HomeΓύρω από ένα βιβλίοΑνακοινώσειςΠαρουσίαση βιβλίου ” Ιχνηλασία της Τοπικής Εβραϊκής Ιστορίας ” – Σάββατο 15 Μαρτίου – Εκδόσεις Επίκεντρο.

Παρουσίαση βιβλίου ” Ιχνηλασία της Τοπικής Εβραϊκής Ιστορίας ” – Σάββατο 15 Μαρτίου – Εκδόσεις Επίκεντρο.

Παρουσίαση βιβλίου ” Ιχνηλασία της Τοπικής Εβραϊκής Ιστορίας ” – Σάββατο 15 Μαρτίου – Εκδόσεις Επίκεντρο.

 

 

 

 

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «ΙΧΝΗΛΑΣΙΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΕΒΡΑΪΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ» | ΞΕΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

 

Στο πλαίσιο της Πορείας Μνήμης «Ποτέ ξανά, Θεσσαλονίκη – Άουσβιτς – 1943-2025: 82 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού», η Ισραηλιτική Κοινότητα

Θεσσαλονίκης, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και οι εκδόσεις Επίκεντρο διοργανώνουν το Σάββατο 15 Μαρτίου, στις 6:00 μ.μ., παρουσίαση του βιβλίου της

Ξένιας Ελευθερίου στο Φουαγιέ εισόδου Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (25ης Μαρτίου και Παραλία).

 

Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι:

 

-Ευγενία Αλεξανδροπούλου-Αιγυπτιάδου, Πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

– Χρίστος Γαλιλαίας, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

-Δαυίδ Σαλτιέλ, Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος

 

Για τo βιβλίo θα μιλήσουν οι:

 

-Δημήτρης Κ. Μαυροσκούφης, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ Λέων Ναρ, Διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ, συγγραφέας

-Λέων Ναρ, Διδάκτωρ Νεοελληνικής Φιλολογίας ΑΠΘ, συγγραφέας

-Τατιάνα Λιάνη, Διδάκτωρ Συγκριτικής Γραμματολογίας

και η συγγραφέας του βιβλίου

-Ξένια Ελευθερίου, Επιστημονική Υπεύθυνη Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Δρ. Φιλοσοφικής Σχολής ΑΠΘ

 

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Ελένη Χοντολίδου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, ΑΠΘ.

 

 

Το βιβλίο συνιστά επεξεργασμένη μορφή του πρώτου μέρους της διδακτορικής έρευνας της Ξένιας Ελευθερίου η οποία εντάσσεται στον κλάδο της Διδακτικής της Ιστορίας και μελετά τη Δημόσια Ιστορία του Ολοκαυτώματος των Θεσσαλονικέων Εβραίων, με κεντρικό άξονα μελέτης τη σχολική Ιστορία.

Το σύγχρονο πλαίσιο της Διδακτικής της Ιστορίας επιβάλλει την αφύπνιση όλων ως προς τη διαδικασία κριτικού ελέγχου της γενικότερης δημόσιας χρήσης της Ιστορίας, όπως και κάθε μορφή πληροφόρησης. Σήμερα, ένα από τα νεότερα και ενδιαφέροντα αντικείμενα της σύγχρονης επιστημονικής έρευνας αποτελεί η εξέταση των σχέσεων μεταξύ ακαδημαϊκής και Δημόσιας Ιστορίας.

H διδασκαλία της Τοπικής Ιστορίας, αποτελώντας μία εναλλακτική μορφή ιστορικής εκπαίδευσης, ενθαρρύνει τη βιωματική κατανόηση και την έρευνα του τραυματικού ιστορικού παρελθόντος. Η έκρηξη του ενδιαφέροντος για την επίμαχη μνήμη του Ολοκαυτώματος από τις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες, από τη Δημόσια Ιστορία και από την κοινωνία των πολιτών επαναφέρει το αίτημα της πολλαπλής επεξεργασίας του ιστορικού τραύματος.

Το βασικό ερώτημα που προσπαθεί να απαντηθεί μέσω της παρούσας μελέτης, είναι εάν και σε ποιον βαθμό η ιστορική λήθη και η άγνοια για τη γενοκτονία των Ελλήνων Εβραίων συνεχίζει να υφίσταται στη σχολική εκπαίδευση, παρά τις διεθνείς εξελίξεις για την Εκπαίδευση του Ολοκαυτώματος (Holocaust Education) από παγκόσμιους εκπαιδευτικούς οργανισμούς.

 

Η Ξένια Ελευθερίου είναι Διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. με θέμα διδακτορικής διατριβής Η προσέγγιση του Ολοκαυτώματος στο ελληνικό σχολείο και η θέση του στη δημόσια ιστορία με επιβλέποντα Καθηγητή, τον τ. Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., Ομ. Καθηγητή Δημήτρη Κ. Μαυροσκούφη. Από το 2022 εργάζεται ως Επιστημονική Υπεύθυνη του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Τον Δεκέμβριο του 2024 επιμελήθηκε και τον κατάλογο της τελευταίας έκθεσης. Το 2024 σχεδίασε και επιμελήθηκε το πρώτο μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης με τίτλο Εβραϊκές γιορτές στα τραπέζια της Θεσσαλονίκης για μαθητές Δημοτικού. Το 2023 επιμελήθηκε την πρώτη ψηφιακή ξενάγηση με γυαλιά VR σε οθόνες αφής στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης με τίτλο Αναζητώντας τα ίχνη της εβραϊκής παρουσίας στη Θεσσαλονίκη. Το 2021 εκδόθηκαν οι έρευνές της στους επιστημονικούς συλλογικούς τόμους Νεότερος Ελληνικός Εβραϊσμός. Η δυναμική παρουσία η οδυνηρή απουσία το σήμερα (εκδ. University Studio Press) και Μετά τον πόλεμο. Η Θεσσαλονίκη και η τύχη των εβραϊκών περιουσιών (εκδ. Αλεξάνδρεια). Έχει λάβει μέρος σε διεθνή και πανελλήνια συνέδρια, ημερίδες και επιμορφωτικά σεμινάρια. Έχει συγγράψει επιστημονικά άρθρα και βιβλιοκρισίες, κυρίως για την τοπική εβραϊκή ιστορία, τον αντισημιτισμό και την προσέγγιση του Ολοκαυτώματος μέσω της Δημόσιας Ιστορίας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στη Δημόσια Ιστορία του Ολοκαυτώματος, την εβραϊκή ιστορία, την Μουσειοπαιδαγωγική, τη Διδακτική της Ιστορίας, την Ιστορία της Εκπαίδευσης.

 

                                                                     

 

Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά  την αγορά, να επισκέπτεται  οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.