Ο εφιάλτης της Φλάνδρας – Π.Δ.Γιάκας Θεατρικό – Εκδόσεις Κύφαντα -Σχολιάζει ο Κώστας Α. Τραχανάς.
«Ο εφιάλτης της Φλάνδρας» Π.Δ.Γιάκας Θεατρικό Εκδόσεις Κύφαντα
2025 σελ.198
«…σηκώνω τον μικρό καθρέφτη που κρατώ,
κοιτάζομαι, και τον εαυτό μου ρωτώ,
είμαι εγώ που κάνω το είδωλο
ή το είδωλο , που κάνει εμένα ζωντανό ;»
Παλάτι Γουάιτχωλ, Αγγλία ,1537.
Ο βασιλιάς Ερρίκος Η΄ συζητά με τον σύμβουλό του Λόρδο Κρόμγουελ . Η ειρήνη στην χώρα του πρόκειται να διασαλευτεί, διότι έχουν συνενωθεί οι εχθροί της Αγγλίας : ο Πάπας, ο Κάρολος Ε΄, ο Αυτοκράτορας και ο Φράνσις της Γαλλίας.
Ο Ερρίκος Η΄ όμως άλλα σκέφτεται : θέλει να ερωτευτεί .Ο Κρόμγουελ του υπενθυμίζει ότι έχει ήδη παντρευτεί τρεις φορές και τώρα θα παντρευτεί για τέταρτη φορά και δεν έχουνε τίποτα να κερδίσουνε ,μα πολλά να χάσουνε από μια νέα ερωτική του ιστορία, αλλά τώρα είναι καιρός ο βασιλιάς να συγκεντρωθεί στα ζητήματα που αφορούν το μέλλον της χώρας. Αφού ο λαός ζητάει ειρήνη, γιατί δεν φροντίζει αυτός ο τέταρτος γάμος να γίνει μέσω διπλωματίας , ώστε να τους προσφέρει έναν νέο συγγενή κι άρα έναν σύμμαχο.
Ο Κρόμγουελ προτείνει στον Ερρίκο Η΄ οι διαπραγματευτές που θα στείλουνε στην Ευρώπη, για να βρουν την υποψήφια νύφη του βασιλιά, να συνοδεύονται από τον ζωγράφο Χανς Χολμπάιν , ένα από τους μεγαλύτερους προσωπογράφους του 16 ου αιώνα, ώστε να φέρει το πορτραίτο καθενός κοριτσιού κι έπειτα ο βασιλιάς να αποφασίσει ποια απ΄ όλες ευχαριστεί περισσότερο το μάτι του, γιατί ο Ερρίκος Η΄ νοιάζεται τόσο πολύ για την εξωτερική εμφάνιση. Το κορίτσι που θα παντρευτεί ο βασιλιάς θέλει να είναι αρκετά όμορφο ,αν και αυτός είναι σαράντα έξι χρονών και αρκετά παχύς.
Από τα οκτώ πορτραίτα που φέρνουν στο βασιλιά εκείνο το κορίτσι που συμβουλεύει ο Κρόμγουελ να προτιμήσει ο Ερρίκος Η΄ είναι την Άννα της Κλέβης ,πριγκίπισσα ενός Προτεσταντικού δουκάτου της Ολλανδίας. Ο αδελφός της ο Δούκας της Κλέβης θα γίνει ένας ιδανικός συγγενής μα κι ένας ισχυρός σύμμαχος μέσω του οποίου θα τρομάξουν οι εχθροί τους και θα αποφύγουν τον πόλεμο. Ο Κρόμγουελ γνωρίζει ότι ο βασιλιάς είναι σπουδαίος, αλλά όταν ερωτεύεται γίνεται ατίθασος και επικίνδυνος. Πιστεύει ότι όταν ο βασιλιάς δει το πορτραίτο της Άννας της Κλέβης θα μαγευτεί από την ομορφιά της. Του τονίζει ότι είναι μορφωμένη και φιλότεχνη , αριστοκρατική ,ευγενικό κορίτσι και είναι μόνο είκοσι τεσσάρων ετών. Άρα Μεγαλειότατε του λέει νομίζω ότι έφτασε η στιγμή να φτιάξουμε τα συμβόλαια του γάμου. Ο Ερρίκος Η΄ αρνείται να βιαστεί ,αλλά να περιμένει να ωριμάσει η σκέψη του, πριν λάβει μια τόσο σοβαρή και σημαντική απόφαση.
