HomeΑρθρογραφίαΙστορίαΈχεις τρία λεπτά; Η αρχή και οι πόλεις κράτη στην αρχαία Ελλάδα.

Έχεις τρία λεπτά; Η αρχή και οι πόλεις κράτη στην αρχαία Ελλάδα.

Έχεις τρία λεπτά; Η αρχή και οι πόλεις κράτη στην αρχαία Ελλάδα.

 

Η αρχή.

Η αρχή θεωρητικά ήταν όταν όλοι οι Έλληνες υπήρξαν ενωμένοι, υπό έναν , μια συγκεκριμένη εποχή ,για πρώτη φορά .

 

Αυτή η εποχή ήταν η εποχή του Χαλκού, του μυκηναϊκού πολιτισμού με βασιλιά τον Αγαμέμνων.           

 

> Έχουμε σημειώσει και άλλοτε, πως  όταν μιλάμε για μια εποχή -Χαλκού, σιδήρου κτλ-δεν εννοούμε πως  χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά το συγκεκριμένο μέταλλο, απλά στις ανασκαφές εντοπίστηκε  σε μεγάλο αριθμό.

 

Πόλη κράτος, όσα πρέπει να γνωρίζεις!

1-Η λέξη προέρχεται από τη λέξη πολιτική, το μικρότερο διοικητικό αλλά και θρησκευτικό κέντρο.

2-Ηταν ουσιαστικά ένα αστικό κέντρο και η περιοχή γύρω από αυτό, κάποιες φορές και δευτερεύουσες πόλεις.

3-Το σύστημα αυτό των πόλεων κρατών, βρισκόταν στη καρδιά του ελλαδικού κόσμου, ενώ γύρω του ζούσαν, δίχως αστικά κέντρα και όχι κατ’ αυτό τον τρόπο οργανωμένοι, Μακεδόνες Θεσσαλοί κι άλλοι.

4-Οι πόλεις κράτη, είχαν πλήρη αυτονομία.

5-Η κάθε μια ήταν διαφορετική από την άλλη, με διαφορετική διάταξη, συνήθειες, έθιμα, νόμους, στρατό,  σύστημα διακυβέρνησης και θεούς.

 

 

6-Οι πολίτες αισθάνονταν ασφάλεια και ελευθερία, γίνονταν μέλη της κοινότητας με δυνατούς δεσμούς.

7-Ολοι μαζί, υπερασπίζονταν την πόλη.

8-Υπηρξε περιορισμός κοινωνικών διαφορών.

9-Το σύστημα αυτό αποδείχθηκε πολύ ανθεκτικό και άντεξε ακόμη και μετά από ήττες σε μάχες και απώλεια της ανεξαρτησίας και τούτο, οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στο  γεγονός ότι εξαρχής, ήταν αρεστό στους Έλληνες να ζουν  σε πολιτικά ανεξάρτητες κοινωνίες.

10-Το πολίτευμα έπαψε να είναι βασιλικό και έγινε αριστοκρατικό -από τους άριστους, πλούσιους ιδιοκτήτες γης, το παλαιότερο συμβούλιο του βασιλιά. Αργότερα όταν επεκτάθηκε το εμπόριο, νέες τάξεις δημιουργήθηκαν και πήραν τα ηνία της εξουσίας με τη δύναμη του χρήματος. Αυτοί  ήταν οι  ολιγάρχες, ενώ με την πάροδο του χρόνου, όταν και εκείνοι δεν κρίθηκαν ιδανικοί, δημιουργήθηκε κενό. Τότε  εισήλθαν οι πολλά υποσχόμενοι οι τύραννοι, οι οποίοι, με τη σειρά τους αν και προσπάθησαν να συνδέσουν το όνομα τους μόνο με θετικά στοιχεία, παρόλα αυτά εν τέλη δεν έκαναν τη διαφορά.

 

Οι πόλεις κράτη αποσκοπούσαν κατά τον Αριστοτέλη σε μια καλύτερη ζωή

 

*Πώς ήταν όμως η ζωή των ανθρώπων έξω από τις πόλεις δεν γνωρίζουμε, διότι τα στοιχεία είναι ελάχιστα. Ότι γνωρίζουμε, αφορά τους  τους πολίτες εντός ,όπως  φυσικά δεν γνωρίζουμε  πολλά ακόμη, λόγου χάρη, για το  τι σκεφτόταν, τι πίστευε ένας δούλος και αυτό,  διότι η Ιστορία που έχουμε στα χέρια μας προέρχεται από επιφανείς, πλούσιους πολίτες, οι οποίοι γνώριζαν γραφή, σε αντίθεση με το σύνολο των ανθρώπων της εποχής.

 

 

 

 

Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά  την αγορά, να επισκέπτεται  οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.

Share With:
Rate This Article

jimbouzaras@gmail.com

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.