HomeΑρθρογραφίαΔιάφορα ΆρθραΆνοιξη – ιστορία της εποχής που γεννάει ζωή – Γράφει η Αγγέλα Αγγελοπούλου.

Άνοιξη – ιστορία της εποχής που γεννάει ζωή – Γράφει η Αγγέλα Αγγελοπούλου.

Άνοιξη – ιστορία της εποχής που γεννάει ζωή – Γράφει η Αγγέλα Αγγελοπούλου.

 

Άνοιξη – ιστορία της εποχής που γεννάει ζωή

 

Είναι η εποχή που τελειώνει ο χειμώνας και φτάνει η ζεστασιά, της νέας ζωής και της ανανέωσης. Για πολλούς ερευνητές αποτελεί ισχυρό σύμβολο με πολλές αναγνώσεις.

Ο συμβολισμός αυτός βασίζεται κυρίως σε θέματα αναγέννησης, ανάπτυξης και μεταμόρφωσης.

Τα δέντρα αρχίζουν να βλασταίνουν.

Τα λουλούδια ανθίζουν.

Τα ζώα βγαίνουν από τη χειμερία νάρκη.

Η διάρκεια της ημέρας αυξάνεται.

Είναι ο θρίαμβος της ζωής έναντι του θανάτου, του φωτός πάνω στο σκοτάδι και της ζεστασιάς έναντι του κρύου.

Συνδέεται με την ελπίδα, τη χαρά, την αγάπη και τη γονιμότητα, την ζωντανή ενέργεια και την αφθονία της ζωής.

 Συμβολίζει την Αναγέννηση, την ανάπτυξη, την μεταμόρφωση, την ελπίδα, την χαρά, την αγάπη και την γονιμότητα.

Από ψυχολογική άποψη, υποδηλώνει προσωπική ανάπτυξη και μεταμόρφωση. Θα μπορούσε να συμβολίζει τη μετάβαση από ένα σκοτεινό, στάσιμο στάδιο της ζωής σε ένα πιο φωτεινό και παραγωγικό. Τα όνειρα της άνοιξης μπορούν επίσης να αντιπροσωπεύουν συναισθήματα χαράς, αισιοδοξίας και συναισθηματικής ή πνευματικής αναζωογόνησης.

Μπορεί να αντανακλούν την επιθυμία για αλλαγή, νέα ξεκινήματα και πρόοδο στη ζωή. Στην ελληνική μυθολογία, η επιστροφή της Περσεφόνης από τον κάτω κόσμο θεωρήθηκε ως ο προάγγελος της άνοιξης, που συμβολίζει την αναγέννηση και την ανανέωση.

Στην αγγλοσαξονική λαογραφία, η θεά Eostre, που συνδέεται με την άνοιξη και τη γονιμότητα, γιορταζόταν κατά την εαρινή ισημερία. Στην Ιαπωνία, η άφιξη των ανθισμένων κερασιών, ή «sakura», είναι συνώνυμη με την άνοιξη και είναι ένα διαρκές σύμβολο της φευγαλέας ομορφιάς.

Στη σλαβική μυθολογία, η Vesna ήταν η θεά της άνοιξης και της νεότητας, με τον ερχομό της να σηματοδοτεί το τέλος του χειμώνα. Συνδέθηκε με την αναγέννηση, την ανανέωση και την ανάπτυξη.

Η Άνοιξη προσωποποιήθηκε ως μια όμορφη νεαρή γυναίκα σε πολλούς πολιτισμούς, ενσαρκώνοντας τη ζωτικότητα, τη νεότητα, την ομορφιά και τη γονιμότητα.

 

Σε πνευματικά πλαίσια, η άνοιξη συχνά συμβολίζει την αναγέννηση και την ανανέωση, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά. Θεωρείται ως μια εποχή θεϊκής παρέμβασης και θαυμάτων λόγω της δραματικής μεταμόρφωσης στη φύση.

Η διαδικασία ανάπτυξης, με τους σπόρους να φυτρώνουν σε φυτά, αντικατοπτρίζει το πνευματικό ταξίδι των ατόμων, συμβολίζοντας τις δυνατότητες, την προσωπική ανάπτυξη και τη φώτιση.

 Η ζωντανή ενέργεια της άνοιξης αντιπροσωπεύει επίσης τη χαρά, την αγάπη και την ελπίδα. 

Αναγέννηση, ανανέωση, θεϊκή παρέμβαση, θαύματα, δυνατότητες προσωπική ανάπτυξη, φώτιση, χαρά, αγάπη, ελπίδα.

Τον ερχομό της Άνοιξης σηματοδοτεί η Εαρινή Ισημερία. Οι παραδόσεις λένε ότι η γη ήταν κάποτε ξαπλωμένη , ότι δεν υπήρχαν οι τέσσερις εποχές , ότι στο ένα ημισφαίριο ήταν πάντα καλοκαίρι και στο άλλο πάντα χειμώνας.

Σύμφωνα με τον μύθο κάποια στιγμή η γη έγινε μία σφαίρα που την διαπερνούσε κάθετα ένας άξονας, στον οποίο περιφερόταν γύρω γύρω. Από τότε ξεκίνησε η εναλλαγή των εποχών, τότε ξεκίνησε ο χρόνος να είναι κυκλικός, να υπάρχει ο θάνατος και η αναγέννηση της φύσης.

Σε όλους τους πολιτισμούς , πάντα οι γιορτές τη Άνοιξης , ήταν γιορτές χαράς και ανανέωσης, με κίνηση, χορό και τραγούδια. Λουλούδια παντού, στολίδια στα σπίτια, ποτό και φαγητό και ασυγκράτητη χαρά γιατί ένας νέος κύκλος ζωής ξεκινά.

Παραδοσιακά , οι χοροί που χορεύονται στις γιορτές της Άνοιξης, είναι κυκλικοί και μάλλον σπειροειδείς. Στις παραδόσεις ορισμένων χωρών της Ευρώπης, διατηρείται το έθιμο, όπου οι νέοι , ενωμένοι σε μια σειρά, χορεύουν στα δάση, περνώντας ανάμεσα από τα δέντρα και έπειτα φτάνουν στην πλατεία του χωριού και συνεχίζουν να χορεύουν σε κύκλο. 

Παραθέτω μία αναφορά σε ελληνικά έθιμα, κάποια λιγότερο γνωστά , άλλα που διατηρούνται μέχρι σήμερα, θέλοντας να συνδέσω το παρελθόν με τον απόηχο των παραδόσεων στο σήμερα.

 Συνεχίζεται…..

 

 

     

 

Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά  την αγορά, να επισκέπτεται  οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.