Ημείς οι ακαδημεικοί άνδρες – Μαυροσκούφης Κ. Δημήτρης – Εκδόσεις Επίκεντρο.
«Ημείς οι ακαδημεικοί άνδρες»
τιμητές της ηθικής και στυλοβάτες της εθνικοφροσύνης στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 1926 – 1941
Μαυροσκούφης Κ. Δημήτρης
Στο βιβλίο εξετάζεται ο ρόλος των πανεπιστημιακών αρχών, των καθηγητών και των φοιτητικών ομάδων στη συγκρότηση της νέας ηγεμονικής ιδεολογίας μετά την κατάρρευση της Μ. Ιδέας το 1922, δηλαδή της ιδεολογίας της εθνικοφροσύνης, με βασικά συστατικά της την ελληνοχριστιανική ηθική, την ανάδειξη των εθνικών παραδόσεων και τον αντικομμουνισμό.
Παράλληλα, αναδεικνύονται πτυχές του πολιτικο-κοινωνικού και πανεπιστημιακού περιβάλλοντος, ενώ φωτίζεται και η δράση προσώπων και ομάδων, που ενεργούσαν υποστηρικτικά ή ελεγκτικά σε περιπτώσεις παρεκκλίσεων από το κυρίαρχο αφήγημα. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρεται και η δράση των αντιτιθέμενων φοιτητικών οργανώσεων, ενώ ταυτόχρονα αναλύονται οι πρακτικές του κράτους, άλλων φορέων στη δημόσια σφαίρα και των πανεπιστημιακών αρχών απέναντι στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, που αμφισβητούσαν την ηγεμονική ιδεολογία και θεωρούνταν για τον λόγο αυτό ότι συνιστούσαν απειλή για το κοινωνικό καθεστώς και την ακαδημαϊκή τάξη.
Το συμπέρασμα στο οποίο οδηγούν οι πηγές επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι η θρυλούμενη προοδευτική φυσιογνωμία του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δεν ανταποκρίνεται πλήρως στα πράγματα. Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η σκιά αρκετών καθηγητών ήταν μεγαλύτερη από το πραγματικό ανάστημά τους, μια και κατά κανόνα λειτουργούσαν ως θεράποντες της πολιτικής εξουσίας και πρόθυμοι εκφραστές των συντηρητικών πεποιθήσεών τους ή των ατομικών εμμονών και συμφερόντων τους.
Ο Δημήτρης Κ. Μαυροσκούφης είναι ομότιμος καθηγητής του Α.Π.Θ. με γνωστικό αντικείμενο, όταν ήταν εν ενεργεία, «Διδακτική Μεθοδολογία και Ιστορία της Εκπαίδευσης». Έχει συγγράψει βιβλία και άρθρα για τη Διδακτική Μεθοδολογία, ιδίως του μαθήματος της Ιστορίας, τη μαθησιακή διαδικασία στο σχολείο και το πανεπιστήμιο, την Ιστορία της Εκπαίδευσης, την Εκπαιδευτική Πολιτική, την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, την πραγμάτευση τραυματικών ιστορικών γεγονότων, τη διαχείριση της μνήμης του Ολοκαυτώματος, τη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση κ.λπ., ενώ ανακοινώσεις του σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια έχουν δημοσιευτεί στους τόμους των πρακτικών τους. Διετέλεσε πρόεδρος του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής (2013-2014), κοσμήτορας της Σχολής (2014-2018 και 2018-2021), αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Ιστορικών της Εκπαίδευσης, μέλος της Εφορείας των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ), μέλος και του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μελετών της Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ), όπου από το 2021 είναι πρόεδρος. Επίσης, συνεχίζει να είναι μέλος ελληνικών και διεθνών επιστημονικών εταιρειών και ενώσεων.
Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά την αγορά, να επισκέπτεται οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.