Παρουσίαση βιβλίων «1944-1949: Πως η Ελλάδα παρέμεινε στον ελέυθερο κόσμο»
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«1944-1949: ΠΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΣΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΚΟΣΜΟ, ΤΟΜΟΣ Α΄ ΚΑΙ Β΄» |
ΣΑΚΗΣ ΜΟΥΜΤΖΗΣ | ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ
Την Τρίτη 8 Οκτωβρίου, στις 7:00 μ.μ., η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης και οι εκδόσεις Επίκεντρο διοργανώνουν παρουσίαση των δύο τόμων
του βιβλίου του Σάκη Μουμτζή στην Αίθουσα εκδηλώσεων της Κεντρικής Βιβλιοθήκης (Εθνικής Αμύνης 27 & Αλεξάνδρου Σβώλου).
Για τα βιβλία θα μιλήσουν οι:
Γιάννης Στεφανίδης, Καθηγητής Διπλωματικής Ιστορίας, Νομική Σχολή ΑΠΘ
Σταύρος Τζίμας, δημοσιογράφος
και ο συγγραφέας των βιβλίων Σάκης Μουμτζής.
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Πέτρος Παπασαραντόπουλος, Δρ Βαλκανικών σπουδών, εκδότης, συγγραφέας.
Λίγα λόγια για τα βιβλία
Ο Εμφύλιος άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στους παλαιότερους. Εμείς οι νεότεροι πήραμε τη μυρωδιά που μας άφησαν εκείνοι που έζησαν τα γεγονότα. Ο Σάκης Μουμτζής, λοιπόν, είχε μία διαφορετική ιστορία να μας πει για τον Εμφύλιο από εκείνη που επικρατούσε μέχρι τα πρώτα μνημονιακά χρόνια. Πριν δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την εξουσία. Και αυτό έχει τη σημασία του, υπό την έννοια ότι ο αστικός μύθος σε μία χώρα όπου η Αριστερά είχε κυριαρχήσει ιδεολογικά έλεγε ότι η Ελλάδα θα ήταν μια καλύτερη χώρα αν τον Εμφύλιο τον είχαν κερδίσει οι κομμουνιστές. Σήμερα οι αυταπάτες έχουν ξεπεραστεί. Χρειάστηκε πρώτα να διαψευστούν. Ήταν αναμφίβολα μία επίπονη διαδικασία. Ίσως απ’ όλη αυτή την ιστορία να βγει στο τέλος κάτι καλό. Σαν να θάβουμε, επιτέλους, τον νεκρό και να αποφασίζουμε έτσι να συνεχίσουμε τη ζωή μας. Η ιστορία που έχει να μας πει για τον Εμφύλιο προσφέρει μεγάλη υπηρεσία στην ίδια τη Δημοκρατία. Η γνώση του παρελθόντος δεν αναμοχλεύει τα πάθη. Το θάψιμο της αλήθειας ήταν αυτό που επέτρεψε στην Αριστερά να διεκδικήσει τη ρεβάνς στον λεγόμενο τρίτο γύρο.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Σάκης Μουμτζής γεννήθηκε το 1953 στη Θεσσαλονίκη, αποφοίτησε από το Πειραματικό Σχολείο το 1971 και πήρε το πτυχίο Νομικής το 1976. Επί 30 χρόνια ασχολήθηκε με την οικογενειακή επιχείρηση. Συνέγραψε τα βιβλία “Κόκκινη βία 1943-1946” (2013), “Κόκκινη βία 1947-1950” (2015), “ΣΥΡΙΖΑ, απάτες και αυταπάτες” (2016), “ΣΥΡΙΖΑ, το τέλος της βαρβαρότητας” (2019), “Πώς η Ελλάδα παρέμεινε στον ελεύθερο κόσμο” (2018, τόμοι δύο). Αρθρογραφεί καθημερινά στο Liberal.GR και στις εφημερίδες ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, συνεργάζεται με το Δημοτικό Ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης. Έχει γράψει δεκάδες βιβλιοκριτικές. Ζει στη Θεσσαλονίκη.
Οι απόψεις του εκάστοτε άρθρου, αντικατοπτρίζουν την προσωπική άποψη του συντάκτη. Προτείνουμε, ο εν δυνάμει αναγνώστης, αφενός να προβαίνει σε έλεγχο αγοράς, για την εύρεση της πιο συμφέρουσας τιμής, αφετέρου κατά την αγορά, να επισκέπτεται οποιοδήποτε βιβλιοπωλείο, ώστε να ελέγξει από μόνος του, κατά πόσο το συγκεκριμένο ανάγνωσμα, καλύπτει τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα του.