HomeΓύρω από ένα βιβλίοΚριτικές-ΣχολιασμοίΌλο το μισό του κόσμου – Α.Ζενιτέρ – Σχολιάζει ο Κώστας Α. Τραχανάς.

Όλο το μισό του κόσμου – Α.Ζενιτέρ – Σχολιάζει ο Κώστας Α. Τραχανάς.

Όλο το μισό του κόσμου – Α.Ζενιτέρ – Σχολιάζει ο Κώστας Α. Τραχανάς.

«Όλο το μισό του κόσμου» Α.Ζενιτέρ Εκδόσεις Εστία

  2024 σελ. 190

 

Είναι μια ολόκληρη λογοτεχνία που της λείπει το μισό του κόσμου. Είναι οι ιστορίες των γυναικών.

Η ιστορία μιας γυναίκας που κραυγάζει στον κόσμο : «Εγώ, αυτό που θέλω είναι να χρησιμοποιώ όλο μου το είναι» και αψηφώντας τη σιωπή που της έχουν επιβάλει οι άνδρες, εξιστορεί τη ζωή της σε ένα βιβλίο.

Η συγγραφέας Αλίς Ζενιτέρ θέλει η μυθοπλασία να την αρπάξει από τον κόσμο και συγχρόνως να την εκπαιδεύσει σ΄ αυτόν. Είναι ασυμβίβαστα τούτα τα δύο ; Αυτό είναι, σε γενικές γραμμές , το θέμα του βιβλίου της.

Αυτό το βιβλίο είναι γραμμένο από γυναίκα συγγραφέα αλλά , κυρίως, είναι ένα βιβλίο αναγνώστριας. Φέρει παλιές αναγνωστικές αναμνήσεις όπως και βιβλία που ανοίχτηκαν πρόσφατα και βρίσκονται πάνω στο κομοδίνο. Η συνοχή του προέρχεται από το γεγονός ότι τα έργα για τα οποία μιλάει τα έχει διαβάσει αυτή η ίδια και εξακολουθεί να κουβαλάει κομμάτια τους, φαντάσματα φράσεων ή προσώπων, ακρωτηριασμένες παραγράφους τους που έχουν γίνει επωδοί. Είναι αυτό που μεταμορφώνει σε σύνολο τα τόσο διαφορετικά βιβλία στα οποία αναφέρεται.

Αν αυτό το βιβλίο θεωρηθεί δοκίμιο δεν θα συμπεριφερθεί και πολύ καλά. Θα γίνει ανυπάκουο κάποιες φορές. Θα αθετήσει την υποχρέωσή του να είναι σοβαρό. Και αν θεωρηθεί ρεμβασμός γύρω από την μυθοπλασία, θα υποπέσει στο αμάρτημα της σοβαροφάνειας κάποιες φορές. Ας πούμε, λοιπόν, ότι είναι ένα βιβλίο ,κι αυτό είναι όλο.

Εντέλει το βιβλίο αυτό δεν είναι παρά η εξιστόρηση μιας γυναίκας που θα ήθελε να αφήνει η μυθοπλασία τα παράθυρά της ορθάνοιχτα…

Γραφή ώριμη ,τολμηρή, φεμινιστική και καλλιεργημένη.

Διαβάστε το.

Η Αλίς Ζενιτέρ γεννήθηκε το 1986 στη Γαλλία από πατέρα Αλγερινό και μητέρα Γαλλίδα Είναι απόφοιτος της École Normale Supérieure. Πολυσχιδής και πολυβραβευμένη συγγραφέας διαφόρων ειδών (μυθιστόρημα, δοκίμιο, θέατρο) αλλά και σκηνοθέτρια, η Αλίς Ζενιτέρ έγινε γνωστή στην Ελλάδα από το μυθιστόρημά της «Η τέχνη της απώλειας» (εκδόσεις Πόλις). Το 2020 εκδίδεται στα ελληνικά από την Εστία το μυθιστόρημα «Σαν κράτος εν κράτει» .Για το 2025 αναμένεται, το τελευταίο της μυθιστόρημα Frapper l’epopee, το οποίο εκτυλίσσεται στη Νέα Καληδονία και πραγματεύεται τον μαίανδρο των σχέσεων και συσχετισμών που ανάγονται στην αποικιοκρατία.

 

 

 

Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά  την αγορά, να επισκέπτεται  οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.