Ενώ ο Κρόμγουελ πιστεύει ότι ο γάμος επείγει , ο βασιλιάς αντίθετα καθυστερεί αρκετά να αποφασίσει, γιατί στο μυαλό του αυτό το κορίτσι παραμένει ακόμα μια άγνωστη.
Ήδη ο βασιλιάς στέκεται απέναντι από το πορτραίτο της Άννας της Κλέβης και της μιλάει και της εμπιστεύεται πράγματα που δεν τα λέει σε κανένα .Σιγά σιγά αρχίζει να την ερωτεύεται μέσω του πορτραίτο της. Ο Κρόμγουελ όταν τον βλέπει να μιλάει κρυφά στο πορτραίτο της Άννας και να της λέει «γλυκιά μου πριγκίπισσα», πιστεύει ότι τα έχει χαμένα , ότι μιλάει μόνος του και ότι βρίσκεται σε παραλήρημα.
Όταν ο Κρόμγουελ του μεταφέρει την είδηση ότι οι τρεις εχθροί του συνασπιστήκανε και ότι είναι δύσκολο να έρθει η Άννα της Κλέβης , τόσο περισσότερο τρομάζει μην την χάσει και τονίζει στο πορτραίτο ότι δεν πρόκειται να αφήσει ατιμώρητο κανέναν που θα τολμήσει να πειράξει την τιμή αυτού του κοριτσιού .Βλέπει με την φαντασία του ότι την έχουν φυλακίσει οι ενωμένες Ευρωπαϊκές δυνάμεις σε ένα πύργο που τον φυλάει ένας δράκος . Ο εχθρός είναι πολύ ισχυρός ,αλλά ο βασιλιάς πιστεύει ότι ο αγώνας του είναι δίκαιος και γι΄ αυτό θα βγει να πολεμήσει ,ακόμα κι αν όλες οι δυνάμεις του κακού είναι ενωμένες. Θα οπλιστεί με θάρρος και ανδρεία ,ώστε να βγει νικητής και να σώσει την αγαπημένη του Πριγκίπισσα και της υπόσχεται ότι θα την ελευθερώσει. Δεν αντέχει άλλο να επικοινωνεί μαζί της μόνο από μακριά αλλά θέλει να την κρατήσει επιτέλους στην αγκαλιά του .
Κάθε μέρα που περνάει νιώθει όλο και πιο περίεργα μαζί της. Αυτά τα όμορφα μάτια , κάθε νέα μέρα , τα βλέπει και πιο διαφορετικά , πιο ωραία , πιο μεγάλα, πιο ζωντανά. Μερικές φορές νομίζει πως είναι αληθινό το πορτραίτο και αυτή του γελά , του μιλά ,τον αφουγκράζεται. Όταν τείνει το χέρι του για να την αγγίξει ,η σκληρή πραγματικότητα τον σταματά κι αυτός κατακρημνίζεται ενθυμούμενος πως δεν είναι παρά χρώματα απλωμένα πάνω σ΄ έναν μουσαμά…
Ο έρωτας ανθίζει μεταξύ του βασιλιά …και του πορτραίτου.
Τελικά ο βασιλιάς γίνεται ένας ήρωας ,γιατί σκοτώνει τον δράκο με τα τρία κεφάλια, που φυλάει την αγαπημένη του . Τώρα ο δρόμος είναι ανοιχτός να έρθει στο παλάτι η Άννα της Κλέβης.
Ο βασιλιάς υποφέρει απ΄ όλα τα συμπτώματα του έρωτα : αναστενάζει συνεχώς, ζαλίζεται, κοκκινίζει, δεν μπορεί να κοιμηθεί .Παίρνει ακόμα και στο κρεβάτι του το πορτραίτο της Άννας. Ζητάει επειγόντως από τον Κρόμγουελ να φτιάξει τα συμβόλαια του γάμου .Ο Κρόμγουελ του ζητάει πια να το ξανασκεφτεί , γιατί συμπεριφέρεται περίεργα, αλλά ο βασιλιάς του λέει να επιταχύνει τον γάμο και ότι είναι πολύ ερωτευμένος με την Άννα της Κλέβης.
