Χειμώνας με τα παιδιά; Τέλεια!
Χειμώνας με τα παιδιά; Τέλεια!
Ο καιρός αλλάζει και σιγά σιγά μπαίνουμε στον χειμώνα. Μια εποχή που τον περισσότερο χρόνο, θα βρισκόμαστε στο σπίτι. Τα παιδιά στον ελεύθερο χρόνο τους δε θα μπορούν να βγουν έξω για παιχνίδι, οπότε τι μας μένει; Να φέρουμε το παιχνίδι μέσα! Υπάρχουν εύκολοι τρόποι για να γίνει αυτό;
Φυσικά! Υπάρχουν πολλές διασκεδαστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε με παιδιά νηπιαγωγείου αλλά και των πρώτων τάξεων του δημοτικού, στο σπίτι.
Εδώ, είναι μερικές προτάσεις:
-Κατασκευή διαφόρων χειροτεχνημάτων: Χρησιμοποιήστε ανακυκλώσιμα υλικά όπως χαρτόκουτα, περιοδικά, και πλαστικά μπουκάλια για να δημιουργήσετε όμορφες χειροτεχνίες. Αφήστε το παιδί να πειραματιστεί με διαφορετικά υλικά, να βάψει, να κολλήσει και να αισθανθεί τη χαρά της δημιουργίας.
-Παιχνίδια με χρώματα: Δώστε τους πολλές διαφορετικές χρωματιστές μπογιές ή μαρκαδόρους και ζητήστε τους να ζωγραφίσουν κάτι συγκεκριμένο ή να αναμιγνύουν τα χρώματα.
Ζητήστε τους να ζωγραφίσουν ένα νέο πλανήτη που ανακάλυψαν, να σας τον περιγράψουν και να αφηγηθούν μια ιστορία των κατοίκων του.
Μπορείτε επίσης να τους ζητήσετε να ζωγραφίσουν τον αγαπημένο τους ήρωα ή υπερήρωα, κατόπιν να σας τον περιγράψουν και να διηγηθούν μια περιπέτεια του.
Να ζωγραφίσουν τοπία, ένα άλλο ήρωα, ίσως ακόμη τον εαυτό τους και όλα αυτά να ενταχθούν στην ήδη υπάρχουσα ή μια νέα ιστορία.
-Μαγειρική: Κάντε μαζί μια απλή συνταγή, όπως μπισκότα ή πίτσα. Είναι μια καλή ευκαιρία να μάθουν για τα υλικά και τις διαδικασίες.
Ρωτήστε τα,”Αν είχες ενα εστιατόριο με ζώάκια,τι είδους φαγητά θα τους πρόσφερες;”
Ποιο θα ήταν το πρωινό,το δεκατιανό,το γέυμα,το απογευματινό και το δείπνο;
Ζητήστε του να αφηγηθεί ενα περιστατικό -φανταστικό- απο το εστιατόριο του.
-Διαβάστε Βιβλία: Επιλέξτε μερικά βιβλία για παιδιά και διαβάστε τα μαζί. Μπορείτε να συζητήσετε για την ιστορία και τους χαρακτήρες.
Ρωτήστε τι θα έκαναν εκείνα εάν με ένα μαγικό τρόπο βρισκόντουσαν στο σημείο καμπής της ιστορίας. Λόγου χάρη εάν εμφανιζόντουσαν στο παραμύθι τη στιγμή που ο Λύκος χυμούσε να φάει τη κοκκινοσκουφίτσα, πως θα αντιδρούσαν;
-Παιχνίδια Ρόλων: Δημιουργήστε σενάρια παιχνιδιού ρόλων, όπως γιατροί, σεφ ή αστυνομικοί, στήστε ακόμη και ένα δικαστήριο το οποίο θα μπορούσε να δικάσει τον κακό λύκο που έφαγε τους πάντες, κοκκινοσκουφίτσα, γιαγιά, επτά κατσικάκια κτλ.
Υποδυθείτε εσείς τον πρόεδρο και το παιδί ως λύκος θα βρίσκεται στη θέση του κατηγορουμένου .Πως άραγε θα μπορούσε να υπερασπιστεί ένας λύκος τον εαυτό του στο δικαστήριο;
Αφήστε τους λοιπόν να ανακαλύψουν τους ρόλους, μέσα από την παιχνιδιάρικη υποκριτική και να είστε σίγουροι, πως θα σας εκπλήξουν.
-Φτιάξτε μια Κρυμμένη Κατασκήνωση: Χρησιμοποιήστε κουβέρτες και καρέκλες για να φτιάξετε μια “κατασκήνωση” στο σαλόνι εφόσον ο χώρος το επιτρέπει. Μπορούν να διαβάσουν, να παίξουν, να κολατσίσουν, ακόμη και να κοιμηθούν, μέσα σε αυτήν.
– Πειράματα με Νερό: Γεμίστε μια λεκάνη με νερό και δώστε τους μικρά αντικείμενα για να δουν ποια επιπλέουν και ποια βυθίζονται.Μιλήστε για τον κύκλο του νερού.
-Μουσική και Χορός: Βάλτε μουσική και χορέψτε μαζί. Μπορείτε να τους ζητήσετε να μιμηθούν διαφορετικά ζώα ή να χορέψουν με διαφορετικούς τρόπους.
-Παιχνίδια με παζλ: Δώστε τους παζλ ή παιχνίδια με κομμάτια που συνδυάζονται για να αναπτύξουν τη χωροταξική τους σκέψη.
Συνεχίστε το παιχνίδι με τη χρονομέτρηση,αυτή τη φορά με λογική συνέχεια.
