεινασμένος άνθρωπος αναζητεί απεγνωσμένα τροφή ώστε να υποστηρίξει τις σωματικές λειτουργίες του, έτσι ένας πεινασμένος πνευματικά άνθρωπος  επιθυμεί διακαώς να χτίσει τη σχέση του το με το θείο, μέσα από την θεία ευχαριστία. Αυτό που γνωρίζουμε όλοι από τα μαθητικά μας χρόνια είναι το κορυφαίο μυστήριο που περιλαμβάνει την μεταβολή του άρτου και του οίνου σε Σώμα και Αίμα Χριστού, διά του Αγίου Πνεύματος, άντε και ο ασπασμός στα χέρια του ιερέα καθώς μας δίνει το αντίδωρο.  Όμως τι συμβολίζουν ο άρτος και ο οίνος που πολύ συχνά συναντούμε στα ευαγγελικά κείμενα;

 

Θεόφιλος ¨Μέγα Αρτοποιείον Γεωργίου Παναγιώτου” 1933

Ένας από τους κορυφαίους Βρετανούς ψυχολόγους της εποχής του, ο Μορίς Νικόλ (1884-1953) που υπήρξε μαθητής του Κάρλ Γιούνγκ, έχει κάνει εξαιρετική δουλειά πάνω στο θέμα της αποκωδικοποίησης των γραφών. Σύμφωνα με τον Νίκολ ο άρτος συμβολίζει την καθοδήγηση, δηλαδή στην ουσία, σημαίνει τον άρτο που είναι απαραίτητος για την υποστήριξη της ανάπτυξής μας, τον άρτο για τα διαδοχικά και αναγκαία στάδια της κατανόησης. Θα λέγαμε συνεπώς ότι περισσότερο τονίζεται η πνευματική τροφή και καθοδήγηση που αιτούμαστε μέσω του μυστηρίου ώστε να κατακτήσουμε την εσωτερική ανάπτυξη.   . Αναπαριστά συνεπώς την αλήθεια, πνευματική γνώση, και νοητική τροφή που είναι ικανή να μεταμορφώσει τον εσωτερικό άνθρωπο. Είναι δηλαδή  “αλήθεια που γίνεται κατανοητή”, που μπορεί να εξελίξει και να μεταμορφώσει. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο οίνος (κρασί) αναπαριστά τη συναισθηματική ενέργεια και το πνευματικό βίωμα που προκύπτει όταν η αλήθεια γίνεται προσωπική εμπειρία και οδηγεί σε ένωση με το Θείο. Σύμφωνα με αυτή τη λογική η μετατροπή του νερού σε κρασί κατά την παραβολή του γάμου της Κανά, αντιπροσωπεύει σε δεύτερο επίπεδο ακριβώς  την εξέλιξη του κατώτερου επίπεδου κατανόησης(νερό) στο ανώτερο(κρασί). Δηλαδή ο σκοπός της παραβολής είναι να δημιουργήσει μια γέφυρα μεταξύ των κατώτερων και ανώτερων νοημάτων, η αλλιώς ένα σύνδεσμο μεταξύ κυριολεκτικής και ψυχολογικής κατανόησης.    Αν συνταιριάξουμε τις παραπάνω  αποσαφηνίσεις καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι την στιγμή που μεταλαμβάνουμε, συμβολικά αποδεχόμαστε πως μέσω της καθοδήγησης μπορούμε να φτάσουμε στην ανώτερη πνευματική κατάσταση,  που σε αυτό το επίπεδο ταυτίζεται με το ανώτερο βίωμα και όχι απλά την κατοχή γνώσης. Συνεπώς ο στόχος μας, δεν είναι απλά ο συγχρωτισμός αποκαλυπτικών γνώσεων, αλλά μέσω αυτών να βιώσουμε μια δική μας προσωπική αποκάλυψη που θα μας μεταστρέψει ως ανθρώπους.

