HomeΑρθρογραφίαΔιάφορα ΆρθραΤο 10ο γυμνάσιο Αχαρνών συναντά την δασκάλα των Κατεχομένων, κα Ελένη Φωκά – Γράφει η Βασιλεία Ζαχάρη.

Το 10ο γυμνάσιο Αχαρνών συναντά την δασκάλα των Κατεχομένων, κα Ελένη Φωκά – Γράφει η Βασιλεία Ζαχάρη.

Το 10ο γυμνάσιο Αχαρνών συναντά την δασκάλα των Κατεχομένων, κα Ελένη Φωκά – Γράφει η Βασιλεία Ζαχάρη.

 

Το 10ο γυμνάσιο Αχαρνών συναντά την δασκάλα των Κατεχομένων, κα Ελένη Φωκά.

 

To 10ο γυμνάσιο Αχαρνών έχει την τιμή και την χαρά να συναντήσει και να γνωρίσει την Δασκάλα των Κατεχομένων, κα Ελένη Φωκά.

Είναι μια  γυναίκα σύμβολο, είναι μια γυναίκα παράδειγμα για το κυπριακό ζήτημα, η οποία επέλεξε να μείνει για πάνω από δύο δεκαετίες στα Κατεχόμενα προκειμένου να  διδάσκει στο σχολείο της Αγίας Τριάδας παρά τις αντιξοότητες που αντιμετώπισε. Ο τρόπος ζωής της και οι επιλογές της μας θυμίζουν ότι η ελευθερία θέλει «αρετή και τόλμη», όπως λέει και ο Ανδρέας Κάλβος.

 

Το σχολείο μας, στα πλαίσια του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού δημιουργίας ταινίας μικρού μήκους με θέμα: «Ορθοδοξία και ελληνισμός στην Κύπρο -50 χρόνια από την τουρκική εισβολή» συμμετέχει σε αυτόν προκειμένου να δημιουργήσει τη δική του ταινία και να την αφιερώσει στην κα. Ελένη Φωκά.

Η δημιουργία της ταινίας από τον μαθητή της Γ’ τάξης, Παναγιώτη Μασαούτη, αποτελεί αφορμή για την ενασχόληση του  με την ιστορία της Κύπρου. Επίσης,  αποτελεί ευκαιρία να αναζητήσει και να συλλέξει  πληροφορίες από ποικίλες πηγές για την κα Φωκά, να μελετήσει και να ερευνήσει την παρουσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Ελληνικού Πολιτισμού στην Κύπρο, να ανιχνεύσει και κατανοήσει την επίδραση των πολιτιστικών στοιχείων του Ελληνισμού της Κύπρου στο τιμώμενο πρόσωπο, κα Ελένη Φωκά αλλά κυρίως να εκφραστεί ελεύθερα δημιουργώντας ένα πρωτότυπο έργο.

 

 

Πραγματικά, η πρώτη συνάντηση με την κα Ελένη Φωκά ήταν πολύ δημιουργική και θερμή γιατί άνοιξε την καρδιά της και αγκάλιασε με ζεστασιά όλες τις απορίες και τις ερωτήσεις του μαθητή, Παναγιώτη Μασαούτη, όπως περιγράφει την πρώτη συνάντηση παρακάτω:


“Στα πλαίσια του πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού με θέμα «Ορθοδοξία και Ελληνισμός στην Κύπρο – 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή», που παίρνει μέρος το 10ο Γυμνάσιο Αχαρνών,  μου δόθηκε η πολύτιμη ευκαιρία  μέσα από την προσωπική συνάντηση μου με την Ελένη Φωκά και την Κ. Ευριδική Περικλεούς Παπαδοπούλου να μάθω αρκετά πράγματα τόσο για την κατάσταση  που επικρατούσε τότε στα κατεχόμενα της Κύπρου όσο και για τις βιαιότητες των Τούρκων εισβολέων απέναντι στον άμαχο πληθυσμό. Παρά τις αντίξοες συνθήκες και τους κινδύνους μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία κατάφερε να διατηρήσει ζωντανή την ελληνική γλωσσά και τον πολιτισμό. Η αφοσίωσή της αποτελεί παράδειγμα ανιδιοτελούς προσφοράς και αντίστασης, υπογραμμίζοντας τη σημασία της εκπαίδευσης ως μέσου διατήρησης της εθνικής ταυτότητας”.

Αναμένουμε με ανυπομονησία να μάθουμε περισσότερα.

 

Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά  την αγορά, να επισκέπτεται  οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.