Στο βλέμμα της μητέρας.
Σουζάνα Παπαφάγου , Κλινική – Αναπτυξιακή Ψυχολόγος, Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια
Στο βλέμμα της μητέρας.
Στην αρχή της ζωής μας, αλλά και κατά τη διάρκεια της, το βλέμμα της μητέρας μας είναι ένας μοναδικός καθρέφτης που μας οπλίζει με θησαυρούς.
Καθρεφτιζόμαστε στο βλέμμα της και μέσα από αυτό το καθρέφτισμα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις μιας βαθιάς αίσθησης εμπιστοσύνης στον εαυτό μας.
Το βλέμμα της μεταμορφώνεται σε έναν χάρτη και σε πυξίδα η μνήμη του βλέμματός της και εμείς οι ταξιδιώτες.
Απο την ποιότητα του χάρτη και την λειτουργικότητα της πυξίδας εξαρτάται η έκβαση των διαδρομών που θα διαγράψουμε αργότερα στη ζωή μας. Αλίμονο, αν καθρεφτίζεσαι σε θαμπό, θυμωμένο, στερημένο βλέμμα. Αλίμονο… αν στα μάτια αυτού του σημαντικά άλλου, του πρώτου αντικειμένου αγάπης στη ζωή , αυτό που αποτυπώνεται και βλέπουμε μας κάνει να λέμε: «τι μηδαμινό κι ανάξιο αγάπης πλάσμα είναι αυτό που βλέπω σα καθρεφτίζομαι στα μάτια της μητέρας…Εγώ θα φταίω, εκείνη είναι από πάντα εκεί».
Αλίμονο…καμένος ο χάρτης και η πυξίδα δίχως προσανατολισμό. Χαμένος και ο ταξιδιώτης σε έναν ανταριασμένα ωκεανό. Και ξεκινά στα σκοτάδια το ταξίδι της ζωής, ναυαγοί πριν καν πλεύσουμε»
Είναι σημαντικό, οι γυναίκες, πριν κινήσουμε για το ταξίδι της μητρότητας να ελέγξουμε τους χάρτες και τις πυξίδες μας, να καθρεφτιστούμε για κάμποσες φορές στα ύδατα της ψυχής μας εκεί που το είδωλο μας συνάντησε κάποτε το βλέμμα της μάνας μας. Εκεί που το βλέμμα της μάνας μας διέγραψε το είδωλο μας στον ωκεανό της ύπαρξης μας. Οι χάρτες και οι πυξίδες περνάνε από βλέμμα σε βλέμμα, γενιά τη γενιά… καλά μας ταξίδια, σε καιρούς ανταριασμένους και σκοτεινούς ας φροντίσουμε να οπλίσουμε με τις ομορφιές της ζωής τους ταξιδιώτες του μέλλοντος… ας καθρεφτιστούμε σε βλέμματα στοργικά, με την πυξίδα στο φως, διαγράφοντας χάρτες προς την αγάπη…
Σουζάνα Παπαφάγου , Κλινική – Αναπτυξιακή Ψυχολόγος, Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια.
Σπούδασα στην Ιταλία στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Ψυχολογίας της Πάρμα, στο πενταετές πρόγραμμα ‘Αναπτυξιακή Κλινική Ερευνητική Ψυχολογία’.Επέστρεψα στην Ελλάδα αφού ολοκλήρωσα μεταπτυχιακό πρόγραμμα με τίτλο «οικογενειακή θεραπεία και σεξουαλική διαφορετικότητα » και ξεκίνησα αμέσως πενταετή εκπαίδευση στην Ελληνική Εταιρία Αναλυτικής Ομαδικής και Οικογενειακής Ψυχοθεραπείας, όπου πια είμαι τακτικό μέλος.
Το 2011 ξεκίνησα να παρακολουθώ εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Ινστιτούτο Ψυχοδράματος Αθηνών για 4 χρόνια.Έχω παρακολουθήσει και ολοκληρώσει εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Ελληνική Ψυχοσωματική Εταιρία και συνεχίζω να καταπιάνομαι με εκπαιδεύσεις και εποπτικές συνεδρίες.Τα τελευταία 10 χρόνια έχω υπάρξει επιστημονικός συνεργάτης στο Αιγινήτειο νοσοκομείο ως ομαδική αναλύτρια στο Τμήμα Διαταραχής Προσωπικότητας.
Το 2008 ξεκίνησα να εργάζομαι ιδιωτικά στο γραφείο μου με οικογένειες, ζευγάρια, ομάδες και ατομικά (ενήλικες, εφήβους και παιδιά,).Το 2018 ονειρεύτηκα να δημιουργήσω έναν χώρο θεραπείας και τέχνης, όπου θα συνεχίσω να δουλεύω ατομικά και ομαδικά μέσω της αναλυτικής ψυχοθεραπείας αλλά θα πραγματοποιούνται παράλληλα, ομάδες ζωγραφικής και Πύλου κυρίως (σε συνεργασία με καλλιτέχνες), ομάδες δημιουργικής γραφής, ομάδες συμβουλευτικής γονέων και δραστηριότητες για όλη την οικογένεια.
Το όνειρό μου ξεκινά να ζωντανεύει σε μια δύσκολη περίοδο, της πανδημίας, μιας και «αναγκάστηκα» να αλλάξω χώρο λόγο τετραγωνικών (έπρεπε να μεταφερθώ, μετά τα 13 χρόνια, σε μεγαλύτερο χώρο).Από το 2013 γράφω στο περιοδικό Τaλκ (περιοδικό για γονείς), αναπτύσσοντας κυρίως ψυχολογικά θέματα, και μιλώ για την ευεργετική ιδιότητα των βιβλίων μέσα από τη στήλη μου «Μια ψυχολόγος διαβάζει βιβλία ».
θα με βρείτε στο https: www.humansoulroots.com
ΣΟΥΖΑΝΑ ΤΖ. ΠΑΠΑΦΑΓΟΥ
ΚΛΙΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΠΑΡΜΑΣ
ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΡΙΑ
Επιστημονικός συνεργάτης στο τμήμα Διαταραχών προσωπικότητας Α’ ψυχιατρικής κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πηγή: https://www.storytellinghumans.com -Σουζάνα Παπαφάγου.
Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά την αγορά, να επισκέπτεται οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.