Μιας και πλησιάζουν οι γιορτές μια πολύ καλή κατασκευή είναι να πάρουμε ένα χαρτόνι 50χ70 σε κόκκινο ή πράσινο χρώμα και αφού δημιουργήσουμε ένα κώνο με αυτό και κόψουμε ίσια τη βάση του ώστε να μπορούμε να το κολλήσουμε σε ένα επίπεδο χαρτόνι να το τρυπήσουμε σε διάφορα σημεια ωστε να περάσουμε μέσα του μια σειρά λαμπάκια πολύχρωμά.
Χρησιμοποιήστε μια σειρά, με μικρό αριθμό λαμπτήρων.
Κατόπιν, χρησιμοποιήστε για το στολισμό του ότι δε χρειάζεστε πια, σπασμένα χριστουγεννιάτικα στολίδια, κομμένες σβηστήρες, ξύστρες, πολύχρωμά χαρτάκια, κουμπιά, συνδετήρες, λαστιχάκια και ότι μικρό και πολύχρωμο θέλετε, αν ψάξετε στα συρτάρια σας θα βρείτε πολλά.
Στερεώστε τα είτε με ένα πιστόλι σιλικόνης ,είτε με μια απλή κόλλα.
Με αυτό τον τρόπο θα έχετε μια διασκεδαστική ώρα με το παιδί, θα δημιουργήσετε κάτι που θα του δώσει μεγάλη χαρά και θα παραμείνει στο σαλόνι σας για πολλές γιορτές ακόμη και με αφορμή τη χρήση των «άχρηστων» και σπασμένων από την πολύχρονη χρήση στολιδιών, που κάποτε βρισκόταν στο επίκεντρο της προσοχής και σε πρώτη θέση στην καρδιά και το σπίτι σας, μπορείτε να μιλήσετε για την ανακύκλωση και να το επεκτείνετε έως τη μοναξιά των ανθρώπων της τρίτης ηλικίας.
Μιλήστε για το γεγονός πως πολλές φορές εφόσον δεν είναι πλέον ενεργοί, τους αφήνουμε στο περιθώριο, ενώ θα έπρεπε να βρίσκονται στη ζωή μας και να ομορφαίνει τόσο η δική τους όσο και η δική μας .
-Δημιουργία Ιστοριών: Ξεκινήστε μια ιστορία και ζητήστε τους να την ολοκληρώσουν. Μπορείτε να το κάνετε ως παιχνίδι, προσθέτοντας κάθε φορά από μία πρόταση, ή μεγαλώνοντας μία.
Η γάτα μου είναι έξω.
Η γάτα μου είναι έξω,το όνομα της είναι Σίγουρη.
Η γάτα μου είναι έξω,το όνομα της είναι Σίγουρη και ψάχνει για κάτι.
–
Ξεκινήστε μια ιστορία την οποία θα συνεχίσει το παιδί.Εξηγήστε του πως θα αφηγείστε την ιστορία και οπότε θα λέτε «Τότε ξαφνικά…» θα είναι η σειρά του να συνεχίσει και να αφηγηθεί μια ανατροπή .Κατόπιν, συνεχίζεται στο ίδιο μοτίβο και δημιουργείτε μια μικρή ιστορία η οποία κλείνει όπου εσείς επιλέξετε.
Λόγου χάρη.
Μια ηλιόλουστη μέρα ένας ψαράς ανέβηκε στη βάρκα του και κατευθύνθηκε προς το πέλαγος.
Ο καιρός ήταν υπέροχος και η μικρή βαρκούλα έσκιζε το αλμυρό νερό με μεγάλη ευκολία.
«Τότε ξαφνικά…»συνεχίζει το παιδί «Είδε μια μεγάλη φάλαινα…»
Αν δε μπορέσει να συνεχίσει, συνεχίστε την ιστορία εσείς με το ίδιο μοτίβο.
Ακόμη, πάρτε τρία βάζα και βάλτε τους ετικέτες, στο πρώτο «λέξεις σκληρές και τρομερές». Κόψτε χαρτάκια που θα έχουν μύτες στην άκρη τους και ζητήστε να γράψουν λέξεις -μία στο κάθε χαρτί- όπως, σκοτάδι-τέρας-μπαμπούλας-μάγισσα κτλ.Βάψτε τα με μαρκαδόρο μάυρα στις άκρες.
Στο δεύτερο βάζο γράψτε «λέξεις γλυκές και αγαπησιάρες» και κόψτε μικρά συννεφάκια των οποίων το περίγραμμα μπορείτε θα το βάψετε με ένα γαλάζιο μαρκαδόρο.
Ζητήστε τους να γράψουν λέξεις όπως, αγάπη, φιλάκι, αγκαλιά, φίλος,σκυλάκι, κτλ.
Στο τρίτο βάζο γράψτε «αστεία και ξεκαρδιστικά» .Εδώ προτείνετε τους να γράψουν λέξεις όπως αλχαμπούχαλας, τζιτζιφιόγκος κτλ. Ακόμη εδώ, τα παιδιά μπορούν να εφεύρουν του νέες αστείες λέξεις, αρκεί, να εξηγούν τη σημασία της.
Όταν τις ετοιμάσουν μπορούν να επιλέξουν μία ή δύο από την κάθε ομάδα και να δημιουργήσουν μια ιστορία.
Αγοράστε ζάρια αφήγησης και δημιουργήστε μαζί απίθανες ιστορίες, οι οποίες μπορούν να εμπλουτίζονται συνεχώς.
Κρατήστε αρχείο με τις ιστορίες σας.
Αυτές οι δραστηριότητες όχι μόνο είναι διασκεδαστικές αλλά και προάγουν τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και την εκμάθηση των παιδιών και πάνω από όλα δημιουργούν έντονα και αξέχαστα συναισθήματα τόσο για εσάς, όσο και για εκείνα!
Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά την αγορά, να επισκέπτεται οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.