HomeΓύρω από ένα βιβλίοΚριτικές-ΣχολιασμοίΟι ονειροπολήσεις ενός μοναχικού περιπατητή – Ζαν Ζακ Ρουσσώ – Σχολιάζει η Δήμητρα Σαμλίδου.

Οι ονειροπολήσεις ενός μοναχικού περιπατητή – Ζαν Ζακ Ρουσσώ – Σχολιάζει η Δήμητρα Σαμλίδου.

Οι ονειροπολήσεις ενός μοναχικού περιπατητή – Ζαν Ζακ Ρουσσώ – Σχολιάζει η Δήμητρα Σαμλίδου.

 

 

Από τα πιο αποκαλυπτικά έργα του φιλοσόφου του 18ου αιώνα, ο Ζαν Ζακ Ρουσσώ αποφασίζει να μοιραστεί με το αναγνωστικό του κοινό τις σκέψεις που έκανε κατά τη διάρκεια των μοναχικών του περιπάτων.

Φτάνοντας στη δύση της ζωής του, ο φιλόσοφος δεν έχει άλλο, παρά να αναστοχαστεί το έργο και το βιος του και να καταγράψει στιγμιότυπα της ζωής του, τα οποία παραδόθηκαν στα χέρια των αναγνωστών απλόχερα. Ο Ρουσσώ στους τελευταίους δέκα περιπάτους του βλέπει, παρατηρεί, αναπολεί και ονειροπολεί. Ξεφεύγει από το κέντρο του Παρισιού για να βρει γαλήνη σε φυσικά τοπία και ήρεμος να χαθεί στις σκέψεις του. Εκφράζει το βαθύ του παράπονο για τους ανθρώπους που τον απέκλεισαν, τον καταδίωξαν, τον απομόνωσαν. Η κοινωνική κατακραυγή που αποκόμισαν τα έργα του, οδήγησαν στην καύση τους, με απόφαση της Εκκλησίας και τον ίδιο να διώκεται από το περιβάλλον του. Ο σωματικός και ψυχολογικός πόνος που υπέστη, τον ώθησαν να βρει τη λύτρωση στη βοτανολογία και να μελετήσει σε βάθος τα συστατικά της φύσης και τις ιδιότητές τους, όταν αυτά αναμειγνύονται. Δεν προσπάθησε να πείσει τους αρνητές του, αποδέχτηκε τη μοίρα του, ωστόσο επεδίωξε την επιβίωσή του.

Το βιβλίο χωρίζεται σε δέκα περιπάτους και ένα επίμετρο. Δεν μας εισαγάγει στο βαθύτερο νόημά τους, αντιθέτως, ο Ρουσσώ μάς προσκαλεί να τον ακολουθήσουμε στις διαδρομές του και μάς μιλάει ειλικρινά για τα βιώματά του. Στο τέλος της εξομολόγησης καταλαβαίνουμε καλύτερα το υπόβαθρο της ζωής του, μέσα από την αφήγηση της Κατερίνας Καρακάση.

Το ύφος του είναι συγκροτημένο και ο λόγος του εγκρατής. Με γλαφυρότητα στοχάζεται το θάνατο, τα αληθινά ψέματα, όλα τα κομμάτια εκείνα που συναπαρτίζουν τη ζωή. Από τον τρόπο γραφής του, ο Ρουσσώ δεν επιδιώκει να θέσει νέες βάσεις στη φιλοσοφία – αν και αυτό το έχει ήδη κάνει – αλλά παραθέτει ένα προσωπικό δώρο στον εαυτό του: να αποδώσει το νόημα της ύπαρξής του. Δεν γνωρίζεις τον συγγραφέα εάν έχεις διαβάσει το έργο του. Γνωρίζεις τον συγγραφέα μόνο όταν περιηγηθείς στον  εσωτερικό του κόσμο.

 

 

Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά  την αγορά, να επισκέπτεται  οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.