Ιερεμίας Υποδεκανέας – Σχολιάζει η Δήμητρα Σαμλίδου.
Ιερεμίας Υποδεκανέας
Ένα όνομα μοιρασμένο σε τρεις ζωές. Οι δύο σχεδόν παράλληλες, ωστόσο απόμακρες και η τρίτη σαν αφήγηση της μεταπολεμικής ιστορίας. Ο συγγραφέας του βιβλίου, Τρύφων Ζαχαριάδης, μάς συστήνει τον πρωταγωνιστή – συγγραφέα, Ιερεμία Ερμογένη, ο οποίος όντας υιοθετημένος, ανακαλύπτει στα 54ά του χρόνια τον υποδεκανέα Ιερεμία Ερμογένη. Αμέσως τού κινεί το ενδιαφέρον η συνωνυμία και ψάχνει το παρελθόν του υποδεκανέα…
Ο Τρύφων Ζαχαριάδης, γεννηθείς στην Αθήνα, είναι ψυχαναλυτικός θεραπευτής και συγγραφέας.Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στη Bologna και σπούδασε Δημόσιο Δίκαιο και Πολιτικές Επιστήμες στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στο τέλος της δεκαετίας του ’70 ασχολήθηκε με την ψυχαναλυτική θεωρία, αντικείμενο με το οποίο πλέον ασχολείται.
Το 1970 εκδίδει την ποιητική συλλογή Λύπες. Στη συνέχεια, ακολούθησαν τα βιβλία: Εγώ, διηγήματα (1972), Μετά ή 29η, ποίηση (Ιωλκός, 1982), Περίπτωση για νηφάλιους, νουβέλα (1987), Ποιος εκπαιδεύει συναισθηματικά ποιον, δοκίμιο (Ελληνικά Γράμματα, 2009), επανέκδοση Τόπος 2011, επανέκδοση Αρμός
2018, Συντροφικότητα Αποχωρισμός, δοκίμιο (Αρμός 2015), Τι έγινε ρε Φωτεινή, μυθιστόρημα (Αρμός 2017), Το δαχτυλίδι της κυρίας Αλίξ, μυθιστόρημα (Αρμός 2019).
Τοποθετώντας την αφήγηση στο σύγχρονο παρόν, ο πρωταγωνιστής ανακαλύπτει τυχαία στο στρατιωτικό κοιμητήριο τον τάφο του υποδεκανέα Ιερεμία Ερμογένη, 19 χρονών, φονευθείς το 1949.
Ψάχνει στα αρχεία και ανακαλύπτει ότι καταγόταν από ένα χωριό της Βορείου Ελλάδας, κοντά στο Γράμμο. Γρήγορα επισκέπτεται τον τόπο και συνομιλεί με έναν ξάδερφό του. Μαθαίνει παράλληλα για τη ζωή του υποδεκανέα και με τις πληροφορίες που αντλεί, συγγράφει το καινούργιο του μυθιστόρημα…
Λίγους μήνες μετά την επιτυχία του βιβλίου του, έρχεται σε επαφή μαζί του ο Ιερεμία Ερμογένης, γιος του υποδεκανέα. Οι εν ζωή συνωνόματοι βρίσκονται από κοντά, συνομιλούν, αποκαλύπτουν τα βιώματά τους, το πώς έγινε η ονοματοδοσία στον καθένα, επισκέπτονται για ακόμα μία φορά το χωριό, έτσι ώστε ο δεύτερος Ιερεμίας, ο ακαδημαϊκός, να γνωρίσει τις ρίζες του. Έπειτα γίνονται φίλοι, σχεδόν αδέρφια…
Στις σελίδες του βιβλίου μέσα από την οπτική του συγγραφέα Ιερεμία, μαθαίνουμε για τα βιώματά του, τα χρόνια με τους θετούς, τα συναισθήματα και τα κίνητρα. Ο συγγραφέας, χρησιμοποιώντας τον εγκιβωτισμό – αφήγηση μέσα στην αφήγηση – μάς συστήνει και τη δύσκολη ζωή του υποδεκανέα Ιερεμία. Όλοι οι αφηγητές χρησιμοποιούν άμεση γλώσσα, καθημερινή, σε ορισμένες περιπτώσεις προφορική για να μας διηγηθούν την πορεία της ζωής τους.
Είναι παιχνίδια της μοίρας ή ανθρώπου χέρι σε βάζει σε ένα παιχνίδι που δε θες να παίξεις; Πόση αλήθεια αντέχει ο άνθρωπος στο πέρασμά του στη γη; Τι σημαίνει αυτή η διασταύρωση και πώς καλύπτει τα κενά από το παρελθόν;
Τρύφων Ζαχαριάδης
Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά την αγορά, να επισκέπτεται οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.