Κατερίνα Σφόρτσα. Η Λύκαινα της Ρωμανίας- Ανδρέας Ανδριανόπουλος – Σχολιάζει η Λεύκη Σαραντινού.
Ανδρέας Ανδριανόπουλος, Κατερίνα Σφόρτσα, Η Λύκαινα της Ρωμανίας, εκδ. Αρμός
Ένα πολύ ιδιαίτερο ιστορικό μυθιστόρημα, γραμμένο μετά από ενδελεχή έρευνα εν έτει 2006 επανεκδίδουν οι εκδόσεις Αρμός. Ο λόγος για το βιβλίο του Ανδρέα Ανδριανόπουλου που τιτλοφορείται «Κατερίνα Σφόρτσα, Η Λύκαινα της Ρωμανίας». Πρόκειται για ένα πόνημα που ασχολείται με θέματα
άγνωστα στο ευρύ ελληνικό κοινό και διαδραματίζεται την εποχή της Ιταλικής Αναγέννησης, στα τέλη δηλαδή του 15 ου αιώνα.
Η αλήθεια είναι ότι σήμερα ελάχιστοι Έλληνες συγγραφείς τολμούν να ασχοληθούν σοβαρά με το ιστορικό μυθιστόρημα και ακόμη λιγότεροι επιλέγουν να κάνουν κάτι τέτοιο όταν ο ιστορικό χρόνος του μυθιστορήματος τοποθετείται παλαιότερα από τον 19 ο αιώνα. Και αυτό γιατί όσο πιο πίσω γυρνάμε στον χρόνο, τόσο πιο δύσκολη καθίσταται και η έρευνα για τη συγγραφή ενός ιστορικού μυθιστορήματος.Ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος για τη συγγραφή αυτής της μυθιστορηματικής βιογραφίας της
Κατερίνας Σφόρτσα ανέτρεξε κυρίως σε ξενόγλωσσες πηγές τις οποίες και απαριθμεί στον επίλογο του βιβλίου του.
Η Κατερίνα Σφόρτσα, (1463-1509), μια φημισμένη για την ομορφιά της γυναίκα, ήταν νόθα κόρη του Γκαλεάτσο Μαρία Σφόρτσα, του ισχυρού άρχοντα του Μιλάνου. Η Κατερίνα είχε έναν πολυτάραχο βίο και παντρεύτηκε τον έτερο δυνατό άρχοντα Τζιρόλαμο Ριάριο, καθώς και τον Τζοβάνι των Μεδίκων μετά από τον θάνατο του πρώτου. Ήταν μία γυναίκα που αναμείχθηκε ενεργά στην ταραγμένη πολιτική ζωή του τόπου της. Υπήρξε επίσης δεινή πολεμίστρια και, σύμφωνα με ορισμένους μελετητές, ήταν το μοντέλο για έναν από τους διασημότερους πίνακες στον κόσμο: τη Μόνα Λίζα του Λεονάρντο ντα Βίντσι.
Τα χρόνια στα οποία έζησε η Κατερίνα Σφόρτσα, τα χρόνια της Ιταλικής Αναγέννησης, ήταν ιδιαίτερα ταραγμένα. Οι μεγάλες οικογένειες της Φλωρεντίας, του Μιλάνου, της Βενετίας και της Ρώμης συγκρούονταν συχνά μεταξύ τους για την εξουσία, ενώ Γάλλοι, Ισπανοί και άλλοι κατακτητές έριζαν διαρκώς για την κυριαρχία στα εδάφη της ιταλικής χερσονήσου. Επαγγελματίες μισθοφόροι πολεμιστές, οι αποκαλούμενοι κοντοτιέροι συμβίωναν με πρίγκιπες, δούκες, βασιλείς, αστούς αλλά και καλλιτέχνες
στις πόλεις της ιταλικής χερσονήσου.
Ο Ανδριανόπουλος μας αφηγείται την ιστορία της Κατερίνας Σφόρτσα και της Ιταλικής Αναγέννησης μέσα από τα μάτια της Χαράς Λεοντσίνη, μιας γυναίκας από τα Κύθηρα η οποία σε νεαρή ηλικία βρέθηκε ακούσια στην ιταλική χερσόνησο και έδεσε τις τύχες της ζωής της με εκείνες της Σφόρτσα. Ως ηλικιωμένη πλέον, επιστρέφει στη γενέτειρά της, τα υπό βενετική εκείνη την εποχή κατοχή Κύθηρα, και αφηγείται τον πολυτάραχο βίο της σε έναν εκπρόσωπο της εκεί Εκκλησίας.
Ο Ανδριανόπουλος μας ξεναγεί τόσο στη λατινοκρατούμενη Ελλάδα της μακρινής εκείνης εποχής,όσο και στην αναγεννησιακή Ιταλία αναφέροντας όλα τα σημαντικά γεγονότα της εποχής, όπως τη συνωμοσία των Πάτσι, τον θάνατο του Μωάμεθ του Πορθητή, τον θάνατο του περίφημου Πάπα Σίξτου Δ΄, τη συνωμοσία κατά των Σφόρτσα και άλλα πολλά γεγονότα, άγνωστα τις περισσότερες φορές στους Έλληνες αναγνώστες.
Εν κατακλείδι πρόκειται για ένα αξιοπρόσεκτο πόνημα που προορίζεται για τους λάτρεις της Ιστορίας και των ιστορικών μυθιστορημάτων, αλλά και για τους εραστές της ευρωπαϊκής Νεώτερης Ιστορίας.
Ανδρέας Ανδριανόπουλος
Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά την αγορά, να επισκέπτεται οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.