Το θρησκευτικό στοιχείο στη ποίηση του Νίκου Καββαδία – Ιάκωβος Μενελάου.
Ανακαλύψτε μια άλλη πλευρά του Νίκου Καββαδία μέσα από μια ιδιαίτερη μελέτη για την ποίηση του!
Τι κάνει σημαντικό έναν ποιητή; Η θεματολογία του, οι ποιητικές τεχνικές, οι μορφικές συμβάσεις ή κάτι άλλο; Είναι ο Νίκος Καββαδίας σημαντικός ποιητής ή ακόμα ένας ποιητής ελάσσονος τόνου; Είναι η ποίησή του ξεχωριστή; Και αν ναι, τι την κάνει ξεχωριστή; Ποια είναι η σχέση του ποιητή με τη θρησκεία; Και ποια θέση κατέχει η θρησκεία στη θεματολογία του; Χωρίς να θεωρούμε ότι ο Νίκος Καββαδίας είναι θρησκευτικός ποιητής, το παρόν σύγγραμμα προτείνει μια ανάγνωση της ποίησής του μακριά από τις δεσμεύσεις του παρελθόντος.
Πέρα από τα τετριμμένα και τις αναλύσεις που έχουν να κάνουν με το ναυτικό λεξιλόγιο, τη θεματολογία της θάλασσας, την εμπειρία του ταξιδιού και την «αμαρτωλότητα» των ποιημάτων, που φυσικά αποτελούν βασικούς πυλώνες της καββαδιακής θεματολογίας, η μελέτη αυτή εντοπίζει τα θρησκευτικά νοήματα και τις θρησκευτικές αποχρώσεις στην ποίηση του Νίκου Καββαδία, εξετάζει τη σχέση του ποιητικού υποκειμένου με τη θρησκεία και πραγματεύεται τις θρησκευτικές προεκτάσεις των ποιημάτων του. Ως εκ τούτου, το θρησκευτικό-θεολογικό στοιχείο αναδύεται ως ένα βασικό κομμάτι της καββαδιακής ποιητικής, που έμεινε ανεξερεύνητο.
Ο Ιάκωβος Μενελάου σπούδασε Μεσαιωνική και Νέα Ελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Βυζαντινές και Νεοελληνικές Σπουδές στο Queen’s University Belfast και στη Θεολογία στο University of Wales, Trinity Saint David. Είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου σπουδών στον τομέα των Νεοελληνικών Σπουδών από το King’s College London.
Διδάσκει Πολιτικές Επιστήμες στο American University of Beirut– Mediterraneo, ενώ είναι επίσης Συντονιστής Γλωσσών στο The Island Private School of Limassol, όπου διδάσκει Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία. Στο παρελθόν εργάστηκε για περίπου δέκα χρόνια στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου διετέλεσε Συντονιστής Κλασικών Σπουδών σε διάφορα σχολεία. Επίσης, έχει διδάξει στο Ινστιτούτο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Hradec Králové στην Τσεχία και υπήρξε συντονιστής των μεταπτυχιακών προγραμμάτων στην εκπαίδευση στο Unicaf.
Έχει συγγράψει σημαντικό αριθμό άρθρων, που έχουν εκδοθεί σε έγκριτα ακαδημαϊκά περιοδικά και στον ημερήσιο Τύπο.
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιστρέφονται γύρω από την ελληνική ποίηση και λογοτεχνία, την ιστορία της Κύπρου και το κυπριακό πρόβλημα, την αποικιοκρατία και τις μεταποικιακές σπουδές, αλλά και πτυχές της εκπαίδευσης.
Είναι ο συγγραφέας του The Rhetoric of the Cyprus Problem: idealism, nationalism, realism (Trivent Publishing: Budapest, 2021) και του Illness, Disease and Death in the Poems of Constantine Cavafy (Cambridge Scholars Publishing: Newcastle Upon Tyne, 2022). Είναι επίσης μέλος του Balkan History Association.
Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά την αγορά, να επισκέπτεται οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.