Ιστορική σκέψη, σχολείο και μουσείο – Από την έρευνα στις εκπαιδευτικές εφαρμογές -Σχολιάζει η Δήμητρα Σαμλίδου.
Ιστορική σκέψη, σχολείο και μουσείο
Από την έρευνα στις εκπαιδευτικές εφαρμογές
Απευθυνόμενο στην ακαδημαϊκή εκπαιδευτική κοινότητα το παρόν έργο της Γεωργίας Κουσερή “Ιστορική σκέψη, σχολείο και μουσείο: Από την έρευνα στις εκπαιδευτικές εφαρμογές” αποτελεί βιβλιογραφική αναφορά για την έρευνα πάνω στην ανάπτυξη της ιστορικής σκέψης των μαθητών κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους στους μουσειακούς χώρους, αλλά και κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Ιστορίας.
Πρόκειται για μία έρευνα της συγγραφέως που σχετίζεται με τη διδακτορική της διατριβή, την οποία υποστήριξε στο Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, “Ιστορική εκπαίδευση στο σχολείο και το μουσείο: έκφραση ιστορικής σκέψης μαθητών 13 και 16 ετών σε μουσειακό και σχολικό περιβάλλον” (Μάιος 2015), η οποία μελετά την ιστορική σκέψη και συζητά την ιστορική εκπαίδευση, τόσο σε θεωρητικό, όσο και σε ερευνητικό επίπεδο.
Αφού κάνει μία θεωρητική ανασκόπηση της ιστορικής σκέψης και των καταλοίπων που παρουσιάζονται στο χώρο του μουσείου, παραθέτει τη μεθοδολογία, επεξεργασία και ανάλυση της έρευνας, μέσα από ερωτηματολόγια και συνεντεύξεις των μαθητών, οι οποίοι ήρθαν σε άμεση επαφή με αρχαιολογικά ευρήματα. Στη συνέχεια, προχωράει στην ανάλυση των δεδομένων και των απαντήσεων των μαθητών, καταλήγοντας στα αντίστοιχα επιστημονικά συμπεράσματα.
Αποτελεί ένα χρήσιμο εκπαιδευτικό εργαλείο που φέρνει κοντά τους μαθητές με τις πρωτογενείς ιστορικές πηγές, τις αναλύουν και με αυτό τον τρόπο μαθαίνουν να καλλιεργούν την ιστορική τους σκέψη, αλλά και ποιους τύπους ιστορικής σκέψης έχουν αναπτύξει. Όμως, η έρευνα της Γ. Κουσερή δεν περιορίζεται στο μουσειακό χώρο. Αφορμώντας από την επίσκεψη στο μουσείο, οι δραστηριότητες συνεχίζονται εντός της σχολικής αίθουσας, κατά τη διάρκεια του μαθήματος της Ιστορίας.
Παραθέτει σενάρια με δραστηριότητες, ερωτήσεις και απαντήσεις των μαθητών για να καταλήξει στο εάν οι μαθητές σκέφτονται ιστορικά και δημιουργικά για το παρελθόν.
Η Γεωργία Κουσερή εργάζεται ως φιλόλογος από το 2001. Σπούδασε, αρχικά, Ιστορία και Αρχαιολογία (με κατεύθυνση Αρχαιολογία) τη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1992), ενώ οι μεταπτυχιακές της σπουδές αφορούν την Προϊστορική Αρχαιολογία (1998) του ίδιου τμήματος. Επιπλέον, σπούδασε Συντήρηση Έργων Τέχνης του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθήνας (2001). Στα επιστημονικά της ενδιαφέροντα συγκαταλέγονται η Διδακτική της Ιστορίας και η χρήση του παρελθόντος σε χώρους τυπικής και άτυπης εκπαίδευσης.
Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά την αγορά, να επισκέπτεται οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.