HomeΓύρω από ένα βιβλίοΚριτικές-ΣχολιασμοίΟι μνηστήρες των πέντε ποταμών – Δημήτρης Σαρρής – Σχολιάζει η Λεύκη Σαραντινού.

Οι μνηστήρες των πέντε ποταμών – Δημήτρης Σαρρής – Σχολιάζει η Λεύκη Σαραντινού.

Οι μνηστήρες των πέντε ποταμών – Δημήτρης Σαρρής – Σχολιάζει η Λεύκη Σαραντινού.

 

Ένα περιηγητικό βιβλίο στην Ιστορία της Πενταποταμίας γράφει ο γνωστός συγγραφέας Δημήτρης Σαρρής. Ο τελευταίος έχει σπουδάσει Ιστορία και Νομικά, ενώ έχει αποφοιτήσει και από Σχολή Ξεναγών και έχει έφεση στις ξένες γλώσσες. Είναι, επομένως, ο πλέον κατάλληλος για τη συγγραφή τέτοιου είδους συγγραμμάτων, αν μάλιστα λάβουμε υπόψη μας και το γεγονός ότι έχει συγγράψει ήδη τρεις ταξιδιωτικούς οδηγούς για την Πολωνία, τη Γαλλία και τη Νορβηγία.

Ο Δημήτρης Σαρρής έχει γράψει επίσης δύο συλλογές ταξιδιωτικών διηγημάτων «Το τραγούδι του Γκριό-παράθυρο με θέα την Αφρική» και «Ουιραπουρού- Ταξίδι στη Λατινική Αμερική». Τέλος, έχει γράψει την κοινωνικο- πολιτική νουβέλα «Ο ήρωας του Μουντιάλ».

Το τελευταίο του βιβλίο έχει τίτλο «Οι μνηστήρες των πέντε ποταμών» και σε αυτό επιλέγει ιστορικά στιγμιότυπα από το 2000π.Χ. μέχρι και το1989 μ.Χ., παρουσιάζοντας ορισμένα θραύσματα από την Ιστορία της Πενταποταμίας, της πλούσιας σε Ιστορία και πολιτισμικά πολύ ιδιαίτερης περιοχής του Παντζάμπ, όπως αποκαλείται η χώρα των «πέντε νερών» στην περσική γλώσσα.

Το έργο του αποτελείται στην ουσία από ιστορικά δοκίμια, διανθισμένα, ενίοτε, με μυθιστορηματικούς διαλόγους και αφηγήσεις γύρω από ένα συγκεκριμένο κάθε φορά θέμα ή πρόσωπο.

Ξεκινά από το 2000 π.Χ. όταν στην Πενταποταμία ανθίζει η περίφημος πολιτισμός των Χαράπα, ένας από τους παλαιότερους του κόσμου. Εν συνεχεία η περιοχή αυτή γνώρισε την περσική κυριαρχία και επιρροή.

Ο Μέγας Αλέξανδρος έφτασε εδώ το 326 π.Χ., κατακτώντας την Ινδία, όταν ήρθε αντιμέτωπος με τους ελέφαντες του βασιλιά Πώρου. Ακολούθως, κυβέρνησαν την περιοχή ηγεμόνες που κινήθηκαν ανάμεσα στον ινδικό και την ελληνιστικό πολιτισμό, για να φτάσουμε στον Μεσαίωνα και την εποχή των μεγάλων σοφών, όπως του Απολλώνιου του Τυανεύς και του Αλ Μπερουνί. Την ίδια εποχή, επίσης, το εμπόριο της περιοχής γνώρισε μεγάλη ακμή, αφού βρισκόταν πλησίον του περίφημου δρόμου του Μεταξιού που ερχόταν από την Κίνα.

Στα νεώτερα χρόνια Ευρωπαίοι κατακτητές επισκέφθηκαν το μέρος, από Πορτογάλους, Ιησουίτες ιεραπόστολους και Άγγλους αποκιοκράτες, έως ότου φτάσουμε στο έτος ανεξαρτησίας της Ινδίας το 1947 μ. Χ. και τη διαμάχη με το Πακιστάν για την περιοχή του Κασμίρ. Ένα από τα τελευταία δοκίμια του βιβλίου είναι αφιερωμένο στη δολοφονία της Ίντιρα Γκάντι το 1984 μ.Χ. Τα δοκίμια σταματούν χρονολογικά στο έτος 1989, λίγα χρόνια μόλις μετά.

Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο και διαφορετικό βιβλίο που ακροβατεί μεταξύ μυθιστορήματος και δοκιμίου, αλλά και μεταξύ Γεωγραφίας και Ιστορίας. Το μόνο σίγουρο είναι όταν θα το αφήσουμε από τα χέρια μας θα είμαστε αρκετά πλουσιότεροι σε γνώσεις για τη συγκεκριμένο πολύ ιδιαίτερη πολιτιστικά περιοχή αυτή της Ινδίας.

 

Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά  την αγορά, να επισκέπτεται  οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.