HomeΓύρω από ένα βιβλίοΚριτικές-ΣχολιασμοίΕγχειρίδιο Μυθικών Πλασμάτων – Σχολιάζει η Δήμητρα Σαμλίδου.

Εγχειρίδιο Μυθικών Πλασμάτων – Σχολιάζει η Δήμητρα Σαμλίδου.

Εγχειρίδιο Μυθικών Πλασμάτων – Σχολιάζει η Δήμητρα Σαμλίδου.

Εγχειρίδιο Μυθικών Πλασμάτων

Πώς δημιουργήθηκαν τα τέρατα της ελληνικής μυθολογίας και ποιος ήταν ο ρόλος τους πάνω στη Γη; Ορισμένα εξ αυτών τω μυθολογικών τεράτων και πλασμάτων, των οποίων οι ζωές συνδέθηκαν με τους ήρωες της ελληνικής μυθολογίας συγκεντρώνονται σε ένα βιβλίο γραμμένο από τον Κωνσταντίνο Λουκόπουλο, γνωστό και ως The Mythologist.

Ο Κωνσταντίνος Λουκόπουλος, γεννημένος στην Αθήνα και μεγαλωμένος στη Ναύπακτο, σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στην κλασική αρχαιολογία του ίδιο Τμήματος και πλέον εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή με θέμα την πρώιμη αρχαία ελληνική τέχνη και μυθολογία. Το 2020 ξεκίνησε το πρότζεκτ με τίτλο “The Mythologist”, που αποσκοπεί στην επικοινωνία της αρχαιολογίας και μυθολογίας στο ευρύ κοινό, μέσα από
οπτικοακουστικό υλικό. Πέραν του διαδικτύου, όμως, συμμετέχει σε ομιλίες και εκδηλώσεις – εντός και εκτός συνόρων – με θέμα την ελληνική αρχαιότητα και μυθολογία, ενώ παίρνει μέρος ως επιστημονικός σύμβουλος σε πρότζεκτ με αντίστοιχο περιεχόμενο. Το Νοέμβριο του 2022 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο “Για όλα υπάρχει ένας μύθος” από τις Εκδόσεις Κάκτος και το Μάρτιο του 2024 κυκλοφόρησε η παιδική σειρά “Μύθοι στο Τσεπάκι” από τις ίδιες εκδόσεις.

Δύο μήνες αργότερα, το Μάιο του 2024, κυκλοφορεί το παρόν έργο Εγχειρίδιο Μυθικών Πλασμάτων, το οποίο μάς συστήνει 31 μυθικά τέρατα – ή καλύτερα – 31 κατηγορίες μυθικών τεράτων. Στο τέλος κάθε ενότητας, αφιερώνει λίγες γραμμές με μια επιχειρηματολογία υπέρ της αναζήτησής τους εκ μέρους των
αναγνωστών. Σε λόγο άμεσο και απεύθυνση στο β’ πρόσωπο, ο συγγραφέας μάς μιλάει για τη γέννηση των τεράτων στην αρχαιότητα, τον ρόλο που συντελούσαν και την κατάληξή τους. Αναφέρει ιστορικές πηγές με διαφορετικές κατευθύνσεις για την εξέλιξη αυτών, ενώ δεν διστάζει να εκφέρει προσωπική άποψη, αλλά και την αλληγορία ορισμένων εξ αυτών των μυθικών πλασμάτων.

Το βιβλίο αυτό είναι μια καλή πρώτη ευκαιρία να γνωρίσει ο αναγνώστης αυτούς που θα αποκαλούσαμε σήμερα “αντιήρωες”, το πώς τους αντιμετώπιζε ο κόσμος της αρχαιότητας στον μεσογειακό χώρο, αλλά και τους παράπλευρους δρόμους που γνώρισε η υστεροφημία τους ανά τους αιώνες από διάφορους εμπειρογνώμονες. Άλλωστε, πίσω από κάθε μύθο, κρύβεται πάντα μια δόση αλήθειας…

 

Ο Κωνσταντίνος Λουκόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Ναύπακτο. Σπούδασε στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ, στη συνέχεια στο ίδιο πανεπιστήμιο ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στην κλασική αρχαιολογία και πλέον εκπονεί τη διδακτορική του διατριβή με αντικείμενο την πρώιμη αρχαία ελληνική τέχνη και μυθολογία. Από τον Φεβρουάριο του 2020 είναι ο εμπνευστής και δημιουργός του πρότζεκτ «The Mythologist», που έχει ως σκοπό την επικοινωνία της αρχαιολογίας και της μυθολογίας στο ευρύ κοινό μέσω οπτικοακουστικού υλικού, με δεκάδες χιλιάδες ακόλουθους σε διαδικτυακές πλατφόρμες και κοινωνικά δίκτυα. Εκτός διαδικτύου, πραγματοποιεί εκδηλώσεις και ομιλίες με θέμα την ελληνική αρχαιότητα και τη μυθολογία σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ συμμετέχει και ως επιστημονικός σύμβουλος σε πρότζεκτ με αντίστοιχο περιεχόμενο. Τον Νοέμβριο του 2022 κυκλοφόρησε το πρώτο του βιβλίο με τίτλο Για όλα υπάρχει ένας μύθος από τις Εκδόσεις ΚΑΚΤΟΣ και τον Μάρτιο του 2024 από τις ίδιες Εκδόσεις ακολούθησε η παιδική σειρά Μύθοι στο Τσεπάκι με αυτοτελή μυθολογικά επεισόδια για παιδιά.

 

                                                           

 

 

Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά  την αγορά, να επισκέπτεται  οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.

 

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.