HomeΓύρω από ένα βιβλίοΣυνεντεύξειςΣάλεμ-Η Πέμπτη Διάσταση – Στ. Βάσσης – Ρωτά η Βασιλεία Ζαχάρη .

Σάλεμ-Η Πέμπτη Διάσταση – Στ. Βάσσης – Ρωτά η Βασιλεία Ζαχάρη .

Σάλεμ-Η Πέμπτη Διάσταση – Στ. Βάσσης – Ρωτά η Βασιλεία Ζαχάρη .

 

Σάλεμ-Η Πέμπτη Διάσταση, Στ. Βάσσης

 

 

Πείτε μας λίγα λόγια για να σας γνωρίσουμε καλύτερα.

Λέγομαι Στέλιος Βάσσης, είμαι 55 ετών και γεννήθηκα στην Θεσσαλονίκη. Είμαι παντρεμένος. Σπούδασα Θεολογία, Βυζαντινολογία (MA) και Βυζαντινή αρχαιολογία (PhD). Ασχολούμαι με τη ζωγραφική, την ποίηση και τη λογοτεχνία του φανταστικού. Μου κάνουν ψυχανάλυση 15 χρόνια.

Έχετε εκδώσει βιβλία που είναι διαφορετικά είδη, όπως «Η γραφομηχανή», που χαρακτηρίζεται ως Νουάρ ή οι «Σταλαγματιές δικαίωσης» που χαρακτηρίζεται ως μεταποκαλυπτική ποίηση. Θέλετε να μας μιλήσετε περισσότερο για αυτά;

Άρχισα πρώτα με ποιήματα στα οποία εμπνέομαι από την ψυχολογία και χρησιμοποιώ «ψυχολογικό τοπίο», δηλ. κάθε αντικείμενο ή στοιχείο και ψυχολογικό σύμβολο. Με την παρότρυνση του φίλου και ποιητή Θεοδόση Κοντάκη έστειλα προς δημοσίευση ποιήματά μου στο «Ποιείν» και την «Υδράνη» (Ηλεκτρονικά περιοδικά). Στη συνέχεια πήρα μέρος σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς του φανταστικού από τις «Συμπαντικές Διαδρομές» και κέρδισα με έπαθλο την έκδοση των δύο παραπάνω βιβλίων μου. Πριν δύο χρόνια με τις συμβουλές του αγαπητού συγγραφέα Δημήτρη Φαρή άρχισα να γράφω και πεζά κείμενα. Τώρα γράφω έργα από διαφορετικά είδη της λογοτεχνίας του φανταστικού.

«Η γραφομηχανή» ανήκει στο αστυνομικά νουάρ με φαντασία. Ένας συγγραφέας στην Κοπεγχάγη αγοράζει από ένα υπαίθριο παζάρι μια παλιά γραφομηχανή. Όταν ξεκινά να γράφει το αστυνομικό νουάρ μυθιστόρημά του μεταφέρεται κυριολεκτικά μέσα σε αυτό και θα απεγκλωβιστεί μόνο αν λύσει την υπόθεση. Στην υπόθεση εμπλέκεται και μια όμορφη γυναίκα την οποία επιθυμεί ο ήρωας, ο οποίος έχει και πάθη. Το τέλος είναι διπλά ανατρεπτικό και με ανοιχτό ενδεχόμενο να υπάρξει και δεύτερο βιβλίο με την άποψη του ενόχου για την ιστορία.

Οι «Σταλαγματιές δικαίωσης» ανήκουν στην δυστοπική μεταποκαλυπτική ποίηση και εμπνέεται από το «1984» του Τζορτζ Όργουελ. Είναι μοναδική στο είδος της ποιητική συλλογή στην Ελλάδα. Μιλά για ένα δυστοπικό μελλοντικό, αλλά όχι και τόσο μακρινό κόσμο. Κάθε ποίημα βάζει κι ένα ηθικό δίλημμα στον αναγνώστη. Κορυφώνεται η ένταση στο ποίημα «Τάγμα θανάτου».

Το τελευταίο έργο σας έχει τον τίτλο: «Σάλεμ-Η Πέμπτη Διάσταση» και βρίσκεται στην κατηγορία του μυστηρίου. Θέλετε να μας μιλήσετε για την υπόθεση του βιβλίου και τους πρωταγωνιστές του;

 

