HomeΓύρω από ένα βιβλίοΚριτικές-ΣχολιασμοίΠίνοντας καφέ με τον Πλάτωνα – Σχολιάζει η Δήμητρα Σαμλίδου.

Πίνοντας καφέ με τον Πλάτωνα – Σχολιάζει η Δήμητρα Σαμλίδου.

Πίνοντας καφέ με τον Πλάτωνα – Σχολιάζει η Δήμητρα Σαμλίδου.

 

Πίνοντας καφέ με τον Πλάτωνα

Δεύτερο ραντεβού για καφέ και αυτή τη φορά με τον μεγάλο ιδρυτή της ιδανικής πολιτείας, Πλάτωνα. Οι δύο συγγραφείς της σειράς “Πίνοντας καφέ με…” Θανάσης Λάλας και Σταμάτης Κωνσταντινίδης θα συναντήσουν τον καλεσμένο τους στο σημείο όπου κάποτε στεγαζόταν η σχολή του φιλόσοφου, δηλαδή
στον αρχαιολογικό χώρο – πλέον – της Ακαδημίας.

Ο Θανάσης Λάλας γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής χολής του ΑΠΘ και ο δρόμος του τον οδήγησε στον Στρατή Τσίρκα, σπουδαίο Έλληνα συγγραφέα, ο οποίος τον μύησε στον χώρο της ποίησης. Στα 23 του συνάντησε τυχαία τον Άντι Γουόρχολ και αυτή η συνάντηση έμελλε να αλλάξει τη ζωή του. Ξεκίνησε να παίρνει συνεντεύξεις και να επιδιώκει συναντήσεις με σημαίνοντα πρόσωπα του ελληνικού χώρου και όχι μόνο. Μέχρι στιγμής, έχει
δημοσιεύσει 3.500 συνεντεύξεις, έχει δουλέψει ως δημοσιογράφος σε μεγάλα ελληνικά περιοδικά και εφημερίδες και έχει διακριθεί ως ο δημιουργός νέων περιοδικών και νέων concepts περιοδικών. Πλέον σχολείται με τη γλυπτική και αποσπασματικά με τη γραφή.

Ο Σταμάτης Κωνσταντινίδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Σπούδασε Φιλοσοφία στο Καπποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Δάσκαλός του υπήρξε ο Στέλιος Ράμφος, ο οποίος τού δίδαξε να διαβάζει, να μελετά και να βλέπει κάθε τι με διαφορετική ματιά. Τα δύο χρόνια στο φιλοσοφικό σπουδαστήριο του Άλσους Γραμμάτων αποτελούν κομβικό σημείο της σταδιοδρομίας του, καθώς  αποτέλεσαν το έναυσμα για να αφοσιωθεί στην μελέτη της φιλοσοφίας και της φιλολογίας. Επί τριάντα χρόνια διδάσκει ή “παριστάνει” – όπως τους αρέσει να δηλώνει – πως διδάσκει στην ιδιωτική εκπαίδευση, αποκαλώντας την σχολική τάξη οξυγόνο. Έχει εκδώσει το βιβλίο του “Ή ταν ή επί πταν”, από τις εκδόσεις ΑΡΜΟΣ, μια μελέτη για την συνύπαρξη στο στρατό της αρχαίας γλώσσας και της αργκό. Λατρεύει την συμποσιακή συζήτηση, πόσο μάλλον την εσωτερική κατάδυση στη σιωπή.

Σε αυτό το διάλογο, τα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν κυρίως το όραμα του Πλάτωνα για την ιδανική πολιτεία, στην οποία κυβερνήτες θα ήταν οι φιλοσόφοι. Έτσι, περιμετρικά γεννιούνται ερωτήματα, σχετικά με τα πολιτεύματα που επικράτησαν ανά τα χρόνια, ποιο είναι το κατάλληλο στην ορθή διακυβέρνηση της Καλλιπόλεως και πώς αυτή μεριμνά για τους κατοίκους της, επομένως θα επικρατήσει η ευημερία. Φυσικά, ανατρέχουν στο παρελθόν του ίδιου του φιλοσόφου, αναφέρονται στα
παιδικά του χρόνια, την οικογένεια, τα ταξίδια του στη Σικελία. Βεβαίως, δεν θα μπορούσε ο ίδιος να μην αναφέρει την αλληγορία του σπηλαίου, την επίνοηση και εξήγησή της.

Κατά τη διάρκεια του περιπάτου στα περάσματα της πάλαι ποτέ Ακαδημίας, οι ομιλητές χρησιμοποιούν στις συζητήσεις τους ένα ύφος λαϊκό, καθημερινό, λίγο χιουμοριστικό και γλώσσα προφορική και λιτή. Μιλούν για φιλοσοφία σαν να αναλύουν ένα απλό, ασήμαντο θέμα, ωστόσο, κατανοητό και αντιληπτό
από τον αναγνώστη, ο οποίος δεν αισθάνεται “βομβαρδισμένος” από φιλοσοφικές πληροφορίες, αλλά παρακολουθεί μία συζήτηση με τον Πλάτωνα και συναντά απαντήσεις στα ερωτήματα που ίδιος θα ήθελε να εκφράσει στον φιλόσοφο.

Τελείωσε ο περίπατος, τελείωσε ο καφές, ο Πλάτωνας επέστρεψε στην ιδεώδη Πολιτεία και οι δύο συγγραφείς ετοιμάζονται για τον επόμενο καλεσμένο…

 

 

 

 

Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά  την αγορά, να επισκέπτεται  οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.