HomeΓύρω από ένα βιβλίοΚριτικές-ΣχολιασμοίΗ φωνή του Μπελαρούς – Δημήτρης Παρασκευάς – Σχολιάζει η Δήμητρα Σαμλίδου.

Η φωνή του Μπελαρούς – Δημήτρης Παρασκευάς – Σχολιάζει η Δήμητρα Σαμλίδου.

Η φωνή του Μπελαρούς – Δημήτρης Παρασκευάς – Σχολιάζει η Δήμητρα Σαμλίδου.

Η φωνή του Μπελαρούς

 

Από τις λίγες φορές που τις λέξεις, αποτυπωμένες στις σελίδες ενός βιβλίου, στην ιστορία που εκτυλίσσεται μέσα στις παραγράφους, τους ήρωες που σκιαγραφεί ο αφηγητής, μπορείς να τις ακούσεις μελωδικά, κάτω από τα πλήκτρα ενός πιάνου.

 

Ο συγγραφέας της μελωδικής αφήγησης, Δημήτρης Παρασκευάς γεννήθηκε στην Έδεσσα το 1982. Είναι παντρεμένος από το 2014 και έχει τρεις γιους. Από το 2003 εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση Rodia s.a., με κύρια δραστηριότητα, μεταξύ άλλων, την κατασκευή διακοσμητικών και εποχιακών προϊόντων. Η αγάπη του για τις τέχνες ξεκίνησε στην ηλικία των επτά ετών, οπότε και εγγράφηκε στο μουσικό ωδείο της πόλης του, στο οποίο φοίτησε για δέκα χρόνια, διδασκόμενος πιάνο. Η μουσική και η λογοτεχνία αποτελούν τις κύριες ασχολίες για να περάσει δημιουργικά το χρόνο του.

Στο παρόν έργο πρωταγωνιστεί ο Λάζαρος, ο οποίος, στο άνθος της ηλικίας του, κατά την πρώτη δεκαετία του εικοστού πρώτου αιώνα, αποφασίζει να μετακομίσει από το χωριό στη Θεσσαλονίκη, να ανεξαρτητοποιηθεί και να αρπάξει τη ζωή στα χέρια του. Νοικιάζει ένα σπίτι, στο οποίο συγκατοικεί με ένα πιάνο. Αμέσως μόλις καταπιάνεται με αυτό, αναρωτιέται πώς γίνεται τέσσερα πλήκτρα να μην βγάζουν τον ήχο που θα έπρεπε. Τι κρύβεται από πίσω; Ποιος ζούσε εκεί και αναγκάστηκε να εγκαταλείψει ένα πιάνο Belarus; Παράλληλα με το μυστήριο που προσπαθεί να λύσει γύρω από την προέλευση του πιάνου, ο Λάζαρος δουλεύει, κυνηγάει όνειρα, αποκτάει φίλους γνωρίζει τον έρωτα. Ποια θα είναι η έκβαση των επιλογών του;

Στο έργο, ο αφηγητής ταυτίζεται με τον πρωταγωνιστή και τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα, γίνονται μέσα από τη σκοπιά του ιδίου. Η γλώσσα είναι απλή και καθημερινή, σαν η διήγηση να γίνεται σε ένα οικείο πρόσωπο, δηλαδή τον αναγνώστη. Σε αρκετά σημεία γίνεται επεξηγηματικός, ενώ ο λόγος διατηρεί ένα ύφος διδακτικό, όσον αφορά την τέχνη των εικαστικών και της μουσικής. Ο αφηγητής – πρωταγωνιστής θέτει ηθικά διλήμματα, έρχεται αντιμέτωπος με τα σημεία των καιρών και προβληματίζεται σχετικά με τις κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν στην εποχή του.

Το ταξίδι της αυτοεκπλήρωσης, μέσα από μυστηριώδεις μουσικούς λαβιρύνθους που καλείται να εξερευνήσει, αρχίζει από το παίξιμο μιας μελωδίας και ολοκληρώνεται εκεί. Θα μπορούσε η ζωή να ταυτιστεί με την τέχνη;

 

Δημήτρης Παρασκευάς

 

 

Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά  την αγορά, να επισκέπτεται  οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.