HomeΓύρω από ένα βιβλίοΑνακοινώσειςΕλεύθερα Μαθήματα Θανάση Μουσόπουλου – ΠΕΡΙ ΘΕΑΤΡΟΥ ΛΟΓΟΣ – Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης -Τρίτη  13 Μαΐου 2025

Ελεύθερα Μαθήματα Θανάση Μουσόπουλου – ΠΕΡΙ ΘΕΑΤΡΟΥ ΛΟΓΟΣ – Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης -Τρίτη  13 Μαΐου 2025

Ελεύθερα Μαθήματα Θανάση Μουσόπουλου – ΠΕΡΙ ΘΕΑΤΡΟΥ ΛΟΓΟΣ – Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης -Τρίτη  13 Μαΐου 2025

Ελεύθερα Μαθήματα Θανάση Μουσόπουλου

«ΠΕΡΙ ΘΕΑΤΡΟΥ ΛΟΓΟΣ»

Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης

«Στ. Ιωαννίδης, Κατ. Βέικου Σεραμέτη και Θέατρο»

Τρίτη  13 Μαΐου 2025, ώρα 19:00

   Στη σειρά των συναντήσεών  μας για το Θέατρο στο σημερινό  μάθημα θα εξετάσουμε  τη σχέση της Κατίνα Βέικου Σεραμέτη (1912 – 1989) και του Στέφανου Ιωαννίδη (1923 – 2001) με το Θέατρο. Θα εξετάσουμε, βέβαια, και ορισμένα χαρακτηριστικά στοιχεία  από τη σχετική πορεία των μεγάλων  Θρακιωτών δημιουργών.

  Η Κατίνα Βέικου από τα εφηβικά της χρόνια γράφει κυρίως ποίηση. Ήδη, το 1930, σε παιδικά μαθητικά περιοδικά υπάρχουν δημοσιευμένα ποιήματά της. Δε σταμάτησε να μελετά, να ερευνά και να γράφει. Στα δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια υπάρχουν μερικές δημοσιεύσεις σε έντυπα της Ξάνθης, ενώ η «πρώτη επίσημη εμφάνιση στον πνευματικό στίβο» πραγματοποιείται με την υποβολή εργασίας της στη Γλωσσική Εταιρεία για τους Επιβάτες, την πατρίδα της. Η εργασία βραβεύεται, και μόνο ύστερα από δέκα (10) χρόνια δημοσιεύεται στο Αρχείο Θράκης. Το 1955 παρουσιάζεται η πρώτη ποιητική της συλλογή «Κύματα και ψίθυροι» και ως το θάνατό της δημοσίευσε άλλες δέκα έξι (16) ποιητικές συλλογές, πολλές από τις οποίες βραβεύτηκαν.  Το 1965 κυκλοφορεί η μυθιστορηματική Βιογραφία: «Ο δρόμος απ’ το Ξάστερο». Ακόμη, δημοσίευσε σε βιβλίο τρία μονόπρακτα με τον τίτλο «Η Λίμνη», μεταφράσεις ποιημάτων και πεζών από τα γερμανικά «Δανεισμένα φτερά». Το έργο της συμπληρώνουν λαογραφικές και ιστορικές μελέτες που αναφέρονται στους Επιβάτες της Ανατολικής Θράκης, στην Ξάνθη, στη Θράκη. Επιπλέον συνεργασίες σε περιοδικά – κυρίως τα «Θρακικά Χρονικά».

 

 

Ο Στέφανος Ιωαννίδης  ήταν για την Ξάνθη και για τη Θράκη ευρύτερα πρωτοπόρος και καινοτόμος εργάτης του πνεύματος και του πολιτισμού. Δεν είναι πρωτοπόρος γιατί απλώς έγραψε σε μια άνυδρη τότε επαρχία. Η ουσία είναι ότι άνοιξε δρόμους, πραγματοποίησε ρήξεις, ενέπνευσε ανθρώπους. Πεζογραφία:  Οι Πρώτες φλόγες (1959), διηγήματα – Οι Ντεγκτσήδες και άλλα διηγήματα (1979) – Τα Παιδιά των Πελαργών (1965), μυθιστόρημα – Το παιχνίδι με το μαγνήτη (1973), μυθιστόρημα – Η Αποκήρυξη (1976), μυθιστόρημα – Είδωλα στον Καθρέφτη (1996), μυθιστόρημα – Ποίηση – Πυρωμένη άμμος (1961) – Ποιήματα 1958-73 – Θέατρο – Στη γέφυρα του Λουλέ – Μπουργκάζ (1980) –  Μετάφραση από τα γαλλικά – 1973, Ποίηση ανάμεσά μας – 13 Ποιητές Νοτιοαφρικανοί Στρατευμένοι. Μέγιστη είναι η συμβολή του Στέφανου Ιωαννίδη στην αέναη αυτο-γνωσία μας ως Θρακιωτών με την έκδοση το 1960 του περιοδικού «Θρακικά Χρονικά», που αποτελεί το βασικό πυρήνα της Θρακογνωσίας στον τόπο μας. Το περιοδικό Θρακικά Χρονικά  κυκλοφόρησε στο διάστημα 1960–1992 με 28 τριμηνιαία τεύχη και 27 ετήσιους τευχότομους, 1600 σελίδες της πρώτης περιόδου και πάνω από 3000 σελίδες μεγάλου μεγέθους της δεύτερης περιόδου. Το περιοδικό ήδη έχει ψηφιοποιηθεί.

  Θα παρουσιάσουμε, εκτός των άλλων, τα δύο θεατρικά έργα του Ιωαννίδη και της Σεραμέτη διαβάζοντας αποσπάσματα.

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.