HomeΓύρω από ένα βιβλίοΚριτικές-ΣχολιασμοίΣτα μυστικά μέρη της αρχαίας σοφίας – Peter Kingsley – Σχολιάζει η Δήμητρα Σαμλίδου.

Στα μυστικά μέρη της αρχαίας σοφίας – Peter Kingsley – Σχολιάζει η Δήμητρα Σαμλίδου.

Στα μυστικά μέρη της αρχαίας σοφίας – Peter Kingsley – Σχολιάζει η Δήμητρα Σαμλίδου.

 

Στα μυστικά μέρη της αρχαίας σοφίας

 

Κάθε ανακάλυψη του παρελθόντος που έρχεται στο φως, φέρνει και ανατροπές στο παρόν, στην ιδεά που χτίστηκε και βασίστηκαν τα θεμέλια του σύγχρονου πολιτισμού. Το βιβλίο του Peter Kingsley “Στα μυστικά μέρη της αρχαίας σοφίας” αποτελεί ένα από τα παραδείγματα, καθώς τη δεκαετία του ’60 ανακαλύφθηκαν στη Νότια Ιταλία αρχαίες ελληνικές επιγραφές, τις οποίες οι μελετητές αγνόησαν, ωστόσο θα μπορούσαν να αλλάξουν το ρου της ιστορίας…

Ο Peter Kingsley γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1953. Τα έργα του και κυρίως, το Αρχαία Φιλοσοφία, Μυστήρια και Μαγεία συνέβαλαν στην κατανόηση της Ιστορίας και της πνευματικής κληρονομιάς του αρχαίου κόσμου. Συνολικά, έχει γράψει έξι βιβλία, μεταφρασμένα σε πολλές γλώσσες, για τα οποία – καθώς και τον ίδιο – μπορεί ο αναγνώστης να πληροφορηθεί από την ιστοσελίδα του www.peterkingsley.org.

Στο προαναφερθέν βιβλίο, ο συγγραφέας καταπιάνεται με τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο, Εμπεδοκλή και τις άγνωστες πτυχές της διδασκαλίας του, οι οποίες μαρτυρούν μια στενή σχέση ανάμεσα στη φιλοσοφία, στη μυστηριακή θρησκεία και στη μαγεία του 5ου π.Χ αιώνα, στη Σικελία. Αντιστοίχως, στο παρόν έργο Στα μυστικά μέρη της αρχαίας σοφίας”, ασχολείται με την ίδρυση της Ελέας από τους Φωκαείς στη Νότια Ιταλία και αναλύει, αυτή τη φορά, τη φιλοσοφική διαδρομή του Παρμενίδη. Και στις δύο περιπτώσεις, διαφαίνεται η σχέση των φιλοσόφων με τους Πυθαγόρειους και τον Πλάτωνα, οι οποίοι έπαιξαν ρόλο στη δημιουργία του Δυτικού Πολιτισμού.

 

 

Αυτή τη φορά, πραγματοποιείται η αφήγηση μίας εκπληκτικής ιστορικής διαδρομής που αμφισβητεί τις βάσεις όχι μόνο της σύγχρονης ιστορίας, αλλά και τις πιο θεμελιώδεις ιδέες μας για το ποιοι είμαστε. Ο αναγνώστης εμβαθύνει σε μια πραγματικότητα άλλων συνειδησιακών καταστάσεων, με άξονα τη μυστικιστική λατρεία του Απόλλωνα, καθώς και μιας διαφορετικής εκπροσώπησης του θεού στον κόσμο των ανθρώπων που, πάνω από δύο χιλιάδες χρόνια πριν, διαμόρφωσαν το σύγχρονο πολιτισμικό πλαίσιο και γίνεται μάρτυρας της ανατροπής μιας από τις μεγαλύτερες ακαδημαϊκές συγκαλύψεις όλων των εποχών.

Η γλώσσα του βιβλίου είναι απλή, χωρίς ιδιαίτερη χρήση επιστημονικής ορολογίας, για να μπορέσει ο αναγνώστης να κατανοήσει καλύτερα το κείμενο. Υπάρχουν οι αντίστοιχες επεξηγήσεις και το ιστορικό υπόβαθρο που χρειάζεται ο αναγνώστης για να ακολουθήσει τον ειρμό του συγγραφέα. Σκοπός δεν είναι να προσηλυτίσει τον αναγνώστη σε κάποια θεωρία, απλώς αναδεικνύει τις ανακαλύψεις που έγιναν πριν από εξήντα χρόνια και οι οποίες δεν έλαβαν το φως της δημοσιότητας που τους έπρεπε.

Στο τέλος της αφήγησης παρατίθεται η βιβλιογραφία που χρησιμοποιήθηκε για τη συγγραφή του έργου.

Μια εντελώς καινούργια ιδέα για την κοσμοαντίληψη, που ήρθε στο φως πριν από μερικές δεκαετίες στα χαλάσματα μιας ελληνικής αποικίας στη Νότια Ιταλία, μάς συστήνεται για να αλλάξει τα δεδομένα του σύγχρονου Δυτικού Πολιτισμού. Μία επαναστατική θεωρία, αποδεδειγμένη στις επιγραφές που ανασύρθηκαν από τα ερείπια της Ελέας, συγκλονίζει και συνταράσσει την κοινωνία του εικοστού πρώτου αιώνα. Τώρα, το μόνο που μένει είναι η εγκαθίδρυση και η διάδοση της νέας πραγματικότητας…

Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά  την αγορά, να επισκέπτεται  οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.