Πόσο εύκολα διακρίνουμε αν ένα κείμενο είναι γραμμένο απο ΑΙ;
Πόσο εύκολα διακρίνουμε αν ένα κείμενο είναι γραμμένο απο ΑΙ;
Η διάκριση ενός κειμένου που έχει παραχθεί από τεχνητή νοημοσύνη και όχι από ένα συγγραφέα με σάρκα και οστά, μπορεί να είναι αρκετά δύσκολη, ανάλογα, με την ποιότητα του κειμένου και την πολυπλοκότητα του θέματος.
Γνωρίζουμε πως πλέον η τεχντιτή νοημοσύνη, έχει κάνει πολύ μεγάλα άλματα σε αυτό τον τομέα, ως εκ τούτου, η διευκρίνιση της προέλευσης θα είναι ένα δύσκολο έργο.
Παρόλα αυτά, δεν είμαστε άοπλοι σε αυτό τον αγώνα, υπάρχουν ορισμένα σημεία, που μπορεί να βοηθήσουν στην αναγνώριση:
Τα κείμενα που παράγονται από AI, μπορεί να έχουν αφενός πιο ομοιογενή και αφετέρου λιγότερο προσωπική γραφή.
Θεωρητικά είναι δύσκολο ακόμη η συγκεκριμένη τεχνολογία να εισάγει συναίσθημα στο κείμενο, να μπορεί να μιλά η καρδιά του συγγραφέα στην καδιά του αναγνώστη δηλαδή, όπως γνωρίζουμε έως τώρα.
Ωστόσο, είναι άγνωστο για πόσο θα ισχύει ακόμη αυτό, οπότε οι κεραίες μας, θα πρέπει να είναι σε πλήρη ισχύ, μιας και η τεχνολογία όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν κάνει πλέον απλά άλματα, μικρά ή μεγάλα ,αλλά έχει αλλάξει επίπεδο και αλλάζει καθημερινά.
Αυτή λοιπόν, η προσωπική γραφή, το ύφος κάποιου συγγραφέα που γνωρίζουμε, η δημιουργία έντονου συναισθήματος και προβληματισμού, αυτή η ανθρώπινη επαφή μέσω των λέξεων, το άγγιγμα ψυχής που πετυχαίνει ο συγγραφέας με τον αναγνώστη, είναι ένα από τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να ζητούμε σε ένα κείμενο και όχι μια απλή παράθεση στοιχείων.
Επίσης, η τεχνιτή νοημοσύνη μπορεί -ακόμη- να έχει θέματα στη διατήρηση λογικής συνοχής, σε μεγάλες παραγράφους. Μπορεί να επαναλαμβάνονται ή να παρουσιάζονται παράλογες και ακατανόητες συνδέσεις.
Ένα ανθρώπινο κείμενο, επίσης, μπορεί να περιλαμβάνει μοναδικές προσωπικές εμπειρίες, βιώματα, πεποιθήσεις ή απόψεις, κάτι που μπορεί να λείπει από τα κείμενα που παράγονται από AI.
Η ικανότητα για πρωτότυπες σκέψεις ή καινοτόμες ιδέες, η δημιουργικότητα, είναι ευτυχώς ακόμη, ένα ανθρώπινο προσόν και ένα σημείο που θα πρέπει να αναζητήσουμε.
Τέλος, αν και τα κείμενα τεχνιτής νοημοσύνης τείνουν να κάνουν λιγότερα γραμματικά λάθη, μπορεί να παρουσιάσουν παράξενες ή ακατάλληλες διατυπώσεις, σκοτεινά και δυσνόητα σημεία, δίχως επεξηγήσεις, παραπομπές.
Εν κατακλείδι, η αναγνώριση γίνεται μια δύσκολη πρόκληση, ιδίως, καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται και οι αλγόριθμοι βελτιώνονται κάθε ώρα που μιλάμε.
Ψάξτε λοιπόν, περισσότερο, πίσω από τις λέξεις.