Πρόκειται για ένα πρώιμο έργο μου και για την ακρίβεια το πρώτο μου πεζό που ανήκει στην κατηγορία μυστηρίου και τρόμου. Στη συνέχεια όμως εξελίσσεται σε μια φιλοσοφική και θρησκειολογική περιπέτεια του κεντρικού ήρωα. Αυτός είναι ένας προτεστάντης πάστορας που έκανε ένα τεστ DNA για να βρει την καταγωγή του μετά από την παρότρυνση ενός μυστηριώδους φωτογράφου. Το τεστ οδηγεί τον ήρωα και την οικογένειά του στο Σάλεμ που είναι γνωστό για τις δίκες των μαγισσών του 17ου αιώνα και των απαγχονισμό 19 αθώων γυναικών. Θέτω λοιπόν και το θέμα της καταγγελτικότητας, αλλά και της γυναικοκτονίας. Καλείται να αποκαταστήσει το όνομα της προγόνου του που ήταν η πρώτη που απαγχονίστηκε. Για να το κάνει αυτό μεταφέρεται με αστρική προβολή σε ένα πολυσύμπαν στην πέμπτη διάσταση ενός πολυδιάστατου κόσμου και ταυτόχρονα προσπαθεί να σώσει την οικογένειά του από έναν κακό μάγο που την έχει απαγάγει και φτάνει μέχρι την έβδομη διάσταση όπου συναντά τον Θεό. Έχω πάρει στοιχεία από το Δάντη Αλιγκέρι, την Κβαντομηχανική και τον αποκρυφισμό, καθώς και από πολλές θρησκείες.

Γνωρίζουμε ότι έχετε βραβευτεί για το λογοτεχνικό σας έργο. Θέλετε να μιλήσετε περισσότερο για τα βραβεία που έχετε λάβει και πόσο σας βοήθησαν να αναπτύξετε γράψετε περισσότερα βιβλία;

Έλαβα μέρος σε διαγωνισμούς λογοτεχνίας του φανταστικού για τα βραβεία Larry Niven  από τις «Συμπαντικές Διαδρομές» στην κατηγορία Γοτθικού τρόμου με «Το ρολόι που δεν έδειχνε μόνο την ώρα» και πήρα το δεύτερο γραφείο. Το βραβείο είναι να εκδώσω μια νουβέλα μέχρι 17.000 λέξεις και με το ποίημα «Βικτοριανές ατμομηχανές» πήρα το πρώτο βραβείο ατμοπάνκ ποίησης και το βραβείο είναι να εκδόσω ένα μυθιστόρημα ως 50.000 λέξεις. Επίσης βγήκα πρώτος επιλαχών με τη νουβέλα επιστημονικής φαντασίας «Επιχείρηση Νοστράδαμος».

Ποιο είναι το επόμενο έργο που ετοιμάζετε και πότε πιστεύετε ότι θα εκδοθεί;

Τώρα ετοιμάζω τα δύο βιβλία μου που θα εκδοθούν εξαιτίας των βραβείων που πήρα. Το πρώτο είναι μια νουβέλα και λέγεται «Ο καθρέφτης». Πρόκειται για δύο ανθρώπους που αλλάζουν ζωή μέσα από ένα καθρέφτη για μια ημέρα. Θα δώσουν μια ευκαιρία αλλαγής της ζωής τους ο ένας στον άλλο. Όταν επιστρέψουν στην κανονική τους ζωή θα τολμήσουν να διατηρήσουν αυτές τις αλλαγές; Πρόκειται για ένα κοινωνικό-δραματικό έργο με έντονο το στοιχείο της φαντασίας. Είναι μοναδικό στο είδος του.

Το δεύτερο βιβλίο είναι ένα μυθιστόρημα Γοτθικού μυστηρίου και τρόμου με τον τίτλο «Ραντεβού με τον θάνατο». Πρόκειται για την ιστορία μιας κοπέλας στο Βικτοριανό Λονδίνο του 1888 που πέφτει θύμα μια αιματηρής ληστείας. Πεθαίνει για λίγο και επιστρέφει στη ζωή. Μέσα της έχει πυροδοτηθεί ένα χάρισμα: Να βλέπει πότε πεθαίνει κάποιος και πως. Έτσι αρχίζει να σώζει ζωές. Όταν ενώνει τις δυνάμεις της με άλλα μέντιουμ τότε αντιμετωπίζει τον Τζακ τον αντεροβγάλτη, αλλά και το πολύμορφο κακό στην πόλη του Λονδίνου.  Τα βιβλία ελπίζω να κυκλοφορήσουν μέσα στο 2025.

