Η Ματαιοδοξία του Καθήκοντος – Πεχλιβάνης Γ. Πασχάλης – Εκδόσεις Επίκεντρο.
Η Ματαιοδοξία του Καθήκοντος
Διπλωματία, Γράμματα και Δικτατορία στη ζωή του Χρήστου Ξανθόπουλου-Παλαμά
Πεχλιβάνης Γ. Πασχάλης
Πρόλογος: Ευάνθης Χατζηβασιλείου
«Καθήκον; Φιλοδοξία; Λάθος; αυτό ας το κρίνουν άλλοι! Γιατί όταν εμείς οι ίδιοι κρίνουμε τον εαυτό μας είμαστε γεμάτοι επιείκεια».
Η παρούσα μελέτη εξετάζει τη συναρπαστική σταδιοδρομία του Χρ. Ξανθόπουλου-Παλαμά, ενός εκ των σπουδαιότερων προσωπικοτήτων της ελληνικής διπλωματίας κατά τoν 20ό αιώνα. Φιλοδοξεί να εξερευνήσει διάφορες πτυχές του διπλωματικού εαυτού, όπως την ανάπτυξη φιλικών και ανταγωνιστικών σχέσεων μέσω της υπηρεσίας, αλλά και της ενασχόλησης με τα γράμματα ως μέσου διαφυγής από τη συχνά πεζή καθημερινότητα. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στο πώς το διπλωματικό καθήκον ερμηνεύεται σε συνθήκες ενός αυταρχικού καθεστώτος, ειδικά σε σχέση με τη μοιραία απόφασή του να αναλάβει υπουργικά καθήκοντα κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας.
Ο Πασχάλης Γ. Πεχλιβάνης είναι Επίκουρος Καθηγητής Ιστορίας των Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης και διευθυντής του Cold War Research Network (CWRN) στις Κάτω Χώρες. Σπούδασε Νομική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Διεθνείς Σχέσεις (MScEcon, Distinction) στο Aberystwyth University και εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή (PhD in History) στο European University Institute (EUI) στη Φλωρεντία. Στο παρελθόν έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής στο Ολλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών, Research Fellow στο Research Institute of the University of Bucharest (ICUB) και επισκέπτης ερευνητής στο New York University (NYU).
Η μονογραφία του America and Romania in the Cold War: A Differentiated Détente, 1969-80 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Routledge (2019, Cold War History series) και έχει μεταφραστεί και στα ρουμανικά (Editura Litera, 2022). Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά όπως Diplomacy & Statecraft, The International History Review και Cold War History.
Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά την αγορά, να επισκέπτεται οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.