«Ενα ραντεβού στα τυφλά» με ένα βιβλίο! – Θήκη ονείρων η βιβλιοθήκη του 10ου γυμνασίου Αχαρνών – Ρωτά η Βασιλεία Ζαχάρη.
Θήκη ονείρων η βιβλιοθήκη του 10ου γυμνασίου Αχαρνών
Λίγες στιγμές αφού χτύπησε το κουδούνι για το τέλος των μαθημάτων στο 10ο Γυμνάσιο Αχαρνών, είχα την τιμή και την χαρά να συνομιλήσω με τρείς αξιόλογες και με μεγάλη εμπειρία φιλολόγους του σχολείου, τις κ.κ. Ειρήνη Νικολοπούλου, Γεωργία Ποντίκη και Αθηνά Παπασωτηρίου σχετικά με την βιβλιοθήκη. Η συζήτησή μας ήταν όμορφη και πολύ γόνιμη. Ελπίζω να την απολαύσετε και εσείς.
Μιλήστε μας λίγο για την αξία του βιβλίου και της φιλαναγνωσίας.
Το βιβλίο είναι ζωή, ένας κόσμος ευαισθησίας, ιδεών, συναισθημάτων, ένα σύμπαν που ταξιδεύει, συγκινεί, γοητεύει…
Αυτή την προσέγγιση θελήσαμε να μοιραστούμε, να κοινοποιήσουμε, να διαδώσουμε. Η βιβλιοθήκη του σχολείου, το άνοιγμά της στους μαθητές και τις μαθήτριες του Γυμνασίου μας ήταν ένας από τους τρόπους για να το πετύχουμε.
Πείτε μας λίγα λόγια για τη δημιουργία της βιβλιοθήκης του σχολείου σας.
Η βιβλιοθήκη ξεκίνησε από την ίδρυση του σχολείου μας (2000) στηριγμένη στο μεράκι πολλών εκπαιδευτικών που υπηρέτησαν σε αυτό. Χρόνο με τον χρόνο εμπλουτίζεται και πια μπορούμε να νιώθουμε περήφανοι καθώς αριθμεί πάνω από 600 τίτλους που καλύπτουν ποικίλα ενδιαφέροντα και τομείς , από κλασική αρχαία ελληνική λογοτεχνία και φιλοσοφία, ποίηση, ελληνική και ξένη λογοτεχνία εφηβική και όχι μόνο, θέατρο, graphic novel.
Ποια προγράμματα υλοποιούνται σε συνεργασία με τη βιβλιοθήκη;
Πολλά προγράμματα δημιουργικής γραφής, φιλαναγνωσίας, ορθογραφίας λειτουργούν χρόνια τώρα και μυούν στον κόσμο της λογοτεχνίας.
Ποιες δράσεις πραγματοποιούνται στη φιλαναγνωσία;
Στον όμιλο φιλαναγνωσίας παιδιά από όλες τις τάξεις μαζευόμαστε και διαβάζουμε λογοτεχνικά βιβλία, συζητάμε, καταγράφουμε ιδέες, σχόλια, φτιάχνουμε στίχους, ακροστιχίδες, ζωγραφίζουμε, δραματοποιούμε. Παρουσιάζουμε τις εργασίες μας και στο σύνολο της μαθητικής κοινότητας σε εκδήλωση στη λήξη του σχολικού έτους.
Τα σχόλια και τις εντυπώσεις από τα βιβλία που δανείζονται και διαβάζουν τις καταγράφουμε, τις οργανώνουμε, τις επεξεργαζόμαστε με εικόνες και σχέδια και τις αναρτούμε στην ιστοσελίδα του σχολείου στον χώρο που είναι αφιερωμένος στις δράσεις της βιβλιοθήκης.
Πώς θεωρείτε ότι μπορεί να γίνει ελκυστικό το διάβασμα των βιβλίων στους εφήβους;
Η πόρτα της βιβλιοθήκης είναι ανοιχτή καθημερινά και περιμένει όλα τα παιδιά σε ένα ζεστό και φιλόξενο χώρο.
Για να προωθηθεί η ιδέα της φιλαναγνωσίας, για να εμπλακούν περισσότερα παιδιά πιστεύουμε ότι θα πρέπει η βιβλιοθήκη να ανοίξει, να βγει έξω από τα στενά όρια του χώρου.
Την περσινή χρονιά, για πρώτη φορά οργανώσαμε και καλέσαμε όλο το σχολείο σε… «ένα ραντεβού στα τυφλά» με ένα βιβλίο! (https://blogs.sch.gr/10gymach/archives/category/school_library). Παραμονές Χριστουγέννων στολίσαμε μια γωνιά στο ισόγειο του σχολείου, στήσαμε μια μικρή αγορά με βιβλία που είχαμε καλύψει τα εξώφυλλά τους με ετικέτες-φράσεις που προκαλούν ενδιαφέρον χωρίς να αποκαλύπτουν ξεκάθαρα τον τίτλο (ένας σκύλος, ένα μυστήριο… ή ταξίδι… ενηλικίωσης). Η ανταπόκριση ήταν απίστευτη! Φέτος ανυπομονούν να επαναληφθεί!
Πείτε μας μια ευχή για τη νέα χρονιά.
Ευχόμαστε ολόψυχα πολλά φωτεινά ταξίδια στο μαγικό κόσμο της γνώσης και της φαντασίας με συνταξιδιώτες τα βιβλία!
Σας ευχαριστούμε πολύ.
Η Βασιλεία Ζαχάρη, είναι Διδάκτωρ Παιδαγωγικής Δημοτικής Εκπαίδευσης και καθηγήτρια Γαλλικών σε δημοτικά σχολεία. Γράφει σε αυτό το «ημερολόγιο» σκέψεις και συναισθήματα με τους δικούς της πρωταγωνιστές και πρωταγωνίστριες….τους μαθητές και τις μαθήτριές της.
Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά την αγορά, να επισκέπτεται οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.