Οι «Συμπαντικές διαδρομές» είναι ο εκδοτικός οίκος στον οποίο έχετε εμπιστευθεί τα βιβλία σας. Θέλετε να μας δώσετε περισσότερες πληροφορίες για τις εκδόσεις σας έτσι ώστε να τις γνωρίσουμε καλύτερα;

Γνώρισα αυτόν τον εκδοτικό οίκο μέσα από τους διαγωνισμούς φανταστικής λογοτεχνίας, όπου πήρα μέρος. Βοηθούν πολύ τους νέους συγγραφείς, ενώ άλλοι εκδοτικοί οίκοι ζητούν χρήματα από τους συγγραφείς, πράγμα που δεν συμβαίνει σε αυτόν τον εκδοτικό οίκο. Από τον περασμένο Μάιο μου έχουν εκδώσει τρία βιβλία. Η δουλειά που γίνεται είναι εκπληκτική, καθώς προσπαθούμε να δημιουργήσουμε διάφορα, ακόμη και καινούργια είδη λογοτεχνίας του φανταστικού.

Τι είναι φαντασία για εσάς και πως την ερμηνεύετε;

Η μεγαλύτερη ήπειρος δεν είναι η Ασία, αλλά η φαντασία. Την ερμηνεύω μέσα από καινούργια είδη που προβάλλονται στους διαγωνισμούς του φανταστικού. Με βοηθά πολύ ο ονειρικός κόσμος και η ψυχανάλυση που μου κάνουν.

Υπάρχει η φαντασία στην καθημερινή μας ζωή; Και αν ναι, κατά πόσο πιστεύετε ότι διευκολύνει ή δυσκολεύει την καθημερινότητα μας;

Συνήθως οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την λογική σήμερα και όχι την υπέρλογη φαντασία. Σε αυτήν δραπετεύουν όταν διαβάζουν βιβλία ή παρακολουθούν ταινίες. Κάποιους ίσως τους δυσκολεύει η φαντασία γιατί διαταράσσει την ψυχαναγκαστική τακτοποίηση του κόσμου μέσα τους. Η φαντασία είναι ανατρεπτική. Πολύς κόσμος διψά για αυτή την ανατροπή.

Από πότε θυμάστε τον εαυτό σας να γράφει και ποιο ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσετε;

Ξεκίνησα μεγάλος, γύρω στα σαράντα με ποιήματα και πριν δυο χρόνια ξεκίνησα και πεζά με την βοήθεια της δημιουργικής γραφής.

Ποιος είναι ο αγαπημένος σας έλληνας και ξένος συγγραφέας;

Αγαπημένοι μου συγγραφείς είναι ο Πάνος Αμυράς που γράφει ιστορική αστυνομική λογοτεχνία και η Τάχερεϊ Μάφι που γράφει δυστοπική και ρομαντική φαντασία.

Πείτε μας ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που σας εμπνέουν για να γράφετε τα βιβλία σας;

Με εμπνέουν κυρίως οι κατηγορίες του φανταστικού όπως μα τις θέτει ο εκδότης στους διαγωνισμούς και θέματα από βιβλία και τον κινηματογράφο. Σημαντικό ρόλο σήμερα στο επίπεδο της έμπνευσης αποτελεί και η τεχνητή νοημοσύνη ή οι σύμβουλοι εκδόσεων.

Εργάζεστε ως εκπαιδευτικός της μέσης εκπαίδευσης εδώ και πολλά χρόνια. Θα θέλατε να μας πείτε αν οι μαθητές και οι μαθήτριες της σημερινής εποχής έχουν φαντασία και αν αγαπούν να διαβάζουν βιβλία;

Τα παιδιά έχουν πολύ φαντασία σήμερα ορμώμενα από ταινίες, ηλεκτρονικά παιχνίδια και βιβλία του φανταστικού. Μιλάμε με τα παιδιά για τα βιβλία που διαβάζουν και για τη δημιουργική γραφή. Τα παιδιά διαβάζουν κλασσικά έργα, αλλά κυρίως βιβλία από το booktok, τα οποία ενδιαφέρουν και μένα. Τα βιβλία σήμερα έχουν πολλές περιγραφές και μοιάζουν σαν ταινίες ή σειρές. Τα περισσότερα είναι πολύτομα. Δημοφιλέστερο είδος στα κορίτσια είναι τα ρομαντικής φαντασίας. Τα αγόρια δεν πολυδιαβάζουν.

Σας ευχαριστούμε θερμά.

 

Ο Στυλιανός Βάσσης γεννήθηκε το 1969 στην Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Θεολογία στο ΑΠΘ και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Βυζαντινολογία του King’s College of London-University to London και διδακτορικό στην Βυζαντινή Αρχαιολογία στο ΑΠΘ. Είναι παντρεμένος. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός σε δημόσιο λύκειο. Είναι ζωγράφος και έχει συμμετάσχει σε μια ομαδική έκθεση και έκανε και μια ατομική έκθεση. Έχει ασχοληθεί με ποιητικές συλλογές. «Η γραφομηχανή», ένα αστυνομικό νούαρ-φαντασίας έργο είναι η δεύτερη του εκδοτική προσπάθεια.

 

   

 

Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά  την αγορά, να επισκέπτεται  οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.