 

Νικόλαος Γύζης – Ψωμιά

Βλέπουμε συνεπώς πως δυο πολύ κοινά τρόφιμα όπως το ψωμί και το κρασί, που επαναλαμβάνονται διαρκώς σε ευαγγελικά κείμενα, δεν επαναλαμβάνονται τυχαία, αλλά δημιουργούν έναν εκλεπτυσμένο κώδικα υπενθύμισης του που μπορούμε να φτάσουμε ως άνθρωποι. Πέρα από την θρησκευτική ευλάβεια, την προσποιητή καλοσύνη και όλες τις υπόλοιπες ατέλειες μας, το χριστιανικό τελετουργικό αν και δομημένο με πολύ απλά υλικά· μας επιτρέπει να απολαύσουμε μια άλλη υπόσταση της ανθρώπινης ύπαρξης. Δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε ότι το κομβικό στοιχείο που πρέπει εμείς ατομικά να προσφέρουμε είναι η ελεύθερη επιλογή.  Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι στην θεία κοινωνία υπάρχουν αρμονικά δεμένα ο άρτος και οίνος , προσφερόμενα  ταυτοχρόνως σαν σώμα και αίμα Χριστού. Μια μεμονωμένη κατάχρηση του άρτου οδηγεί ίσως εκτός από περιττά κιλά και σε στείρα γνώση και καθοδήγηση δίχως απαραίτητο πνευματικό βίωμα. Την ίδια στιγμή, η μη λελογισμένη και χωρίς καθοδήγηση χρήση   κρασιού οδηγεί στην αβάσιμη ευφορία, σε μια ρηχή ηδονή που δεν πατά σε πραγματική γνώση αλλά σε σαθρές κατακτήσεις. Όπως αναφέρει ο Άγιος Μάξιμος ο ομολογητής  «Ο άρτος και ο οίνος είναι τα σύμβολα του λόγου και του Πνεύματος· ο άνθρωπος δεν μπορεί να ενωθεί με τον Θεό χωρίς και τα δύο.»

 

Wheat, detail (1891) by César Pattein (French, 1850-1931)

 

 

 

Ονομάζομαι Διαμαντόγλου Γιάννης. Γεννήθηκα στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη Πειραιά και η μαθητική μου εκπαίδευση ολοκληρώθηκε στο Γενικό Λύκειο Αγίου Ιωάννη Ρέντη, εποχή κατά την οποία ξεκίνησα με διάφορα ερεθίσματα να αποτυπώνω γραπτώς σκέψεις και συναισθήματα.

Ολοκλήρωσα τις πανεπιστημιακές μου σπουδές στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Τμήμα Χημείας, όπου σαν φοιτητής επαναδραστηριοποιήθηκα για μικρό χρονικό διάστημα στη γραπτή αποτύπωση , ενώ τα αμέσως επόμενα Χρόνια ολοκλήρωσα με επιτυχία το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου με τίτλο Διαχείριση Αποβλήτων. Είμαι επίσης κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών με τίτλο Εφαρμοσμένη Διαιτολογία και Διατροφή με εξειδίκευση στις αλληλεπιδράσεις της διατροφής σε Μοριακό επίπεδο.

Τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούμε επαγγελματικά σε φαρμακευτική εταιρία, ενώ στο παρελθόν έχω εργαστεί στην βιομηχανία λιπών και ελαίων(τμήμα ποιότητας) καθώς και στο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης φαρμακοβιομηχανίας. Έχω δημιουργήσει ένα blog θεμάτων διατροφής με τον τίτλο diatrofoskopio , ενώ αρθρογραφώ ως συνεργάτης για διάφορα θέματα σε περιοδικά όπως το politismikos.gr .

Τιμήθηκα 2 φορές με το πρώτο βραβείο της ΠΕΛ για τους δελφικούς αγώνες ποίησης 2018, 2023 καθώς και τους πανελλήνιους λογοτεχνικούς αγώνες του 2016.

Εκδόσεις : Διατροφή και Συναισθήματα (Αρμός, 2021), Λογική και Διατροφή(Δίαυλος, 2022), Τετράγωνοι Στοχασμοί (Θράκα, 2019)

   

Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά  την αγορά, να επισκέπτεται  οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.