Όταν η Άννα περνάει τη Μάγχη ,ο Ερρίκος Η΄ θέλει σαν τρελός να πάει να την συναντήσει , γιατί να κάθεται και να κοιτά το πορτραίτο της από το πρωί ως το βράδυ , όταν γνωρίζει πως βρίσκεται πλέον κοντά του; Γιατί να την φαντάζεται ,όταν μπορεί να τη σφίξει στην αγκαλιά του ;
Όταν όμως συναντά την Άννα της Κλέβης βλέπει ότι δεν έχει καμία σχέση με αυτό που του περιγράψανε . Όλο αυτό τον καιρό δεν είχε παρά επαφή με το πορτραίτο της .Το πορτραίτο που του έφτιαξε ο Χανς Χολμπάιν δεν είχε απολύτως καμία σχέση με τ΄ αυθεντικό. Το κορίτσι δεν έχει καμία σχέση με αυτό που περίμενε , ήταν όλα μια πλάνη, ένα ψέμα, μια κοροϊδία, ένα παιχνίδι που παίξανε πίσω από την πλάτη του , ένα καπέλο με αυτιά γαϊδάρου .Δεν είχε καμία σχέση η Άννα της Κλέβης με το πορτραίτο. Η εικόνα που του έφεραν δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα .Το πορτραίτο τον ξεγέλασε…
Ο Κρόμγουελ και ο Χανς Χολμπάιν τον εξαπάτησαν .Θέλει να τους γδάρει και τους δυο.
Ο βασιλιάς νομίζει ότι η πεντάμορφη μετατράπηκε σε τέρας.
Δεν μπορεί να πιστέψει το μέγεθος της τραγωδίας που ζούσε.
Η μάχη μεταξύ έρωτα και λογικής είχε τη λογική για θύμα. Ποιος έρωτας πηγάζει απ΄ τη λογική ;
Την πάτησε από την ίδια την φαντασία του, ερωτεύτηκε ένα πορτραίτο…
Έπεσε θύμα της ίδιας της φαντασίας του , η πραγματικότητα είναι πάντοτε χειρότερη από τη φαντασία.
Νιώθει σαν να πατούσαν το κεφάλι του μέσα στο νερό. Πνιγμός , εφιάλτης.
Ο εφιάλτης της Φλάνδρας…
Μια αναγεννησιακή μαύρη κωμωδία για τα πάθη και τις πλάνες του ψηφιακού έρωτα…
Ένα θεατρικό βιβλίο αψεγάδιαστης ομορφιάς. Αιχμαλωτίζει τους αναγνώστες από την πρώτη γραμμή ,χάρη στο συναισθηματικό του βάρος.
Διαβάζοντας Παναγιώτη Γιάκα ο αναγνώστης κατανοεί πως δεν υπάρχουν απλές ιστορίες και πως η τέχνη είναι απαραίτητη στη ζωή.
Ένα τόσο μικρό βιβλίο με τέτοια μεγάλη επίδραση.
Με Ιψενική ακρίβεια ο Παναγιώτης Γιάκας εκθέτει την υπόθεση του έργου διατηρώντας την ένταση μέχρι την τελευταία σελίδα.
Πραγματικό διαμάντι.
Διαβάστε το.
Ο Παναγιώτης Γιάκας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1978. Αποφοίτησε από την Σχολή Καλών Τεχνών του Μιλάνου (Brera). Έχει συμμετάσχει σε διάφορες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις εικαστικών στην Ελλάδα (τελευταία η ατομική έκθεση Οράματα από την Ανθρωπόκαινο, στην γκαλερί Χαλκός, Απρίλιος 2024) και την Ιταλία, και έχει αναλάβει ιδιωτικές και δημόσιες αναθέσεις, όπως την 25μετρη ζωφόρο στο αίθριο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (2018). Έχει εικονογραφήσει παιδικά βιβλία, και έχει εργαστεί στο χώρο του Τύπου και της Τηλεόρασης, ως freelance designer για ταυτότητες προϊόντων και διοργανώσεων, ως εκπαιδευτής καλλιτεχνικών σε άτομα με αναπηρία και ως εκπαιδευτής ξυλογλυπτικής στις Φυλακές Αλικαρνασσού. Επίσης, διετέλεσε υπεύθυνος για την Καλλιτεχνική Διεύθυνση στην ταινία του Κώστα Σφήκα Η Μεταμόρφωση (βραβείο Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, 2008). Βιβλία του: Η ιστορία της Κρήτης σε κόμιξ, συγγραφή και εικονογράφηση, το οποίο μεταφράστηκε και στα αγγλικά, The Illustrated History of Crete: The island’s great adventure through time Cretancomics, 2015), Κόμπος υφάλου, μυθιστόρημα (Ήτορ, 2016) και Ο εφιάλτης της Φλάνδρας (Κύφαντα, 2024).
Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά την αγορά, να επισκέπτεται οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.